Acidul salicilic folosit la tratamentul acneei poate avea efecte secundare

0
6378

Creme-pentru-tratarea-acneeiDeclansarea acneei este stimulata de un numar foarte mare de factori, aici incluzand bagajul genetic, dieta dezechilibrata si tipul de piele caracteristic, aceasta afectiune manifestandu-se prin obstructia porilor din piele, de catre sebumul produs in exces, de catre glandele sebacee. Sebumul (substanta grasa), care nu se poate elimina prin intermediul porilor, se va colecta, ducand la formarea unei papule sau a unei pustule, care va determina formarea punctelor negre sau a cosurilor.

Acidul salicilic care intra in componenta diferitelor lotiuni si creme poate fi eficient in tratamentul acneei moderate sau a celei usoare. In cazul in care porii astupati se gasesc unul in apropierea celuilalt, incidenta de colectare a sebumului si de formare a cosurilor este mai mare, acesta fiind si motivul pentru care, de cele mai multe ori, zonele afectate sunt pometii, nasul, fruntea, barbia, si mai putin obrajii. Cea mai persistenta forma de acnee este cea de tip chistic, care lasa in urma sa cicatrici inestetice, fiind caracterizata de  aparitia de noduli chistici, care raman sub piele, pentru o perioada de cateva zile sau chiar saptamani. Pentru acest tip de acnee, acidul salicilic este complet ineficient, fiind necesara consultarea unui medic dermatolog, in vederea recomandarii unui tratament corespunzator.Acid-salicilic

Majoritatea produselor care lupta, in acest moment, impotriva acneei, contin fie benzo-peroxid, fie acid salicilic. Care este diferenta dintre acesti doi agenti si care este cel mai eficient in combaterea si prevenirea acneei, aflati citind randurile de mai jos.

Benzo-peroxidul

 Benzo-peroxidul este un compus chimic derivat din apa oxigenata, eficient in diminuarea numarului de bacterii care duc la aparitia acneei, actionand ca agent de curatare in profunzime, crescand rata de eliberare a porilor si contribuind la restabilirea echilibrului natural al pielii. Benzo-peroxidul, prezent in procent de 2,5 – 10% in diversele produse antiacneice (se va citi, cu atentie, eticheta produselor), “usuca” imperfetiunile pielii. Studii recente in domeniu atesta faptul ca o concentratie mai mare de 2,5 % nu este, neaparat, si mai eficienta, mai degraba agresand pielea si ducand la aparitia unor zone inflamate si inrosite. Benzo-peroxidul este folosit ca tratament impotriva acneei inca dinainte de introducerea acidului salicilic in diversele preparate de intretinere a tenului. Prin folosirea acestei substante, se pot
Piele-afectata-de-acnee observa, initial, o crestere a gradului de uscaciune a pielii si cateva zone de roseata, fara a fi foarte vizibile si inestetice. In mod normal, pe masura utilizarii produsului cu benzo-peroxid, pielea va capata o toleranta naturala la acest produs, in decurs de o saptamana, maximum doua. Un numar foarte mic de persoane pot dezvolta o sensibilitate accentuata la benzo-peroxid, aceasta manifestandu-se prin senzatia de arsura, inrosire, prurit, descuamarea pielii faciale si chiar aparitia unei inflamatii proeminente imediat dupa aplicare. Este important de retinut ca acest agent este unul cu proprietati decolorante, motiv pentru care aplicarea se va face seara, inainte de culcare, si in zona decolteului, a gatului si a sprancenelor. Daca, pe parcursul folosirii, se observa o uscare importanta a pielii din zona fetei, este indicat sa se renunte la folosirea produsului, pentru ca uscarea excesiva a tenului poate determina agravarea acneei.

Citește și:  Sanziana sau dragaica, planta de leac pentru corp si suflet

Acidul salicilic

Acidul salicilic (beta-hidroxi acid – BHA), in mod natural, se gaseste in scoarta de salcie (de unde isi trage si numele – in limba latina, “salix”), iar in organismul uman, este principalul produs de metabolism, rezultat in urma scindarii enzimatice a acidului acetilsalicilic (aspirina). Acidul salicilic este folosit pentru actiunea sa analgezica, antiinflamatoare, dar se regaseste si ca un ingredient esential in
Acid-salicilic-BHA foarte multe dintre produsele de curatare si ingrijire a pielii, prezente astazi pe piata. Substanta este folosita, cu succes, pentru tratarea acneei, a psoriazisului, a matretei excesive, a dermatitei seboreice si a keratozei foliculare. Acidul salicilicactioneaza ca un agent de curatare in tratamentul si preventia acneei, prin stimularea regenerarii tenului si prin prevenirea astuparii porilor. Aceasta substanta penetreaza porii blocati cu sebum si determina exfolierea celulelor tegumentare moarte, care, de regula,  raman blocate in interiorul porilor. Acest procedeu va duce, in timp, la eliminarea si reducerea iritatiei si a inflamatiei tenului, dar si la indepartarea punctelor negre si a cosurilor. Procentul de acid salicilic, din produsele cosmetice antiacneice, aprobat de catre specialistii in domeniu, se situeaza intre 0.5% si 2%. Acest procent trebuie verificat pe ambalajul produsului, deoarece o concentratie mai mare determina o uscare nesanatoasa a pielii. De asemenea, se va verifica si gradul de aciditate al produsului, un pH de 3-4 fiind cel mai potrivit. Daca aceste date nu sunt consemnate, inseamna ca ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a achizitiona crema/lotiunea respectiva. Ca si in cazul altor tratamente, si acesta (lotiuni, creme, cu acid salicilic) trebuie aplicat un timp mai indelungat, chiar dupa ce problemele par a se fi rezolvat.

Efecte secundare ale folosirii acidului salicilicCrema-cu-acid-salicilic

Daca pielea incepe sa devina uscata, este indicata utilizarea unei creme hidratante, dupa aplicarea produsului de curatare. Pentru anumite persoane, folosirea agentului antiacneeic (cu acid salicilic) poate duce la aparitia unor iritatii la nivelul pielii. Daca, dupa scaderea frecventei aplicarii, iritatia nu inceteaza in decurs de cateva zile, atunci este indicata stoparea utilizarii produsului respectiv.

Este bine  sa se evite folosirea in tandem a acidului salicilic cu sapunurile care actioneaza dur la nivelul pielii, cu solutiile care contin alcool sau alte produse antiacneice (resorcinol, sulf, tretinoin, si chiar Benzo-peroxid), deoarece vor duce la o iritare excesiva a tegumentului.

Diferenta principala dintre benzo-peroxid si acidul salicilic este aceea ca prima substanta actioneaza ca un antiseptic, deci mai agresiv. Fiecare tip de ten va reactiona diferit la actiunea celor doua produse de curatare, de aceea alegerea finala se va face, eventual, dupa testarea lor, pe o perioada limitata, pentru a sesiza efectele sau, in situatii mai complicate, la recomandarea medicului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.