Agnozia, pierderea capacității de recunoaștere a unor persoane sau lucruri

0
981
Agnozia, pierderea capacității de recunoaștere a unor persoane sau lucruri

Agnozia face parte din categoria bolilor rare și se manifestă prin pierderea capacității de recunoaștere a unor persoane sau lucruri. Această pierdere a capacității de percepere se poate limita la un singur simț, cum ar fi auzul, vederea sau simțul tactil.

Boala poate să apară în urma unui atac cerebral sau din cauza unor afecțiuni neurologice. Deși agnozia afectează anumite zone specifice ale creierului în lobii parietali sau lobul occipital, se pot păstra anumite capacități cognitive ale creierului. Prin agnozia vizuală este afectată foarte tare percepția vizuală.

Persoana care suferă de agnozie nu poate recunoaște obiectele sau persoanele din jur, ea are o tulburare a funcțiilor de integrare perceptivă, este în incapacitatea de a putea identifica formele și lucrurile din jur. Tulburarea nu este legată de organele de simt, ea reprezintă o perturbare a centrilor nervoși superiori, a unor zone ale creierului care sunt importante pentru procesare și integrarea informației ce a fost primită prin simțuri (de exemplu prin văz și auz).

Citește și:  Ce este fibromialgia si care sunt metodele de tratament?

Există mai multe tipuri de agnozie, acestea diferă din punct de vedere senzorial. Astfel putem vorbi despre apariția unor leziuni corticale în zona creierului unde se află lobii parietali și care reprezintă agnozia tactilă. De asemenea leziunile corticale care au loc în lobul parietal pot provoca agnozii somatice.

Când apar leziuni în lobul temporal se poate dezvolta agnozia auditivă.

Alte tipuri de agnozii sunt: cea a obiectelor, a literelor, a culorilor – care sunt clasificate în agnozii vizuale. În toate cazurile se produc leziuni în lobul occipital și alte zone ale creierului care sunt adiacente acestuia sau asociative cu el.

Video – Agnozia vizuală: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.