Astenia cronica este cunoscuta si sub numele de sindromul de astenie cronica si disfunctie umana, sau infectia cronica cu virus Epstein-Barr, sau encefalomielita mialgica. Aceasta boala apare la toate categoriile de populatie, copii, tineri (din mediul urban mai ales din cauza alimentatiei), femei de varsta peste 45 de ani.
Se manifesta prin oboseala accentuata, epuizare, durerea si slabiciunea sistemului muscular, tulburari ale memoriei, dureri de cap, stare de febra si simptoma pseudogripala. Nu este o boala contagioasa, se agraveaza in timp si poate dura mai multi ani, iar bolnavul se recupereaza tarziu.
Astenia cronica poate fi cauzata de viroze, de dezechilibrele hormonale, sau de tratamente indelungate cu antibiotice (expunerea organismului la compusi chimici) si chiar o disfunctie a sistemului imunitar.
Tratamentul pentru astenie cronica amelioreaza simptomele, dar nu vindeca in totalitate. Se va face analiza completa a sangelui, un examen fizic, astfel se va stabili exact diagnosticul (a nu se confunda cu alte boli): fibromialgia, infectia HIV, scleroza multipla, mononucleoza si alte teste care arata de exemplu: functia tiroidei, VSH (depunerea hematiilor) etc.
In cazul tratamentului acestei boli, important este sa se mentina sanatatea prin evitarea elementelor stresante care au declansat boala, apoi ameliorarea ei cu medicamente care calmeaza durerile, stopeaza inflamatiile si starile febrile. Este cunoscut tratamentul cu injectii cu gama-globulina (produs derivat al sangelui).
Daca organismul este sensibil la o anumita substanta chimica (pesticide) sau produse de curatenie folosite in gospodarie se poate declansa astenia cronica. De aceea, trebuie evitate aceste substante si apoi tratata afectiunea. Daca exista sensibilitatea la compusi chimici atunci este bine de evitat si medicamentele din farmacii, iar tratamentul sa se faca cu produse naturiste.
In tratamentul asteniei se cunosc cateva metode: acupunctura, plantele chinezesti, presopunctura, fitoterapia, medicina psihosomatica, homeopatia, alimentatia si dieta.
- Acupunctura – specialistul acupunctor poate face diferite tratamente pentru a echilibra in primul rand sistemul imunitar, pentru a ajuta la ameliorarea asteniei cronice.
- Plantele chinezesti – sub forma de pulbere, ceaiuri sau tablete, amelioreaza astenia daca sunt servite in mod regulat si la recomandarea unui medic specialist.
- Presopunctura – consta in apasarea usoara pe punctele vezicula biliara, pentru ameliorarea starii de oboseala, a starii depresive si intarirea sistemului imunitar. Punctele cunoscute sub numele de vezicula biliara sunt pe gat si pe umar. Apasarea pe aceste puncte este bine sa se faca atunci cand apar simptomele bolii, chiar de cateva ori pe zi.
- Fitoterapia – poate ameliora astenia, daca tratamentul se face sub indrumarea unui fitoterapeut calificat, care recomanda cum trebuie si care plante trebuie folosite, pentru tratament in doze moderate, stiind ca de exemplu ciupercile shiitake si echinaceea sunt imunostimulente puternice pentru organism. Lemnul dulce este impotriva virusilor. Armurariul amelioreaza tulburarile hepato-biliare. Musetelul nemtesc, coada-soricelului, brusturele, ginsengul de Asia intaresc sistemul imunitar al organismului.
- Medicina psihosomatica – tehnici care amelioreaza astenia cronica sunt: yoga, vizualizarea ghidata, qigong, meditatia, relaxarea progresiva. Aceste tehnici ajuta la diminuarea stresului prin energia suplimentara pe care o furnizeaza.
- Homeopatia – specialistul homeopat este cel care poate prescrie tratamentul corect in functie de specificul bolii (de la caz la caz).
- Alimentatia si dieta – specialistii sustin ca deficitul nutritional determina aparitia asteniei cronice, deci este important sa se tina cont de o alimentatie cat mai sanatoasa. Trebuie evitat alcoolul, cofeina, zaharul alb, faina alba, prajelile, conservele, sarea, grasimile, sa se consume cereale integrale, fasole, orez, peste, legume, fructe, ciupercile shiitake. Usturoiul consumat aproape zilnic ajuta la stimularea organismului in lupta cu bacteriile si virusii (creste imunitatea oraganismului). Persoanele care nu pot digera usturoiul in stare proaspata, pot folosi tablete cu extract de usturoi din farmacii.
Simptomele la astenia cronica pot fi diminuate cu ajutorul vitaminei B12, coenzima Q10, Vitamina A, C, B6, B5, seleniu, magneziu si crom.
Sunt recomandate si plantele medicinale. Tinctura de busuioc ajuta in acesta afectiune, alunga oboseala si stimuleaza sistemul imunitar al organismului (1 lingurita de 3-4 ori/zi). Ceaiul de macese sau siropul de macese previne oboseala, revitalizeaza organismul. Este indicat sa se faca o cura de 3 saptamani cu ceai de catina – este un tonic foarte bun si rapid. Ginsengul este recomandat pentru ca sporeste forta psihica si fizica, este un tonic general, vindeca anemia, reduce oboseala, stimuleaza si activitatea cerebrala, reduce tulburarile circulatiei sanguine. Angelica trateaza anemia, oboseala intelectuala, trateaza depresia si ajuta in bolile gastrice.
Daca organismul este alergic la unele alimente este important eliminarea lor, cate unul pe rand sau toate. Daca simptomele bolii dispar, se introduce pe rand cate un aliment din cele la care organismul este alergic, si se va observa cu atentie reactia organismului. Daca simptomele revin, va trebui eliminat alimentul sau chiar toate varietatile sale.
Astenia cronica se poate evita prin odihna mai multa, mare atentie la dieta si alimentatie, exercitii de gimnastica, intarirea organismului din punct de vedere imunitar, evitarea toxinelor din mediu si sa se incerce experimental diferite terapii alternative, cu scopul de a stabili care este cea mai eficienta metoda pentru ameliorarea asteniei si care difera de la caz la caz.