Macrisul-iepurelui (Rumex acetosella), planta cu proprietati diuretice

0
1337
Macrisul-iepurelui (Rumex acetosella), planta cu proprietati diuretice

Macrisul-iepurelui este o planta perena originara din Europa si Asia, creste aproape peste tot, pe pajistile uscate si nisipoase, campuri cu sol usor acid, la marginea soselelor, in zone desertice sau cu tufisuri si buruieni. In Muntii Alpi aceasta planta creste la altitudini de pana la 1500 m. Este cunoscuta si cu numele popular de macrisul-marunt, macrisul-rosu, macrisul-de-camp, cu denumirea stiintifica de Rumex acetosella si apartine de familia Polygonaceae sau Polygonacee.

Macrisul-iepurelui are tulpina inalta de pana la 30 cm, in nuante de culori verzi-rosiatice, de-a lungul ei cu numeroase muchii si frunze verzi ce au forma de varf de sageata, in partea inferioara a tulpinei o parte din frunze alcatuiesc o rozeta bazala.

Florile sunt hermafrodite si unisexuate, alcatuiesc inflorescente usor arcuite si au culoarea rosiatica. Perioada de inflorire este din luna mai pana in iulie. Fructele apar la sfarsitul lunii iunie, sunt de forma unor nuci mici de 1,3-1,5 mm, lucioase, de culoare maronie.

Macrisul-iepurelui

Aceasta planta este comestibila se poate consuma sub forma de salata, frunzele au gust usor amar. Nu trebuie mancat in cantitatea mare deoarece are un continut bogat de oxalati ceea ce ar putea provoca la unele persoane dereglari ale tractului digestiv. De asemenea bovinele care mananca macrisul-iepurelui in cantitate mare pot suferi de diaree.

Citește și:  Umflarea picioarelor, o problema in timpul verii

De la macrisul-iepurelui se folosesc frunzele, florile, radacina si tulpina. Radacina contine ingrediente active: substante saponine, antrachinone, taninuri. Partile aeriene ale plantei – frunzele, tulpina si florile – au un continut de acizi organici, saruri de tipul oxalatului de potasiu, substante flavonoide, saponine, antrachinone, caroten, vitamina PP si K, acid ascorbic, taninuri.

Avand in vedere aceste ingrediente active se explica utilizarea mare a macrisului-iepurelui in medicina tibetana si europeana. Aceasta planta are proprietati diuretice, diaforetice, antiscorbutice. Este recomandata in tratamentul unor boli si afectiuni de tipul: dizenterie, diaree, tuberculoza, hemoroizi, afectiuni renale, probleme ale tractului urinar. Infuzia de frunze de macrisul-iepurelui este indicata in tartamentul problemelor de urinare, in ameliorarea sangerarilor uterine, in vindecarea febrei, bolilor de ficat si durerilor de cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.