În anotimpul rece suntem expuși fluctuațiilor de temperatură și imunitatea noastră este scăzută. Organismul este influențat de anotimp, el funcționează ușor diferit iarna. Experții spun că iarna starea psihică se modifică, imunitatea scade (din cauza lipsei activității în aer liber și a alimentației mai săracă în minerale și vitamine), iar nivelul hormonilor se modifică. Iarna este o perioadă de activitate crescută a infecțiilor respiratorii, răcelilor și virusurilor gripale.
Pentru a ne menține sănătatea și a ne proteja organismul de infecții, trebuie să avem grijă de corpul nostru și să ne întărim sistemul imunitar. Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru imunitate?
Navigare rapidă în articol:
- Ceaiul Rooibos cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale
- Ceaiuri care dezvoltă imunitatea împotriva infecțiilor cauzate de COVID-19
- Alte ceaiuri pentru imunitatea organismului
1. Ceaiul Rooibos cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale
Ceaiul Rooibos este o băutură excelentă care poate face multe pentru sănătatea și imunitatea ta. Este bogat în antioxidanți, polifenoli și are proprietăți antiinflamatorii și antivirale. Dacă bei ceai Rooibos îți poți crește imunitatea organismului.
Acest ceai este plin de antioxidanți și alte elemente active care susțin sănătatea și ajută în combaterea infecțiilor și a răcelilor. Ceaiul Rooibos nu are cofeină ca ceaiul verde și ceaiul negru, deci poți bea atât cât dorești, ca orice alt ceai normal din plante medicinale. Gustul său este foarte bun, aroma deosebită, ea poate fi îmbunătățită și prin adăugare de miere și lămâie.
Dacă vrei să bei o cană de ceai bogată în antioxidanți, atunci este recomandat să lași pliculețul de ceai Rooibos la infuzat mai mult de 5 minute. Poți servi ceaiul Rooibos cald sau rece. El poate fi și reîncălzit, nu își va modifica deloc gustul.
Corpul are nevoie de o îmbunătățire a sănătății de lungă durată, deci merită să alegi ceaiul Rooibos.
Sportivii folosesc acest ceai pentru că este bogat în minerale importante pentru sănătate și le oferă energie. Ceaiul Rooibos este considerat de fapt o băutură excelentă pentru sportivi, pentru că le oferă o serie de avantaje:
- Le restabiliște dezechilibrul mineral ce apare după antrenamentele dificile; le menține în special echilibrul de potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu, calciu în organism
- Îi ajută în combaterea stărilor de depresie prin faptul că are quercitină
- Le reduce edemele, inflamațiile, durerea, tensiunile și stările de nervi
- Le stimulează imunitatea și le menține sănătatea celulelor prin polifenoli, dar și prin substanțele bioflavonoide și antioxidante pe care le conține; pentru că are acid citric și malic ajută la regenerarea celulelor
- Nu le provoacă nervozitate pentru că nu are tanin și cofeină.
2. Ceaiuri care dezvoltă imunitatea împotriva infecțiilor cauzate de COVID-19
Conform unui studiu de pe NCBI, în India se folosesc 5 ceaiuri care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor cauzate de COVID-19 și anume:
- Ceai Tulsi sau de Ocimum tenuiflorum
- Ceai Dalchini sau de Cinnamomum verum
- Ceai Kaimirch sau de Piper nigrum
- Ceai Shunthi sau de Zingiber officinale
- Ceai Munakka sau de Vitis vinifera.
Aceste 5 ceaiuri sunt recomandate în tratament, ele întăresc imunitatea și ajută împotriva infecțiilor cauzate de COVID-19.
Tot în acest studiu se spune despre ceaiul Kadha (realizat din plante și alte ingrediente, precum piper negru, busuioc, scorțișoară, ghimbir uscat, lapte auriu și stafide) care ajută la creșterea imunității și în tratamentul împotriva COVID-19. Laptele auriu este o băutură caldă din India care este condimentată și are beneficii pentru sănătatea organismului.
3. Alte ceaiuri pentru imunitatea organismului
Ceaiuri din condimente organice
Anumite condimente organice, precum sunt cuișoarele și piperul negru, au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și pot întări sistemul imunitar al organismului. Acestea ajută în combaterea radicalilor liberi, previn îmbolnăvirea organismului pentru că sunt bogate în antioxidanți.
Prin folosirea acestor condimente în ceaiuri din plante medicinale se pot ameliora anumite simptome și se poate susține imunitatea. Cuișoarele, piperul se pot adăuga la ceaiul verde în care se pune și puțin ghimbir. Ceaiul se îndulcește cu miere, iar pentru a avea o aromă și mai bogată, se poate adăuga și puțin praf de scorțișoară.
Ceai de hibiscus
De la această plantă se folosesc florile care au proprietăți medicinale, susțin imunitatea, îmbunătățesc circulația sângelui, conțin vitamina C.
Ceaiul de hibiscus (sau trandafir chinezesc) are acțiune benefică asupra sistemului imunitar, reduce bacteriile și virusurile din organism, calmează inflamațiile, reduce durerea, edemul și alte probleme cauzate de acestea.
Florile de hibiscus au antioxidanți, scad nivelul de colesterol din sânge, elimină grăsimile din artere și vasele de sânge, sprijină activitatea inimii, scad riscul de ateroscleroză și atac de cord.
Ceai de cardamom
Acest ceai din cardamom se realizează în combinație cu ghimbir, piper negru, scorțișoară și cuișoare. Are efect sedativ, antiinflamatoriu, antimicrobian, analgezic și de încălzire a corpului, deci este bun în sezonul rece.
Ceaiul de cardamom este bun pentru sănătate, are efect calmant și relaxant, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Prin ingredientele sale ajută în reducerea crampelor musculare, a tensiunii arterial și la relaxarea mușchiului inimii.
Cardamomul este folosit în ceai, în medicina ayurvedică și face parte din familia ghimbirului. Are o aromă deosebită și este folosit în gastronomie, în alimente, ceai și cafea, dar și în alte băuturi – bitter și gin.
Cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment din lume, după șofran și vanilie. Cardamomina din acest condiment are proprietății antiinflamatorii și poate reduce edemele și durerile.
Alte exemple de ceaiuri pentru imunitate sunt:
- Ceai verde Tulsi cu aromă deosebită și beneficii pe termen lung asupra sănătății
- Ceai de rozmarin și de cimbru
- Ceaiul de măceșe care reduce inflamația, durerea și crește imunitatea
- Ceai de lemn dulce care ajută și în combaterea depresiei.
Vezi aici un video cu ceai Rooibos și Hibiscus: