Fumatul creste riscul de a dezvolta cancer sau orice alta boala de inima

0
340
Fumatul creste riscul de a dezvolta cancer sau orice alta boala de inima

Stiati ca o persoana prin fiecare fum de tigara isi poate introduce in corp mai mult de 3000 de substante chimice din care multe sunt cancerigene? Cercetatorii au demonstrat deja asta si au concluzionat ca fumatul este cauza principala a cancerului de plamani, faringe, laringe, esofag, vezica urinara, intestin, piele si cavitate bucala. Dar prejudiciile fumatului nu se opresc aici. Acesta contribuie si la alte probleme de sanatate, din care fac parte boli grave precum sunt: cancerul de col uterin, cancer de pancreas, leucemie, cancer de stomac si rinichi.

Fumatul provoaca si boli de inima, anevrisme si accidente vasculare cerebrale. Nicotina in combinatie cu monoxidul de carbon produce un amestec toxic ce poate duce la ingustarea vaselor de sange si la un deficit de oxigen. De asemenea nicotina este nociva pentru celule, poate produce cancer si ateroscleroza.

Fumatul duce la imbatranirea pielii si dezvoltarea ridurilor, cauzeaza ingalbenirea dintilor si a unghiilor, produce afectiuni respiratorii, tuse, bronsita, tahicardie, respiratie urat mirositoare si altele.

Fumatorii dar si persoanele care inhaleaza fum de tigara trebuie sa stie ca se expun la un mare risc. Spunem aceasta deoarece fumul de tigara in contact cu aerul din spatii inchise duce la un amestec toxic care distruge ADN-ul si creste riscul de cancer. Fumul inhalat cauzeaza constrictia vaselor de sange, cresterea ritmului cardiac, oxigenul din sange este inlocuit cu monoxid de carbon, iar tensiunea arteriala creste si ea.

Citește și:  Tulburări de circulație iarna – Simptomele unor boli se agravează la frig!

fumatul

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care fumeaza au un risc de 3,3 ori mai mare de a dezvolta cancer de piele decat oamenii care nu fumeaza. Speranta de viata a unui fumator este mai mica decat a unui nefumator. Un fumator are un risc de 10 ori mai mare decat un nefumator de a dezvolta cancer pulmonar.

De asemenea conteaza si cate tigari fumeaza o persoana pe zi, cu cat numarul lor este mai mare cu atat si riscul de a dezvolta aceasta forma de cancer creste. In concluzie, cu cat numarul de tigari pe zi este mai mare cu atat este distrus mai tare ADN-ul pielii si deci pericolul de a dezvolta cancer este mai ridicat.

Cei care fumeaza trebuie sa fie constienti de faptul ca fumatul este mortal. De asemenea si nefumatorii care stau in spatii speciale (in care se fumeaza) se expun multor riscuri deoarece si ei inhaleaza fumul de tigata de la cei fumatori.

Renuntarea la fumat este cea mai buna solutie a fumatorilor pentru a-si proteja sanatatea. Daca au vointa suficienta sa faca aceasta au doar de castigat. In primul rand dupa o perioada de 12 luni isi reduc cu 50% riscul de a suferi de boli cardiovasculare, iar dupa cativa ani nu mai prezinta deloc acest risc de boli de inima pe care il aveau din cauza fumatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.