Dieta bogată în nutrienți este soluția cea mai bună pentru menținerea sănătății. Pentru aceasta trebuie să alegi anumite tipuri de alimente care să alcătuiască un regim echilibrat și sănătos și să eviți alte tipuri de alimente ce afectează negativ organismul.
Fructele sunt importante pentru sănătate, dar trebuie consumate acele fructe proaspete, fierte, congelate, uscate sau care sunt fără sulf, fără zahăr, ori conservele preparate în casă (gemuri, dulcețuri, compoturi, sucuri). Trebuie evitate fructele la conservă sau cutie din supermarketuri, dar și fructele congelate cu aditivi.
Legumele recomandate de nutriționiști sunt cele proaspete, crude, conservate în casă sau congelate fără aditivi. Nu sunt indicate deloc legumele congelate sau la conservă care au sare și aditivi alimentari.
Mare atenție cu băuturile, deoarece multe din ele sunt nesătătoase. Din categoria lor fac parte: băuturile alcoolice, sucurile pasteurizate sau îndulcite, cafeaua, cacao, băuturile carbogazoase, anumite tipuri de ceaiuri. Se recomandă doar ceaiurile din plante, ceaiul verde, ceaiul negru, băuturile din semințe, apa plată, apa minerală, sucurile din fructe și legume proaspete.
Oamenii adoră să mănânce dulciuri, dar nu toate sunt bune pentru menținerea sănătății. Trebuie alese mierea, siropul de arțar pur, siropul de orez, melasa nesulfurată. Nu sunt recomandate: zahărul brun sau zahărul brut din trestie de zahăr, zahărul alb, ciocolata, fructoza, bomboanele, siropurile de porumb, gemurile, siropurile sintetice, jeleurile cu zahăr.
Cerealele bune pentru organism sunt cele integrale sau produsele de panificație realizate din cereale integrale, biscuiții cu semințe de secară și grâu, pâinea din secară și grâu, orezul brun, ovăzul, meiul, hrișca, cerealele în general. Trebuie evitate produsele de panificație din făină albă, pastele, orezul alb, cerealele prăjite la cald.
Ouăle trebuie servite fierte și nu prăjite.
Carnea recomandată este cea de curcan, miel, pui fără pieliță. Nu este bine să se consume carne de porc, vită, carne afumată, presată, marinată, carne de gâscă, de rață, organele, sosurile în carne, costița de porc, carnea procesată, și hot dog.
Peștele cel mai bun este cel de apă dulce care are carnea albă dar și somonul. Se prepară fiert, la cuptor sau la grătar. Trebuie eliminate din dietă: peștele prăjit, peștele sărat, peștele la conservă în ulei, crustaceele, heringul și anșoa.
Uleiurile care trebuie folosite sunt cele presate la rece din floarea-soarelui, măsline, porumb, susan, soia, șofran, rapiță. Dieta nu trebuie să conțină grăsimi saturate, grăsimi vegetale, margarină hidrogentă, uleiuri hidrogenate și uleiuri rafinate procesate.
Produsele lactate cele mai recomandate de nutriționiști sunt: brânza de capră, chefirul, brânza de vaci, laptele nefiert, laptele bătut, brânza de vaci, laptele de capră, iaurtul neîndulcit. Nu sunt indicate brânzeturile moi, înghețata, produsele din brânză pasteurizată.
Nu este sănătos să se consume supe la conservă cu sare și conservanți sau supele cremă. Cele mai bune sunt supele din fasole, mazăre, linte, ceapă, orez și legume.
Arahidele și nucile oleaginoase prăjite și sărate nu sunt recomandate. Este bine să se reducă consumul de arahide și să se aleagă pentru dietă doar nucile crude.
Condimentele bune sunt piperul, legumele uscate, ceapa, ierburile aromatice, oțetul de mere, piperul Cayenne. Nu sunt indicate piperul alb sau negru, sarea, oțeturile (cu excepția celui de mere care este natural 100%), ardeiul iute roșu.