Știați că bacteria Staphylococcus epidermidis trăiește pe pielea omului, însă organismul are capacitatea să o neutralizeze dacă este sănătos? În cazul când imunitatea scade, bacteria oportunistă poate pătrunde în organism prin cea mai mică leziune a pielii. Infecțiile pe care le produce se pot trata cu antibiotice la care prezintă sensibilitate, cum este de exemplu rifampicina. Tratamentul cu peniciline nu are efect deoarece bacteria Staphylococcus epidermidis este rezistentă la astfel de antibiotice.
Există mai multe bacterii care sunt pe piele și pe mucoase, unele sunt prezente în mediul încojurător, în flora microbiană a animalelor și riscul de infecție este destul de mare. Staphylococcus aureus poate produce infecții cu puroi pe piele, abcese, artrită septică, intoxicație alimentară, endocardită, infecții profunde și chiar șoc toxic în cazuri grave. Este important să știi ce înseamnă infecție cu stafilococi, când este cazul să te îngrijorezi și ce trebuie să faci atunci când se întâmplă.
Simptomele infecției cu stafilococ sunt mai mult sau mai puțin grave, pot varia de la o persoană la alta, dar și în funcție de tipul tulpinei și de regiunea corporală unde s-a localizat. Tratamentul se face cu antibiotice iar durata acestuia depinde de gravitatea și locul infecției.
La piele astfel de infecții pot cauza furuncule, foliculită, inflamații a glandelor sudoripare. Infecția este într-o anumită zonă a corpului și începe cu stări de greață și vărsături, frisoane, febră, mialgie. Sunt situații grave când pot fi afectate organe importante – inima, rinichii, plămânii, oasele, creierul – iar situația este îngrijorătoare și trebuie mers de urgență la medic. În intoxicații cu alimente contaminate cu stafilococi apar vărsături, diaree, greță, dureri abdominale.
În spitale există riscul de infecții nasocomiale cu microorganisme izolate la anumiți pacienți. Astfel de infecții produse de stafilococii coagulazo-negativi se pot produce la persoanele care sunt vulnerabile la ele, sau care au organismul slăbit. Astfel de stafilococi sunt suficient de virulenți și pot produce infecții pe căi parenterale. Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor, pacienții afectați trebuie izolați. La bărbați poate să apară infecția cu Staphylococcus saprophyticus la nivelul tractului urinar și aceasta poate să afecteze rinichii.
Infecțiile cu stafilococi se produc frecvent la persoanele care suferă de diabet, anemie, tulburări de sânge, malnutriție, care au sistemul imunitar slăbit din cauza unor tratamente cu medicamente. Pentru prevenirea infecțiilor este important să se spele mâinile frecvent, înainte de masă, după ce s-a suflat nasul, după ce s-a mers la toaletă, după atingerea unor obiecte care este posibil să fie contaminate, după ce s-a pus mâna pe animalele de companie.
Potrivit unui studiu realizat în 2009 de către microbiologii turci există un risc ridicat ca tastele telefoanelor mobile să fie contaminate cu Staphylococcus aureus. Această bacterie provoacă o infecție gravă a pielii numită impedigo, care se manifestă prin vezicule roșii cu lichid ce se pot rupe și pot forma o crustă galben-închis sau maronie. Veziculele provoacă mâncărime, greață, dureri de cap și pot să apară în orice zonă a corpului, dar mai ales pe față, la gură și nas, pe brațe și picioare.
Staphylococcus aureus poate pătrunde în fluxul sangvin și produce coagulaza. Prin sânge ajunge la orice organ al corpului și poate cauza inflamații și procese purulente. Medicii spun că acest stafilococ poate produce toxine foarte puternice ce pot dezvolta boli grave, atacă valvele inimii, poate duce la pneumonie, inflamarea țesutului osos, poate afecta glandele mamare, sinusurile paranazale, plămânii, urechile, rinichii, ficatul și creierul.
Indiferent de infecție dacă apar stări de febră, înroșirea pielii, senzație dureroasă locală și vezicule cu puroi trebuie mers la medic. Astfel de infecții sunt contagioase și se pot agrava. În cazul în care apar erupții întinse, greață și vărsături, febră mare, durere de cap poate fi deja o situație de infecție cu bacterii Staphylococcus care poate produce sindromul șocului toxic (o boală cauzată toxina bacteriană ce poate fi chiar fatală).