Știai că poți întârzia îmbătrânirea cu antioxidanții naturali?

0
110
Știai că poți întârzia îmbătrânirea cu antioxidanții naturali

Dintotdeauna, omenirea a cautat, cu frenezie, formula perfecta a tineretii si a sanatatii vesnice, insa, in ultima vreme, din ce in ce mai putina atentie este acordata unui tratament minune – antioxidantii naturali – care te pot ajuta sa-ti pastrezi tonusul si vitalitatea la orice varsta.

Intr-o lume devoratoare de operatii estetice costisitoare si tratamentele „minune”, care iti garanteaza un “look fresh”, indiferent de varsta, trecem, in fiecare zi pe langa un adevarat cocktail de energie: alimentele sanatoase care, consumate dupa cateva reguli simple, se pot transforma in cei mai buni prieteni ai organismului tau.

Cauze ale imbatranirii premature

Factorii care contribuie la instalarea procesului de imbatranire sunt radicalii liberi, care se formeaza in organism din cauza arderii oxigenului la nivel molecular, a proceselor metabolice, a factorilor nocivi din mediu, ca poluarea, fumatul, alcoolul, stresul zilnic, radiatiile si lumina ultravioleta. In mod normal, organismul se poate apara de radicalii liberi, dar, in momentul in care acestia sunt produsi in exces, pot determina aparitia ridurilor, a imbatranirii premature, dar si a cataractei, a bolilor cardiace si chiar a cancerului.

Printre alimentele foarte bogate in antioxidanti naturali se numara fructele, legumele, cerealele, lactatele, nucile si semintele. Prin consumul unei diete echilibrate, fiecare persoana in parte ar trebui sa-si asigure necesarul de antioxidanti care sa previna procesul de imbatranire si aparitia bolii. Cea mai buna cale de a te asigura ca in fiecare zi ai acumulat necesarul de antioxidanti este sa consumi intre cinci si opt portii de fructe si legume pe zi.

Care sunt fructele care asigura acest necesar?

Tine intotdeauna strugurii negri sau rose la indemana, acestia contin o cantitate foarte mare de antioxidanti eficienti in mentinerea elasticitatii arterelor, fiind in acelasi timp si o sursa foarte importanta de acid elagic, element asociat cu prevenirea aparitiei cancerului.

Semintele si sucul de rodie contin o cantitate uriasa de antioxidanti naturali, printre care se numara si polifenolii care au rolul de a asigura o protectie eficienta a inimii si a vaselor de sange si de a inhiba proliferarea celulelor cancerigene mamare si prostatice.

Printre fructele cu o capacitate foarte mare de a absorbi radicalii liberi se numara si smochinele, prunele si murele care se pot consuma atat crude, in sezon, cat si confiate sau congelate. Afinele si zmeura contin un super-compus, antocianinele, care combate afectarea celulara ce poate conduce la aparitia bolii Alzheimer si a cancerului si protejeaza peretii capilarelor si ochii de imbatranire. Sunt, de asemenea, o foarte buna sursa de vitamina A, C si E.

legume verzi

Un fruct foarte bogat in antioxidanti naturali, la indemana oricui, este marul si, in special, merele rosii in a caror coaja se gaseste un flavonoid – quecetina- cu rol important in protejarea inimii si a vaselor de sange.

Ce legume ar trebui consumate?

In mod normal, pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa ar trebui consumate cel putin patru tipuri de legume la o masa. Pentru o mai buna organizare, ele pot fi impartite pe categorii, in functie de culoare: legumele verzi, ca brocoli, spanac, ardei verde, fasole verde, mazare, varza de bruxelles, contin o cantitate foarte mare de folat – un puternic antioxidant natural care ajuta la imbunatatirea si mentinerea capacitatii de memorare si scad riscul aparitiei cancerului pancreatic.

Citește și:  Sucul de afine îmbunătățește memoria și menține sănătatea corpului

Legumele de culoare rosie, precum rosiile, ardeiul rosu, varza rosie, sfecla rosie, ceapa rosie, contin betacaroten care protejeaza vederea si sistemul cardiovascular. Ardeiul rosu, ca si dovleacul si alte fructe si legume de culoare rosie si portocalie, contine un carotenoid – betacriptoxantina – care poate sa ajute la reducerea riscului aparitiei artritei reumatoide cu aproximativ 40% si o cantitate de vitamina C de trei ori mai mare decat in citrice.

Legumele de culoare alba, precum ceapa, conopida, varza, dovleceii, telina, pastarnacul, fasolea sunt, de asemenea, extrem de importante ca sursa de antioxidanti naturali ce incetinesc procesul de neurodegenerare. Usturoiul scade riscul de infarct cerebral si accident cardiovascular cu 25% daca este consumat in fiecare zi, fie crud, fie in mancare adaugat la final pentru a nu pierde compusii esentiali prin fierbere. Pentru a potenta efectul acestor legume, foloseste marar, patrujel si busuioc verde in orice tip de mancare.

Nuci, seminte si alune pentru o viata mai lunga!

Doar un pumn de seminte de floarea soarelui sau dovleac contin cantitati importante de proteine, minerale si acizi grasi esentiali, indispensabili pentru potectia articulatiilor, pentru prevenirea aparitiei cancerului de prostata si pentru reglarea tensiunii arteriale. Adauga aceste seminte in iaurt, salate, sau consuma-le pur si simplu. Fisticul si alunele sunt bogate in fitosteroli care contribuie la scaderea depunerilor de colesterol in artere.

Consuma lapte, produse din lapte si oua

Ouale contin o cantitate mare de proteine, dar si antioxidanti naturali, ca seleniu, colina- esentiala pentru o mentinerea capacitatii de memorare- si vitamina D care ajuta la absorbtia calciului si stimuleaza imunitatea. Consuma lapte dulce in fiecare zi si suplimenteaza cu branza si iaurt pentru a preveni osteoporoza. Se recomanda laptele din cutiile de carton, pentru ca pastreaza mai bine nutrientii care, in contact cu lumina, se pierd.

Daca, pe langa toate cele de mai sus, mai adaugi si ceai verde (un puternic antioxidant care creste imunitatea, scade inflamatia si riscul de infectii bacteriene si virale, stimuleaza scaderea in greutate si scade riscul cardiovascular), ciocolata neagra, cu 70% cacao, ce scade riscul de ateroscleroza, un pahar de vin rosu pe zi si o buna hidratare, esti, cu siguranta, pe drumul unei sanatati si a unui tonus de invidiat, indiferent de varsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.