Mesteacănul este numit ,,arborele vieții” iar seva sa are denumirea de ,,băutura zeilor”. În lunile de primăvară seva acestui arbore are o cantitate semnificativă de acid betulinic cu efect citostatic. Acest lucru face din seva de mesteacăn un excelent remediu împotriva cancerului și reprezintă doar unul din motivele pentru care este considerată un leac împotriva îmbolnăvirii organismului. Potrivit acestui fapt, putem spune că natura are grijă de noi, ne oferă o băutură naturală benefică pentru sănătate în fiecare primăvară.
Elementele active din compoziția acestui lichid explică acțiunea sa diuretică, antibacteriană, antiiflamatoare, etc. Seva de mesteacăn are numeroase minerale esențiale pentru sănătate și anume: magneziu, calciu, fosfor, fier, sodiu, zinc, mangan.
Puterea sa antioxidantă naturală face din această sevă un elixir pentru sănătate, este numită și ,,apa vie” cu putere de a îmbunătăți starea energetică a corpului. Deși pare un lichid asemănător apei, seva de mesteacăn este mai mult decât atât, are mai multe minerale și ingrediente decât apa normală.
Seva de mesteacăn ajută la detoxifierea organismului, la reglarea metabolismului, la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la scăderea în greutate, în tratamentul reumatismului, artrozei, răcelii, bolilor infecțioase, alergiilor, afecțiunilor renale și hepatice.
Dacă se aplică pe piele ajută la vindecarea iritațiilor cutanate, alergiilor, acneei, infecțiilor și dermatozelor. Are efect de creștere a rezistenței organismului la infecții, de eliminare a pietrelor de la rinichi, de reducere a febrei, de curățare a corpului de substanțele nocive, de creștere a vitalității și imunității.
Seva de mesteacăn este un produs 100% natural, are valoare energetică excelentă, poate fi comercializată sub formă de băutură naturală cu efecte benefice pentru organism. Există varianta de sevă de mesteacăn cu infuzie de mentă, cu infuzie de măceșe, cu suc de mere sau cu lămâie. Unele produse se remarcă prin gustul dulce pentru că au glucoză sau fructoză și conțin vitamine, minerale, aminoacizi. Eficacitatea acestui produs pentru organism este îmbunătățită și de ingredientele de care spuneam mai sus.
Colectarea sevei de mesteacăn se face în lunile aprilie-mai când apar mugurii acestui copac, de la un arbore se poate lua și 2-3 litri de sevă zilnic. Deși se poate conserva și folosi mai târziu, cel mai indicat este să fie băută proaspătă. Se alege un copac cu trunchiul gros, se face o gaură în acesta, se introduce un tub și se colectează seva într-o sticlă.
Acest lichid ajută la creșterea imunității organismului și este recomandat mai ales în perioada de convalescență sau după lunile de iarnă când apare acea slăbiciune generală în corp.