Ce presupune artrita reumatoidă și care sunt efectele acestei afecțiuni?

0
524
Ce presupune artrita reumatoidă și care sunt efectele acestei afecțiuni

Artrita reumatoida ii chinuie pe oameni de secole. Din vremurile stravechi aceasta afectiune a deformat articulatiile oamenilor. Cuvantul artrita provine din cuvintele grecesti care inseamna articulatii inflamate si este asociat cu un grup de mai bine de 100 de boli si afectiuni reumatice. Aceste boli pot afecta nu numai articulatiile, ci si muschii, oasele, tendoanele si ligamentele care le sustin. Unele forme de artrita pot distruge pielea, organele interne si chiar ochii.

O articulatie este locul unde doua oase se leaga intre ele. O articulatie sinoviala este inconjurata de o capsula dura care o protejeaza si o sustine. Capsula articulara este captusita cu o membrana sinoviala. Aceasta membrana produce un lichid vascos. In interiorul capsulei articulare, capetele celor doua oase sunt invelite intr-un tesut elastic neted, cunoscut sub numele de cartilaj. Acesta nu permite ca oasele sa se frece unul de altul si sa se macine. Cartilajul actioneaza si ca un amortizor de socuri, protejand capetele oaselor de efectul socului si distribuind uniform tensiunea pe oase.

De exemplu, cand mergem, alergam sau sarim, presiunea exercitata asupra soldurilor si a genunchilor poate ajunge sa fie de patru pana la opt ori mai mare decat greutatea noastra corporala! Desi in cea mai mare parte socul este amortizat de muschii si tendoanele din jur, cartilajul ajuta oasele sa suporte aceasta sarcina comprimandu-se asemenea unui burete.

In cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar lanseaza un atac total impotriva articulatiilor. Din motive necunoscute, o mare cantitate de celule sanguine — inclusiv celule T, care au o influenta deosebit de mare asupra sistemului imunitar — patrunde cu repeziciune in cavitatile articulare. Apoi se declanseaza mai multe reactii chimice in lant, care duc in final la inflamarea articulatiei. S-ar putea ca celulele sinoviale sa inceapa sa se multiplice in mod necontrolat, formand o masa de tesut asemanatoare unei tumori, tesut numit panus.

La randul lui, panusul produce niste enzime distructive care erodeaza cartilajul. Acum fetele osoase pot ajunge sa se uneasca, ceea ce limiteaza miscarile articulatiei si provoaca dureri ingrozitoare. De asemenea, acest proces distructiv duce la slabirea ligamentelor, a tendoanelor si a muschilor; prin urmare, articulatiile devin instabile, se disloca partial si, de multe ori, ajung sa capete un aspect deformat.

In general artrita reumatoida cuprinde articulatiile simetric, afectand incheieturile mainilor, genunchii si labele picioarelor. In cazul unor bolnavi se instaleaza anemia, precum si uscaciune si dureri la nivelul ochilor si al gatului. De asemenea, artrita reumatoida este insotita de oboseala si de simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra si dureri musculare.

Formele bolii sunt foarte variate in ce priveste debutul, efectele si durata. In cazul unora, durerile si redoarea se pot instala lent, pe parcursul mai multor saptamani, ba chiar ani. In cazul altora, debutul bolii poate fi destul de brusc. Uneori, artrita reumatoida dureaza cateva luni, dupa care dispare fara sa lase urmari vizibile. Alteori, bolnavii ar putea trece prin numite puseuri, in care simptomele se agraveaza, urmate de perioade de remisiune, cand se simt mai bine.

Citește și:  Implantul cu hormoni - o metoda contraceptiva

artrita reumatoidă

La altii, boala continua sa fie activa ani la rand, ducand in cele din urma la invaliditate. Din pacate artrita reumatoida poate afecta pe oricine, tineri sau batrani, copii sau adulti. In cazul celor ale caror rude sufera de aceasta afectiune, riscul este mai mare. Mai multe studii avanseaza ipoteza ca fumatul, obezitatea si administrarea in trecut a unor transfuzii de sange constituie factori de risc importanti.

Tratamentul pentru artrita reumatoida consta, de obicei, dintr-o combinatie de medicatie, exercitii fizice si schimbari in stilul de viata. Fizioterapeutul ar putea incepe cu un program de exercitii terapeutice. Acest program poate contine o serie de miscari, precum si exercitii izometrice si aerobice si exercitii anaerobe, adica ridicari de greutati.

S-a observat ca aceste exercitii atenueaza multe dintre simptome, printre care amintim durerile si inflamatiile articulare, oboseala, indispozitia si depresia. Eficienta exercitiilor se poate observa chiar si la persoanele foarte in varsta. De asemenea, exercitiile pot limita pierderea densitatii osoase. Unii sustin ca o oarecare alinare a durerii se obtine si prin diverse tipuri de aplicatii de cald sau rece si prin acupunctura.

Intrucat scaderea in greutate poate reduce in mod considerabil durerile articulare, dieta poate constitui un element important in managementul artritei. In plus, unii sustin ca o dieta bogata in alimente ce contin mult calciu, cum ar fi legumele cu frunze de culoare verde-inchis, fructele proaspete si pestele de apa rece, si alimente ce contin acizi grasi polinesaturati omega-3, — si care este saraca in alimente prelucrate si in grasimi saturate —, nu numai ca ajuta la scaderea in greutate, dar si reduce durerea. Se crede ca o asemenea dieta opreste procesul inflamator. Unele studii au aratat ca in unele cazuri este benefica eliminarea din alimentatie a carnii, graului, rosiilor, cartofilor, ardeilor, vinetelor si produselor lactate,.

In ultimii ani, medicii au testat tratamente mai putin invazive, cum ar fi viscosuplimentarea, prin care se injecteaza lichid hialuronic direct in articulatie. Aceasta procedura se aplica cel mai adesea la genunchi. De asemenea, a dat bune rezultate injectarea unor substante care stimuleaza repararea cartilajului. Desi nu s-a descoperit nici un medicament care sa vindece artrita reumatoida, exista numeroase medicamente care atenueaza durerile si inflamatiile, iar unele dintre ele se pare ca dau rezultate bune in ce priveste incetinirea evolutiei bolii.

Analgezicele, precum si terapia cu corticosteroizi, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, medicamentele modulatoare ale raspunsului imun, imunosupresoarele, medicamentele modulatoare ale raspunsului biologic si medicamentele produse de ingineria genetica pentru a inhiba raspunsul imun fac parte toate din arsenalul folosit pentru a reduce simptomele debilitante ale artritei.

Totusi, aceasta alinare il poate costa mult pe bolnav, intrucat medicamentele pot avea efecte secundare grave. Se raporteaza la nivel mondial mii de cazuri cu pacienti care au avut hemoragii interne cauzate folosirea a zeci de medicamente pentru artrita reumatoida. Astfel, este recomandabil sa vizitati un cabinet unde puteti discuta cu specialisti care va pot ajuta sa reduceti durerea si sa aveti un stil de viata echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.