Tot mai multi oameni sunt predispusi problemelor cu circulatia sanguina, mai cu seama, din cauza obiceiurilor alimentare necorespunzatoare, vietii sedentare ori istoricului familial. Bineinteles ca teoriile vehiculate in jurul problemelor cu circulatia sunt multe, unii cercetatori ajungand la concluzia ca acestea pot aparea si din cauza unor factori manifestati la nivel psihic sau conditiilor de stres.
Surprinzator sau nu, acestea din urma sunt si cele mai frecvente cauze, insa chiar si asa, nu inseamna ca se pot neglija alimentatia sau activitatile fizice. Pe de alta parte, si depistarea, respectiv tratarea problemelor de circulatie sunt iarasi importante, cu atat mai mult cu cat conditiile de stres ne lasa impresia ca starea generala proasta pe care o resimtim cu totii este absolut normala.
Si daca avem picioarele reci, nu inseamna neaparat ca acesta este singurul simptom, care apare ca urmare a problemelor de circulatie. E drept ca atunci cand este frig, circulatia in organism se schimba, prioritara fiind alimentarea organelor vitale, decat alimentarea cu sange a zonelor periferice. Chiar si asa, aceste probleme apar cu precadere in randul femeilor pana la varsta de 50 de ani, desi recent si barbatii acuza astfel de simptome.
Cu alte cuvinte, cele mai predispuse de a avea probleme cu circulatia sanguina sunt femeile tinere, carora medicii le recomanda precautie maxima, mai ales atunci cand observa ca anumite zone periferice devin palide si reci. Si tocmai, in acest caz, unele femei tinere se plang de faptul ca pana si in timpul sezonului cald, resimt frig la nivelul membrele periferice, ceea ce arata clar existenta unor probleme circulatorii.
Problema intervine abia cand situatia precara este neglijata, iar complicatiile ulterioare sunt aproape inevitabile. Mai mult decat atat, aceasta neglijenta este insotita si de o alimentatie nepotrivita, de expuneri prelungite la frig ori de o viata sedentara. Activitatile fizice sunt tehnici prin care se poate scapa de problemele de circulatie, pe cat de prielnice, pe atat de neutilizate, indeosebi de femei. Acestora din urma li se recomanda ca atunci cand isi simt picioarele sau talpile reci, sa incerce sa mearga pe varfurile degetelor vreme de 2-3 minute, apoi pe calcai, dupa care, pe partea interioara si exterioara a talpii.
Exercitiul trebuie repetat pana ce frigul resimtit isi micsoreaza intensitatea. Chiar si asa, daca acesta revine dupa cateva minute ar trebui sa va semnaleze faptul ca trebuie sa faceti mai mult de atat, respectiv, problemele sunt cauzate de mai multi factori. Inainte de toate, trebuie intarit metabolismul, prin consumul frecvent de legume si fructe, de sucuri naturale, si de carne alba, bogata in fosfor si calciu. Medicii mai recomanda si consumul de ceapa, usturoi si scortisoara.
De pilda, multe femei prefera sa bea un ceai cald inainte sa adoarma, sau chiar un vin fiert cu scortisoara. Nu numai ca acestea incalzesc corpul, insa stimuleaza si circulatia, astfel ca problemele de circulatie sunt diminuate in intensitate treptat, dar nu pe termen lung. Viitoarele expuneri prelungite la frig, alimentatia necorespunzatoare intarzie, fara doar si poate, solutionarea acestor probleme.
Pe de alta parte, medicii le mai recomanda femeilor si sa evite factorii stresanti, sa nu fie nervoase ori sa ajunga sa-si piarda cumpatul la orice intamplare insignifianta. In ceea ce-i priveste pe barbati, acestia au foarte rar probleme cu circulatia, mai ales cei tineri. In schimb, barbatii de peste 50 ani sunt cei mai predispusi acestor probleme, existand chiar si riscuri mai mari ca in cazul femeilor.
In acelasi timp, ambele sexe pot simti ca au picioarele grele, de fapt, pot simti o greutate de-a lungul piciorului, cu atat mai mult cu cat au o viata sedentara ori in ziua respectiva au stat toate ziua pe scaun, fara macar sa faca miscare. Femeilor, in acest caz, le este recomandat sa evite incaltarile inalte, pantofii cu toc sau statul prelungit in picioare, existand riscul aparitiei si varicelor.
La barbati, recomandarile sunt mult mai usor de urmat: cat mai mult sport pentru a-si pune in miscare sangele, mai ales dupa zilele in care au stat prea mult pe scaun ori in picioare. Si totusi, la acestia din urma, riscurile sunt aproape inexistente, indeosebi in anii tineretii. Iarasi, o recomandare interesanta este cea care ne spune ca nu trebuie sa ne incrucisam picioarele, deoarece se blocheaza anumite cai de intoarcere ale sangelui catre inima. Tot femeile mai pot face bai cu saruri, ori cu mustar.
Altfel spus, problemele cu circulatia periferica nu trebuie nicidecum neglijate, mai ales ca dupa varsta de 50 de ani, ele se pot agrava, din nefericire. Si totusi, pentru a le preveni, se recomanda dusurile scotiene, prin care se alterneaza apa calda, cu apa rece. Chiar si asa, nu trebuie sa se exagereze, adica temperaturile sa fie intr-atat de extreme si de indepartate ca valoare, incat mai mult rau decat bine sa va faca. De mentionat este ca dusul scotian se incepe cu apa calda si se termina tot asa, pentru a evita frigul de dupa. Si ardeiul iute este recomandat, datorita rezultatelor benefice pe care le are asupra circulatiei.