Urzica este o plantă medicinală foarte bună pentru sănătate. Despre ea se spune că este „marele medicament al împăraților chinezi pentru 1000 de boli”. Ceaiul de urzică este remediu excelent în tratamentele specifice medicinei populare, care vindecă aproape orice: detoxifică rinichii și întregul organism, reduce procesele inflamatorii din corp, îmbunătățește digestia, stimulează în mod natural sistemul limfatic, reduce căderea părului, etc.
Află în acest articol care sunt principalele beneficii și utilizări ale ceaiului de urzică.
Navigare rapidă în articol:
Ceaiul de urzică – 22 de beneficii pentru sănătate
Urzica are numeroase proprietăți vindecătoare, de aceea este folosită ca plantă medicinală pe scară largă. De exemplu, planta are calități bactericide excelente, dar și multe:
- Vitamine (A, C, B1, B2, B3, K)
- Oligoelemente (fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, cupru, calciu, siliciu)
- Acid palmitic, acid oleic, acid linolenic, acid stearic
- Antioxidanți, luteină și beta-caroten.
Ceaiul de urzică are proprietăți tonice, laxative, diuretice, antiinflamatoare, antibacteriene, analgezice, antivirale, antifungice, antiparazitare.
Iată care sunt principalele utilizări și beneficiile ale ceaiului de urzică:
1. Îmbunătățește digestia
Urzica activează metabolismul, îmbunătățește procesele digestive, reduce glicemia și repară mucoasa intestinală. Ceaiul de urzică are efect hemostatic, tonic și diuretic.
S-a spus despre această plantă că are o cantitate mică de creatină – hormon care stimulează secreția de suc pancreatic și îmbunătățește motilitatea stomacului. Urzica are activitate digestivă bună, ajută și la asimilarea mai eficientă a nutrienților din alimente.
Urzica este o plantă excelentă pentru pierderea în greutate.
2. Previne formarea pietrelor la rinichi
Ceaiul de urzică are efect diuretic bun și ajută în prevenirea formării pietrelor la rinichi. Ceaiul se poate prepara din frunze proaspete, sau din frunze uscate de urzică.
Conform unui studiu realizat de cercetători, 500 ml de ceai din urzică conține 76 mg magneziu, deci 20% din necesarul zilnic de acest nutrient.
Ceaiul de urzică are efect bun asupra rinichilor și vezicii urinare, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, ajută în combaterea infecțiilor și a toxinelor din tractul urinar .
3. Ajută la vindecarea eczemelor
Urzica poate fi folosită pentru uz extern în tratamentul eczemelor și a altor afecțiuni și boli cronice ale pielii. Are efect antibacterian și emolient, vindecă rănile, regenerează pielea. Se poate folosi și în tratamentul acneei și alopeciei.
4. Detoxifică organismul
Această plantă are acizi grași (acid linoleic, acid oleic) care stimulează vindecarea, regenerarea ficatului. Are efect detoxifiant pentru organism, se consumă în anotimpul de primăvară.
Planta ajută la purificarea sângelui, normalizează nivelul de hemoglobină din sânge, crește volumul globulelor roșii, previne anemia și bolile sistemului circulator.
Sucul de urzică este ideal pentru detoxifierea de primăvară.
5. Vindecă rănile
Urzica are capacitatea de a trata rănile, acneea, negii, mâncărimea pielii și alte afecțiuni cutanate. Se recomandă ceaiul sau infuzia de frunze de urzică, sub formă de compresă.
Planta are efect hemostatic, de vindecare, face posibilă vindecarea sângerării interne, grăbește vindecarea rănilor.
Dacă te-a înțepat o insectă poți aplica o compresă cu ceai de urzică pe zona afectată pentru a ameliora simptomele. Acest tratament ajută și în cazuri de arsuri minore.
6. Calmează crizele de astm
Frunzele de urzică uscate pot fi un bun remediu în cazuri de astm, alergii, rinită, febra fânului.
7. Tratează mușchii și articulațiile
Bogată în siliciu și alte oligoelemente, urzica menține sănătatea oaselor. Ea se poate folosi în ceai sau în amestec cu ovăz și coada-calului, pentru a ajuta în calmarea sistemului nervos. Prin conținutul de calciu și minerale, urzica menține densitatea oaselor și alină durerile de articulații.
Ceaiul de urzică este utilizat în cazuri de anemie, artrită, reumatism articular și muscular, ateroscleroză și alte boli. Planta este un puternic agent antiinflamator, de aceea ceaiul din frunzele ei este eficient în cazuri de artrită. Ceaiul din plantă acționează ca un calmant natural, conține anumite substanțe ce pot ameliora durerile musculare și de articulații.
Proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului de urzică sunt utile pentru combaterea proceselor inflamatorii care afectează sistemul muscular, osos și articular. Sunt recomandate comprese cu ceai din urzică pe zonele afectate de inflamații și durere.
Ceaiul din frunze de urzică alungă durerile reumatismale.
8. Tratează diareea
Ceaiul de urzică vindecă diareea și calmează durerea de stomac. Planta are efect astringent și conține taninuri, de aceea poate trata diareea, dizenteria, colita. S-a dovedit că are efect analgezic, deci un pahar de ceai de urzică este un bun remediu contra durerilor de burtă. Are efect bun și în combaterea durerilor de cap și a altor dureri ale corpului.
Urzica vindecă mucoasa gastrică, poate ajuta în cazuri de iritații ale stomacului, arsuri la stomac, ulcer, dureri și disconfort abdominal. Oamenii care vor utiliza ceaiul sau infuzia de urzică, vor observa imediat efectul calmant creat de acest preparat natural.
9. Menstruația abundentă și hemoroizi
Urzica are proprietăți hemostatice, tonice și astringente, deci poate ajuta în cazuri de sângerare a nasului și alte afecțiuni: sângerare internă minoră, hemoroizi, menstruație abundentă, diaree.
10. Control hormonal
Frunzele de urzică sunt foarte bune pentru echilibrul hormonal, sunt un excelent remediu pentru sistemul reproducător al femeii. S-a spus că ele pot crește producția de ovule deoarece susțin hormonul care stimulează foliculii.
Ceaiul de urzică elimină extrogenii toxici, care provin din pesticide și materiale plastice.
Glandele suprarenale produc 3 hormoni: estrogenul, testosteronul și progesteronul. Când apare un deficit hormonal, medicii spun că glandele suprarenale sunt epuizate sau superactive. În astfel de cazuri ajută frunzele de urzică, care au efect bun în revitalizarea glandelor suprarenale și asupra sistemul endocrin suprasolicitat și epuizat.
Ceaiul de urzică este un mijloc de creștere a secreției de lapte, în perioada de alăptare la femei.
11. Crește masa musculară
Cercetătorii au spus că urzica poate detoxifia organismul, poate îmbunătăți metabolismul și crește masa musculară. Prin urmare cei care doresc o dezvoltare a sistemului muscular și o creștere a forței pot bea ceai de urzică.
Există și suplimente pentru sportivi care conțin urzică și care oferă beneficii pentru performanța atletică: creșterea forței și a masei musculare, dar și a nivelului de testosteron.
12. Combate anemia
Urzica este bogată în vitamine și oligoelemente, are fier și calciu, de aceea ajută în combaterea anemiei. În general femeile sunt predispuse la anemie, mai ales în timpul ciclului menstrual. Medicii recomandă femeilor să bea ceai de urzică, pentru a preveni deficitul de fier.
13. Controlează tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge
Ceaiul de urzică reduce tensiunea arterială, ceea ce este un mare beneficiu pentru sănătatea oamenilor având în vedere faptul că un nivel ridicat al tensiunii poate fi foarte periculos, poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
14. Ajută în cazuri de febra fânului
Sezonul polenului se apropie și este foarte greu de suportat de anumite persoane mai sensibile, care suferă de febra fânului. Acestea pot avea simptome de mâncărime la nas, lăcrimare a ochilor, strănut, atunci când ies afară.
Medicii recomandă un tratament antihistaminic care poate calma aceste simptome, dar care poate da efecte secundare – oboseală și somnolență. O alternativă eficientă la acest tratament este ceaiul de urzică, care poate atenua alergiile sezoniere și febra fânului.
15. Probleme urinare
Ceaiul de urzică se folosește în problemele sistemului urinar, este recomandat pentru a combate retenția de lichide, cistita interstițială și alte boli.
Ceaiul de urzică combate bolile sistemului genito-urinar, previne dezvoltarea bolilor de prostată.
16. Distruge viermii și paraziții intestinali
Frunzele de urzică sunt eficiente în combaterea viermilor și paraziților intestinali. Are efect benefic în ameliorarea crampelor abdominale, combaterea constipației, eliminarea disconfortului abdominal.
Cel mai bun remediu contra viermilor și paraziților intestinali este: se adaugă o linguriță de urzică la o cană de apă clocotită, se fierbe timp de 15 minute, se strecoară, se lasă să se răcească și se bea de 3 ori pe zi. În loc de frunze se poate folosi și rădăcină de urzică la acest ceai.
17. Distruge germenii din cavitatea bucală și previne formarea cariilor
Ceaiul de urzică reduce inflamațiile de la nivelul gingiilor și gâtului, ucide germenii cavității bucale și previne dezvoltarea cariilor.
18. Scade riscul de cancer
Frunzele de urzică sunt recomandate în următoarele boli: cancer ovarian, cancer de col uterin, cancer a aparatului reproducător, cancer uterin, cancer de sân.
S-a demonstrat că planta combate celulele canceroase de prostată și reduce simptomele hiperplaziei benigne de prostată.
19. Reduce stresul
Urzica este o plantă excelentă pentru susținerea organismului în perioadele de stres. Unii spun că este un antiinflamator puternic, de aceea are efect benefic asupra organelor corpului uman.
Stresul duce la inflamația cronică în organism și poate cauza ravagii asupra sănătății. Cercetătorii au asociat inflamația cu un risc crescut de boli, precum sunt: diabetul, artrita și bolile cardiovasculare.
Datorită polifenolilor naturali pe care îi conține, urzica combate efectele nocive ale stresului oxidativ. Prin consumul de ceai de urzică se previne îmbătrânirea prematură a organismului și dezvoltarea unor boli cronice.
Calciul și alte oligoelemente din această plantă ajută la refacerea nervilor și reducerea stresului.
20. Scade riscul de atac de cord
Urzica are efect bun asupra activității sistemului cardiovascular, îmbunătățește activitatea mușchiului cardiac, reduce colesterolul, scade tensiunea arterială și riscul de atac de cord.
21. Îmbunătățește vederea
Ținând cont de faptul că petrecem ore în șir în fața calculatorului și ne expunem și la poluare, nu ne mai mirăm că aveam ochii obosiți. Primăvara putem utiliza urzica ca remediu pentru uz intern, deoarece acesta îmbunătățește memoria și vederea. Pentru a ne rezolva problemele de vedere putem consuma urzică și pătrunjel, aceste plante au efect pozitiv asupra ochilor.
De exemplu se poate consuma urzică opărită, amestecată cu pătrunjel verde și cu puțin iaurt, de trei ori pe zi, timp de 30 de zile. Unii spun că acest preparat natural are efect bun asupra vederii.
De asemenea, ceaiul din urzică, strecurat prin tifon, poate fi utilizat sub formă de compresă pe pleoape. Are efect calmant, antiinflamator, îmbunătățește vederea.
Nu uitați însă că și odihna este importantă pentru a ne menține sănătatea ochilor.
22. Combate căderea părului și stimulează creșterea firelor de păr
Urzica se poate folosi primăvara pentru a preveni și trata căderea părului. Se face un ceai sau o infuzie din frunze de urzică astfel: se fierbe urzica (o lingură de plantă) la 250 ml apă timp de 3 minute la foc mic, sau se lasă la infuzat urzica timp de 20 minute în apă fierbinte. Se filtrează, se lasă la răcit și se bea câte o cană de ceai pe zi.
Împotriva căderii părului se recomandă următorul remediu: se pun 100 g frunze zdrobite de urzică în 0,5 litri apă și 0,5 litri oțet; se fierbe acest amestec timp de 30 de minute, se lasă puțin la răcit și se clătește părul. Tratamentul se face de 2-3 ori pe săptămână.
Despre urzică s-a spus că ajută și la combaterea mătreții, îngroșarea firelor de păr, oferă vitalitate, rezistență și strălucire podoabei capilare.
Urzica – Alte efecte pozitive asupra organismului
Urzica ajută și la:
- Normalizarea glicemiei datorită secretinei din frunze
- Tratamentul bolilor bronho-pulmonare, pentru că are acțiune expectorantă
- Reducerea simptomelor asociate menopauzei
- Tratamentul răcelii și calmarea tusei
- Stimularea poftei de mâncare
- Tratamentul inflamațiilor prostatei
- Întărirea unghiilor
- Tratamentul sindromului de stres post-traumatic
- Combaterea infecțiilor cu streptococi
- Tratamentul anxietății și inflamațiilor de tot felul
- Combaterea seboreei și tonificarea părului
- Prevenirea bolilor cronice.
Urzica se găsește la marginea pădurilor, în grădini, islazuri, pe lângă șanțuri, râuri sau lacuri, unde poate fi culeasă având mănuși pe mâini pentru a preveni urzicăturile. De asemenea, urzica se poate lua din piață sau se poate cumpăra din Kaufland. Ceai din urzică se găsește la plafar.
Iată care sunt cele două soiuri de urzică frecvent întâlnite la pădure:
- Urzica-parfumată (Agastache foeniculum) sau urzica-de-anason
- Omaloteca-de-padure (Calamintha syvatica), planta numită urzica-sălbatică-de-pădure.