Agrișele previn dezvoltarea anumitor tipuri de cancer – Află care sunt aceste fructe de pădure și cum acționează asupra organismului

0
619
Agrișele previn dezvoltarea anumitor tipuri de cancer – Află care sunt aceste fructe de pădure și cum acționează asupra organismului

Agrișul este un arbust de pădure, cunoscut și cu numele de rișiță, rezachie, strugure-spinos. Oricine se poate bucura de aceste fructe de pădure, arbustul poate fi cultivat chiar și în grădina casei. Are înălțimea de cel mult 3 m și este mereu verde în lunile de vară.

Are denumirea științifică Ribes uva-crispa și face parte din familia Grossulariaceae. Preferă solurile argiloase și nisipoase. Fructele sunt comestibile, foarte acide, sunt înrudite cu coacăzele. Coloritul lor variază de la verde-deschis la chihlimbar roșiatic, în interior conțin semințe mici, comestibile.

Agrișele au gust acrișor, când se coc foarte bine devin mai dulci, nu sunt mai mari decât cireșele iar valoarea lor nutrivită este apreciată de specialiști. Agrișele sunt bogate în vitamine și au efect ușor laxativ. Se pot consuma crude, sunt o sursă de vitamina C, B și E, betacaroten, potasiu, fosfor, de aceea reprezintă fructe de sezon foarte sănătoase pentru organism.

agrisele

Persoanele care nu au poftă de mâncare pot servi câteva agrișe pentru deschiderea apetitului alimentar. De asemenea agrișele sunt bune în tratamentul intoxicațiilor alimentare, a stomacului deranjat, reumatismului, gutei și a stărilor febrile. Ajută în stimularea digestiei, a sucurilor intestinale, ameliorarea proceselor inflamatorii, în prevenirea deshidratării organismului.

Citește și:  Vindecă-te cu băuturi energizante, naturale! – Află cum îți poți restabili energia din organism primăvara

Potrivit cercetătorilor, agrișele pot ajuta în prevenirea și stoparea dezvoltării unor tipuri de cancer, deoarece inhibă activitatea enzimei care produce această boală. Datorită vitaminei C crește imunitatea, prin vitamina A menține sănătatea ochilor și a părului, iar conținutul de fibre face din aceste fructe un bun remediu contra afecțiunilor sistemului digestiv. În plus, agrișele au potasiu și vitamine care îmbunătățesc sănătatea inimii, reduc riscul de boli cardiace ischemice.

Gemul de agrișe este delicios și ușor de preparat. Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de agrișe, zeama de la o lămâie sau de la o portocală, 250 ml miere sau zahăr și 80 g stafide. Se spală fructele cu apă, se elimină codița și pistilul, se spală iar cu apă, apoi se mărunțesc la blender sau se dau prin mașina de tocat carne. Se pun la fiert 10 minute, se adaugă stafidele, mierea și zeama de lămâie și se amestecă cu o lingură din lemn. Se pune gemul în borcan din sticlă și se închide ermetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.