Afla daca copilul tau sufera de ambliopie – ochiul lenes, tratamentul se face doar pana la 10 ani!

0
418
Afla daca copilul tau sufera de ambliopie - ochiul lenes, tratamentul se face doar pana la 10 ani!

Ambliopia este o boala care apare frecvent in copilarie si reprezinta scaderea treptata a vederii ca urmare a inactivitatii aproape complete a unui ochi. Pentru a descrie aceasta boala se foloseste termenul medical de ,,ochi lenes”. Ambliopia se instaleaza in copilaria timpurie cand procesul de ,,imprimare” a vederii in creier este intrerupt de la parcursul sau normal. Astfel ochiul care este afectat va avea vederea mai slaba cu sau fara ochelari.

Ce spun specialistii despre cauzele acestei boli?

Uneori boala poate sa apara fara un motiv clar. Gradul ridicat de astigmatism poate fi o cauza a acestei boli. Diferenta in dimensiune a globului ocular poate duce la aparitia bolii. Hipermetropia sau vederea incetosata este un alt factor ce poate produce ambliopie. Persoana care sufera de aceasta afectiune vede obiectele departate la o distanta mai apropiata decat se afla ele in mod normal.

Cataracta sau alte anomalii oculare pot duce la aparitia bolii. Un traumatism la ochi poate fi un factor determinant al ei. Stresul si traumele emotionale nu sunt de neglijat si ele pot cauza boala. Strabismul este o cauza frecventa a ochiului lenes. In acest caz ochii nu sunt aliniati (sunt incrucisati) si astfel creierul pacientului va selecta imaginea ochiului sanatos pentru a vedea mediul inconjurator, iar in ceea ce priveste imaginea de la ochiul anormal, aceasta va fi suprimata.

Nistagmusul sau ,,ochii jucausi” reprezinta o afectiune a copilului prin care ochii nu focalizeaza corect obiectele cand acesta priveste spre ele. Nistagmusul poate cauza in timp ambliopie. Pleoapa superioara cazuta sau asa numita ptoza papebrala poate cauza afectiunea. Ochelarii de vedere necorespunzatori pot favoriza aparitia ambliopiei.

In general ambliopia nu se manifesta prin simptome clare, copilul poate sa nu para deranjat de vederea incetosata si sa nu se planga de disconfort sau sa prezinte un comportament care sa tradeze afectiunea. Alteori, din contra, copilul poate suferi de dureri de cap, oboseala, tensiune oculara sau dureri de ochi. Cand se uita la TV unul din ochi ii poate varia si astfel el este tentat sa incline capul. Ambliopia este o boala care trebuie identificata la timp si tratata corespunzator spre a se evita alte complicatii ulterioare.

Metode de tratament ale ambliopiei

Pentru stabilirea unei metode de tratament adecvate cel dintai medicul specialist oftalmolog va afla care este cauza bolii si va pune un diagnostic. Este foarte bine daca se pune acest diagnostic in stadiile incipiente ale ambliopiei deoarece sansele de recuperare sunt mai mari. Daca boala nu este depistata si nu este tratata se agraveaza, ea progreseaza in mod constant si astfel pot sa apara complicatii si deficiente vizuale permanente.

Citește și:  Te confrunți cu pielea aspră și crăpată? Iată care sunt cauzele și metodele de îngrijire ale pielii

In caz de cataracta sau alte boli oculare de acest gen este recomandata operatia chirurgicala. Daca copilul are strabism, acea deviatie a unui ochi, este recomandata ocluzia, respectiv acoperirea ochiului sanatos cu un pansament. De asemenea se aplica si alte metode de tratament caracteristice strabismului.

Pentru diferenta de dioptrii intre cei doi ochi se recomanda ochelarii de vedere. De asemenea se aplica si ocluzia pentru corectarea vederii. Picaturile cu atropina ajuta in multe cazuri. Acest tratament presupune administrarea de atropina in ochiul normal spre a ,,incetosa” vederea lui pe o anumita perioada de timp si astfel pacientul sa fie determinat sa foloseasca mai mult ,,ochiul lenes”.

Ocluzia ochiului normal prin folosirea ocluzoarelor este o alta metoda de tratament si considerata cea mai eficienta. Terapia cu lumina si culoare ajuta in cazul acestei boli. Acestea sunt metode de stimulare a ochiului si se aplica alaturi de alte tratamente prezentate mai sus. De asemenea bolnavilor ce sufera de ambliopie li se prescrie un complex de vitamina B pentru vindecare.

Medicii si oamenii de stiinta considera ca ambliopia se trateaza pana la varsta de 10 ani apoi rezultatele de tratament sunt minime. Astfel metodele traditionale de tratament trebuie aplicate la copiii care sufera de aceasta boala cand sunt mici si nu sunt utilizate decat foarte rar la copiii mai mari sau la adulti.

Totusi conform unui articol scris de doctorul Michael Levi de la Universitatea din California, Berkeley se pare ca cortexul vizual al creierului se poate vindeca de ambliopie si mai tarziu, el avand o suficienta ,,plasticitate neuronala”.

Prin studii clinice si diferite experimente facute intai pe animale si mai apoi pe om, doctorul a ajuns la concluzia ca la persoanele adulte sau in varsta creierul este mai flexibil decat se credea initial, in perioada anterioara. Desigur oamenii de stiinta sunt convinsi ca plasticitatea acestuia este mai scazuta decat in perioada copilariei insa au studiat noi moduri de a o imbunatati.

Ei au pus accent pe un tratament ce presupune aplicarea unor sarcini vizuale complexe asupra ochiului slab si astfel imbunatatirea vederii acestuia pe termen lung. Este vorba despre anumite jocuri video care sunt folosite in tratamentul ambliopiei. La realizarea acestor jocuri au lucrat mai multi cercetatori si se pare ca s-a obtinut un nou tip de joc de actiune care imbina distractia cu entuziasmul, este orientat spre stimularea abilitatilor vizuale si duce la imbunatatirea acuitatii vizuale a ochiului lenes, deci la vindecarea ambliopiei in timp la adulti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.