Alergii la sulfiți ce pot să apară pe listele cu ingrediente alimentare

0
692
Alergii la sulfiți ce pot să apară pe listele cu ingrediente alimentare

Din lista aditivilor alimentari care se folosesc în mod obișnuit în alimentele de la supermarketuri fac parte și sulfiții. Acești aditivi au rolul de a preveni decolorarea alimentelor, de a extinde durata lor de conservare și sunt de tipul unor conservanți sau agenți sanitari. Un aport excesiv de sulfiți în organism poate provoca intoxicație.

Faptul că în ultimii ani au apărut multe cazuri de alergii la sulfiți se datorează consumului mare de astfel de substanțe chimice prin aportul de alimente ce au agenți de sulfitare. Predispoziția genetică la acest tip de alergii este un factor care contribuie la apariția afecțiunii la unele persoane mai mult decât la altele. Din păcate simptomele sunt foarte neplăcute, apar brusc și pot ține și o perioadă de jumătate de oră. Unele persoane au stări mai grave, altele mai ușoare, acești sulfiți afectează mai intens anumite persoane mai sensibile la acțiunea lor.

Principalele simptome ale alergiei la sulfiți sunt: durerile mari de cap, diareea, senzația de arsură, stările de nervi, șocul anafilactic, durerile abdominale, furia, înroșirea feței, amețeala, indigestia, pierderea în greutate, stările de greață și de slăbiciune, sensibilitatea ochilor la lumină și durerile de ochi, problemele respiratorii și nasul înfundat.

Sulfiții apar în diferite alimente care se comercializează în supermarketuri, în fructe, legume, pește, fructe de mare, alimente congelate, fructe uscate, aluaturi, băuturi, gustări, cola și altele. Sulfiții sunt aditivi care se folosesc în alimente de tipul: caramele, amestecuri de orez și tăiței, sosuri de dresing pentru salate, chipsuri, ciuperci la conservă, fructe glasate, gemuri, murături, oțet de vin, măsline, zahăr din sfeclă, zahăr brun, sirop de arțar, gelatină, bere, făină de porumb, aluat congelat, cocktailuri, vinuri, sucuri de legume la cutie, pește uscat, scoici, crabi, creveți, fructe de mare proaspete, conservate sau congelate, fructe și legume gata tăiate pentru prepararea salatelor, diferite sosuri pe bază de fructe și legume.

Citește și:  Aditivi alimentari - substanțe dăunătoare din alimentele procesate

Agenții de sulfitare sunt trecuți în lista cu ingredientele unui anumit produs însă sub denumiri speciale ca de exemplu: bisulfit de potasiu, sulfit de sodiu, metabisulfit de sodiu, bioxid de sulf, metabisulfit de potasiu. La prima vedere astfel de aditivi alimentari pot fi greu de depistat în eticheta cu ingrediente însă cu puțină atenție se pot descoperi prin faptul că apare terminația ,,sulfit˝ la numele fiecărui agent de sulfitare.

Pentru a preveni astfel de alergii la sulfiți trebuie evitate produsele conservate, congelate și este bine să se consume alimente naturale: ouă, carne, varză, fasole, brânză, legume și fructe proaspete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.