Arinul negru – antihemoragicul natural

0
1169
Arinul negru - antihemoragicul natural

Arinul negru (Alnus Glutinosa) este un arbust foios utilizat in tratamente medicinale. Uneori, acesta are chiar infatisarea unui arbore, caracterizandu-se printr-o coroana stufoasa si un trunchi dezvoltat. Mugurii, frunzele si scoarta sunt folosite in crearea unor remedii naturiste pentru diferite afectiuni. Arborele puternic face parte din familia betulaceelor si poate atinge, in conditii optime de dezvoltare, si 28 de metri.

Cat este tanar copacul, scoarta sa are culoarea cenusie, insa pe masura ce trec anii, aceasta prinde o culoare bruna-negricioasa si se crapa. Frunzele arborelui sunt aproape rotunde si lipicioase, iar florile iau forma de martisori asemanatori mesteacanului si nucului.

Arinul negru se gaseste de obicei pe terenuri umede, in apropierea zavoaielor sau in paduri. Frunzele verzi si scoarta sunt culese si se pot folosi ca si pulbere, cataplasma si decoct.

Scoarta arborelui se recolteaza in general primavara, de pe ramurile tinere. Frunzele sunt culese inainte ca florile sa matureze. Mugurii se recolteaza in perioada martie – aprilie. Aceste parti folosite in medicina traditionala sunt uscate la umbra, in poduri, si se vor pastra in saculeti de hartie in locuri uscate.

Arinul negru este utilizat in usurarea digestiei, fiind sudorific, astringent, diuretic, antidiareic, febrifug, antireumatic, dezinfectant, antihemoragic, cicatrizant, antimicrobian si antiinflamator. Multumita calitatilor plantei, tratamentul pe baza de arin negru este recomandat impotriva febrei, a gastroenteritei, stomatitei si enteritei. Ca uz extern, tratamentul bazat pe arin ajuta in tratarea plagilor, a oparelii, transpiratiei, durerii de masea, gingivitei, ulceratiei, reumatismului si hemoragiei externe superficiale.

Tratamente impotriva afectiunilor comune

Pentru a trata diareea trebuie preparat un decoct din doua linguri de muguri de arin negru fiert intr-o cana cu apa. In urma fierberii timp de cinci minute se lasa fiertura sa se raceasca si se strecoara. Preparatul obtinut se va bea dimineata si seara cate o jumatate de cana.

Citește și:  Catina-chinezeasca (Lycium chinense), radacina si frunzele au proprietati medicinale

arinul negru

Drept tratament in durerile de stomac este necesara o lingurita de muguri de arin negru oparita intr-o cana cu apa clocotita, care se  lasa acoperita timp de 15 minute. Dupa ce amestecul este strecurat, se indulceste cu miere si se bea. Pentru ca amestecul sa fie eficient sunt necesare doua cani pe zi.

Arinul negru este util si in tratarea febrei. Scoarta de arin are efecte calmante asupra temperaturilor ridicate. 10 grame de  scoarta de arin sunt fierte intr-o cana de apa si, dupa ce da in clocot, se acopera timp de cinci minute. Decoctul obtinut se bea de doua ori pe zi, insa la un interval de cateva minute.

Tratamentele be baza de arin negru sunt eficiente in tratarea unei varietati de afectiuni. Acestea includ oprirea secretiei de lapte, tonifierea gingiilor si a mucoasei bucale, tratarea leucoreei. In plus, tratamentele pe baza de arin negru au efecte pozitive in vindecarea hemoragiilor externe superficiale, a transpiratiei excesive, reumatismului, oparelilor la picioare, gingivitelor, durerilor de dinti si ulceratiilor.

La sfarsitul perioadei de lauzie poate fi oprita lactatia mult mai usor, sanul pastrandu-si tonifierea si naturaletea. Cataplasma cu frunze tinere pusa pe sani ajuta la mentinerea tonifierii si elasticitatii pielii sanilor.

Leucoreea poate fi vindecata prin spalaturi vaginale cu infuzie realizata din doua linguri de frunze uscate de arin negru in apa clocotita. Infuzia se lasa acoperita timp de 20 minute si se strecoara, folosindu-se cand ajunge la temperatura pielii.

Decoctul preparat din praf de scoarta de arin negru fiert in apa timp de cinci minute ajuta mult la oprierea hemoragiei externe superficiale si la stoparea durerilor de reumatism. Acest decoct ajuta si la stoparea transpiratiei si oparelii picioarelor, gingivitei, durerii de dinti, ulceratiei. Cu acest decoct se tamponeaza locurile afectate sau se face gargara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.