Gazele intestinale reprezinta unele dintre cele mai inconfortabile probleme cu care ne putem confrunta. Dintre acestea, balonarea si eructatia provoaca cele mai multe situatii neplacute, chiar daca ele nu sunt decat niste procese naturale, cauzate de o digestie prea ampla sau de inghitirea unui aer nu foarte benefic pentru organism. Mai jos va vom prezenta cum evitam aceste gaze intestinale si care sunt motivele pentru care ele apar.
In primul rand, balonarea apare ca urmare a unui exces de gaze in intestine, dar si in stomac. Deseori, aici intervine si o durere masiva de abdomen, iar eliminarea propriu-zisa a acesteia se poate rezolva doar daca se elimina si gazele. In cele mai multe dintre situatii, cauzele care duc la problema de mai sus sunt consumul in exces de alimente bogate in grasimi, intrucat acestea sporesc sentimentul de balonare si intarzie descompunerea de carbohidrati.
De asemenea, stresul, fumatul, diversele afectiuni intestinale si colonul iritabil reprezinta alte motive pentru balonare. Ca sa reduceti senzatia aceasta, este de recomandat sa evitati consumarea de bauturi gazoase, de guma de mestecat, sau de diverse legume in exces, precum varza, broccoli, conopida, salata verde sau fructele (in special cele de toamna).
Eructatia se refera la eliminarea de prea mult aer. Denumirea poate parea necunoscuta, insa ea se refera la termenul intrat in uz, numit „ragait”. El apare atunci cand ne grabim foarte tare in timpul mesei sau consumam bauturi gazoase in exces.
Ca sa reduceti riscul sa va faceti de rusine ragaind, incetiniti ritmul de mestecare al alimentelor si nu beti lichide foarte rapid (acest lucru se aplica si in cazul berii). De asemenea, aveti grija sa va tratati arsurile stomacale, inlocuiti guma de mestecat cu dropsuri sau drajeuri, nu mai fumati si asigurati-va, daca este cazul, ca proteza dentara pe care o folositi este montata exact cum trebuie.
Nu in ultimul rand, flatulenta se manifesta atunci cand alimentele nedigerate din colon inca fermenteaza, ori procesul de disipare a substantelor nutritive din mancare nu se incheie in timpul necesar. Dintre elementele care sunt responsabile pentru aceasta problema sunt bacteriile, care au o actiune asupra alimentelor, constipatia, inghitirea de prea mult aer, care se duce inspre colon sau utilizarea unor antibiotice care ranesc flora stomacala.
La fel ca si in cazul celorlalte probleme, este indicat sa reduceti consumul de fasole, ceapa, varza, conopida, salata, stafide, linte, banane, dar si de bauturi gazoase. In plus, in unele situatii, chiar si lactatele pot cauza astfel de inconveniente, astfel ca puteti renunta definitiv la ele ori le puteti inlocui cu alte produse, cu mai putina lactoza.
De asemenea, alimentele care au o cantitate mare de fibre produc stari de flatulenta. Incercati sa faceti o mica pauza de la acestea si, dupa o perioada, in functie de felul in care va simtiti, le puteti reintroduce in alimentatia dumneavoastra. Nu in ultimul rand, nu strica sa faceti putina miscare dupa fiecare masa. Cateva minute sunt mai mult decat suficiente pentru oxigenarea organismului dumneavoastra, dar si pentru relaxare.
Daca observati ca aveti crize de balonare cu o frecventa mare si cu o intensitate asemanatoare, atunci puteti consulta un medic, mai ales daca aveti si alte probleme, precum: constipatia sau diareea, stari de voma, pierderi de greutate, arsuri stomacale, febre, scaune sangerande sau dureri ale abdomenului. Cel mai probabil, suferiti si de o problema digestiva mai importanta, asa ca adresati-va cat mai repede unui doctor.
Dupa cum spuneam si mai sus, lactoza este una dintre principalele cauze ale flatulentei si ale balonarilor. Unii oamenii nu pot digera corespunzator lactatele, astfel ca acestia au probleme mari si trebuie sa se gandeasca serios la ce trebuie sa faca. In alte cazuri, organismele noastre manifesta o intoleranta fata de lactate.
Un alt mit existent in cazul gazelor intestinale este acela ca bauturile carbo-gazoase stau la baza producerii acestora. Se spune ca ar stimula eliminarea lor pe cale orala, prin eructatie. Astfel, dioxidul de carbon ajunge in intestin si nu este responsabil pentru flatulenta. In schimb, o multime de bauturi gazoase, dar si cele alcoolice au in componenta fructoza, care cauzeaza probleme unor organisme ce nu sunt capabile sa dizolve aceasta substanta cum trebuie. Trebuie sa aveti foarte mare grija atunci cand le consumati, pentru ca niciodata nu puteti sa stiti de ce este capabil propriul dumneavoastra corp.
In concluzie, daca doriti sa scapati de apasatoarele probleme cauzate de gaze intestinale, atunci trebuie sa aveti foarte mare atentie ce mancati, cat de repede mancati si ce fel de alimente si bauturi suporta cel mai bine organismul dumneavoastra. In caz contrar, veti avea in continuare parte de suprize neplacute si va veti intreba ce ati facut gresit, pana in momentul in care veti constientiza ca doar fiind sincer cu dumneavoastra veti putea depasi aceasta problema. Asta in cazul in care doriti cu adevarat sa o depasiti…