Am probleme cu respiratia, ce pot face?

0
169
Am probleme cu respiratia, ce pot face

Tot mai multi oameni au probleme cu respiratia, iar studiile releva statistici cu adevarat ingrijoratoare, mai ales in randul persoanelor tinere, care ori au un bagaj genetic prielnic problemelor de acest gen, ori au un trai de viata nu foarte sanatos.

De fapt, aceasta din urma este, fara doar si poate, una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor respiratorii, probleme ce se pot manifesta in mai multe feluri, cum ar fi prin reactiile alergice, tensiunea muschilor, tulburari hormonale s.a.m.d. Si factorii de mediu pot fi iarasi responsabili de problemele de respiratie, insa acestia, cumulati cu un trai de viata nu foarte sanatos (fumatul, lipsa lichidelor etc.) le cauzeaza oamenilor adevarate probleme. Iar aceasta corvoada este pe cat de greu de dus, pe atat de dificil de rezolvat, cel putin in unele cazuri.

Si bineinteles ca daca observam cateva nereguli, primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa cerem ajutorul unui medic, chiar daca unele persoane tind sa-si trateze ad-hoc problemele respiratorii, mai cu seama cu ajutorul remediilor naturiste, de cele mai multe ori, nerecomandate de medici, intrucat pot agrava situatia. Tocmai de aceea, este indicat sa cerem ajutorul unui medic de indata ce observam aceste nereguli.

Chiar si asa, inainte insa, ar trebui sa ne punem cateva probleme cu privire la organismul nostru, mai exact daca alimentatia noastra este una adecvata, daca bem indeajuns de multe lichide si, bineinteles, daca sistemul nostru imunitar este intr-atat de puternic incat sa ne protejeze de eventualele afectiuni. Si de bagajul genetic, respectiv de istoricul familial trebuie sa tinem cont, caci este posibil ca problemele noastre respiratorii sa nu fie decat reactiile organismului nostru la astm.

Si contrar celor crezute, sunt multe cauze, unele mai mult sau putin puternice, care duc la aparitia problemelor de respiratie. Printre acestea amintim alergiile, racelile, care pot fi frecvente, astmul, bronsita etc. In ceea ce priveste alergiile, acestea pot aparea in special in timpul sezonului de tranzitie, la unele persoane reactiile fiind intense, pe cand la altele, alergia manifestandu-se nu foarte puternic. Si totusi, probleme de respiratie, indiferent de intensitatea lor, sunt foarte suparatoare, intrucat nu ne permite sa ne ducem la bun sfarsit sarcinile, sunt o adevarata corvoada pe care trebuie sa o ducem.

probleme respiratie

Pe de alta parte, raceala, care iarasi ne cauzeaza problemele de respiratie, trebuie tratata corespunzator, mai ales la copii ori batrani. Si daca racim de mai multe ori (de regula, oamenii racesc in timpul anotimpurilor de tranzitie – primavara si toamna – cand temperatura oscileaza regulat) in acelasi sezon, trebuie sa luam in calcul ideea conform careia am avea un sistem imunitar slabit.

Citește și:  Boala diareica acuta la bebelusi

In acest caz, putem sa incepem sa consumam cat mai multe fructe si legume, peste si, bineinteles, lichide (in afara de cele comercializate, cum ar fi sucurile carbogazoase etc). Astfel, sistemul nostru imunitar se va intari, iar organismul nostru va fi mult mai puternic in fata afectiunilor de sezon. Chiar si asa, este recomandat sa cerem ajutorul unui medic, mai ales daca observam ca problemele respiratorii se intensifica pe zi ce trece.

Totodata, putem ajunge sa credem ca avem probleme cu respiratia tocmai din cauza aerului, ceea ce, in cazul anumitor persoane, poate fi in totalitate adevarat, insa nu trebuie sa omitem, cum spuneam si mai devreme, nici istoricul genetic, nici stilul nostru de viata. De pilda, daca fumam, situatia se va agrava, problemele se vor intensifica, fie si-n cazul celei mai usoare raceli ori alergii. Nu putem uita nici atacurile de panica, respectiv emotiile puternice care au legatura cu respiratia. Ba mai mult decat atat, unele persoane acuza probleme cu respiratia din cauza unor atacuri de panica neconstientizate ca atare, respectiv netratate.

Tocmai faptul ca nu se intelege cauza acestui gen de probleme duce la agravarea situatiei clinice, indeosebi daca ne referim la acele situatii limita, in care numai problemele respiratorii, cumulate cu alte afectiuni, pot fi fatale. Si totusi, ar trebui sa ne asiguram ca mediul in care traim are indeajuns de mult oxigen, aerul nu este poluat, ci curat si proaspat.

Insa, pe de alta parte, stim cu totii ca marile orase au un grad ridicat de poluare, tocmai de aceea, ar trebui sa ne inconjuram cu plante si sa incercam sa nu fumam in camerele in care dormim, mancam si, de ce nu, in incaperile in care ne petrecem mare parte din timp, cu atat mai mult cu cat in acele incaperi se afla si copii. De fapt, in cazul copiilor, nu ca este recomandat sa nu fumam in preajma lor, ci contraindicat, am putea spune noi, interzis, caci fumatul pasiv este, conform studiilor, poate mult mai periculos.

Plus, fumatul afecteaza in mod semnificativ plamanii, prin urmare, vor aparea si problemele cu respiratia, aproape inevitabil, ca o cauza directa acestui obicei total nesanatos. Apoi, ar trebui sa incercam sa iesim frecvent la aer curat, in parcuri, sa ne plimbam, si sa tragem adanc aer in piept. Acest exercitiu, in aparenta, banal ne ajuta nespus de mult si ne amelioreaza problemele cu respiratia. Insa daca acestea din urma se agraveaza, trebuie sa ne ducem la un medic, caci problemele pot fi mult mai grave decat am putea noi crede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.