Anemia feriprivă – Știați că lipsa de fier poate duce la anemie?

0
457
Anemia feriprivă - Știați că lipsa de fier poate duce la anemie

Anemia feripivă este produsă de carența de fier din organism. Poate fi destul de ușor de diagnosticat clinic sau biologic, prin prezența simptomelor, măsurarea fierului din sânge sau analiză hematologică. O persoană care are anemie va avea o paloare particulară a feței, o nuanță albicioasă cu tentă verzuie, va suferi de cafalee, de amețeală, de sufluri sistolice, de polipnee și tahicardie atât la eforturi mici cât și în repaus.

Anemia feripivă se datorează deficitului de fier din organism. Poate fi cauzată de o alimentație săracă în fier, eliminării fierului datorită unor sângerări abundente, a absorbției deficitare a fierului în intestin, a tulburării metabolismului fierului. La femei menoragiile produc anemia feripivă, dar pot fi și alte cauze: sarcinile repetate, neoplasm, contraceptivele uterine, fibromul uterin.

Pot exista și sângerări digestive în cazuri de ulcer gastric, ulcer duodenal, tumori benigne, carcinom gastric, hernie hiatală, varice esofagiene, administrarea unor medicamente în exces (anticoagulante, aspirină), rectocolita hemoragică, cancer de colon, hemoroizi, cancer de rect, diverticuloză, tumori la intestinul subțire.

Hemoragile repetate care țin o perioadă destul de mare de timp pot duce la anemia feripivă. O astfel de hemoragie este cea hemoroidală. De asemenea, pot exista și cauze de tipul: donări repetate de sânge, epistaxis cronic, boala Rendu-Osler, anemii hemolitice, hemoptizii repetate, hemofilii și alte sindroame hemoragice, hemodialize cronice cu pierderi de fier, dieta săracă în verdețuri care conțin fier.

Anemia feriprivă

Anemia feripivă poate fi și de tip inflamatoriu și apare în infecții cronice, anumite boli și afecțiuni, supurații pulmonare, endocardite bacteriene, supurații bronșice, poliartrită reumatoidă, septicemie, tbc, sarcoame, boala Hodgkin, carcinoame febrile și boli degenerative.

Citește și:  Angorjare, afecțiune provocată de creșterea cantității de sânge la sân

Principalele semne ale carenței de fier sunt: pierderea puterii de concentrare, nervozitate, stare de oboseală, dureri de cap, buze crăpate, unghii plate și friabile, ruperea firelor de păr și subțierea acestora, limbă dureroasă și roșie, gastrită, tegumente palide.

Pentru stabilirea diagnosticului se fac investigații clinice: analize de sânge, sideremia, feritina, hemoleucograma, analiza numărului de reticulocite (sau de globule roșii imature). În astfel de cazuri de anemie rezultatele analizelor pot indica faptul că: hemoglobina este scăzută, hematocritul și el scăzut, hematiile apar decolorate, leucograma este normală, fierul seric este scăzut.

Pentru alegerea tratamentului, medicul are în vedere înlăturarea cauzei care a produs anemia și administrarea de suplimente cu fier pe cale orală. Există anumite săruri feroase care se absorb rapid la nivel digestiv. La cei care suferă de o anemie medie prin tratament se restabilește destul de repede starea de sănătate. În cazuri de anemie cronică, rezervele de fier din organism se refac mai lent, iar tratamentul se face timp de un an de zile.

La pacienții cu hemoglobina sub 5% se fac transfuzii de sânge, deoarece deficitul de fier este atât de mare încât le poate periclita viața. La cei care nu pot lua suplimente de fier pe cale orală (deoarece prezintă intoleranță digestivă, au grețuri, dureri epigastrice, suferă de diaree sau constipație) se administrează tratamentul pe cale parenterală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.