Avortul

0
406
Avortul

 

Avortul reprezinta intreruperea voluntara sau nu a unei sarcini din motive medicale sau nemedicale. Din punct de vedere statistic, cele mai multe avorturi au loc din motive nemedicale, cuplul sau femeia insarcinata nedorind sa pastreze copilul.

Desi la nivel mondial asociatiile non profit sau agentile guvernamentale investesc sume uriase in promovarea mijloacelor de contraceptie, an de an sute de milioane de tinere raman insarcinate. Anual, la nivel mondial, se efectuaza intre 30-55 milioane de intreruperi premature de sarcina din motive nemedicale.

Discutiile cu privire la corectitudinea deciziei de a intrerupe voluntar o sarcina sunt foarte variate incepand cu abordarea pe latura spirituala si terminand cu latura medicala. Insa subiectul acesta va fi tratat strict din punct de vedere medical. Restul discutiilor nu isi au rostul, deoarece aceasta decizie tine strict de intimitatea cuplului sau a femeii insarcinate.

Intreruperea prematura a sarcinii sau avortul poate fi efectuat fie prin interventie chirurgicala (cea mai frecventa metoda de intrerupere a sarcinii) sau medicamentos. Interventia se realizeaza conform rigorilor legii (pana in a 12-a saptamana de sarcina), precum si a rigorilor medicale (starea de sanatate a pacientei).

Femeile aleg sa efectueze un avort atunci cand:

  • Copilul a rezultat din lipsa unei contraceptii sau folosirea unei metode contraceptive insuficiente.
  • Motive economice sau/si sociale: viitoarea mama sau cuplul nu au posibilitati materiale pentru cresterea si intretinerea unui copil.
  • Motive medicale: in urma urmaririi evolutiei sarcinii s-a constatat faptul ca fatul sufera de o anumita afectiune sau malformatie grava, afectiune care va afecta din punct de vedere fizic, psihic sau social evolutia si dezvoltarea copilului. Tot in categoria motivelor medicale se includ diverse afectiuni fizice sau psihice ale femeii insarcinate, motive care pot pune in pericol viata acesteia.
  • Copilul a rezultat in urma unei agresiuni sexuale, fie viol, fie incest.
  • Pur si simplu copilul nu este dorit de viitoarea mama sau cuplu.
  • Varsta: femeia insarcinata inca este in perioada adolescentei, fiind din punct de vedere psihologic, social si economic nepregatita pentru a deveni mama. Este totusi trist ca in secolul 21 numarul de femei insarcinate cu varsta sub 18 ani este in crestere. Lipsa comunicarii mama-fiica cu privire la viata sexuala este unul din laitmotivele acestei situatii.

Asa cum am precizat la inceputul articolului, avortul se poate efectua conform rigorilor legii. Acesta lege difera de la o tara la alta, insa indiferent de tara in lege sunt prevazute strict: perioada sarcinii (perioada maxima pentru intreruperea voluntara a sarcinii este de 12 saptamani), motivele care stau la baza acestei decizii, numarul de consultatii obligatorii, etc. In Franta este obligatoriu ca, inainte de avort, femeia sa aiba o intalnire cu un psiholog. In Belgia, inainte de data interventiei avortului, este obligatoriu un timp de reflectie de 6 zile, iar in cazul Elvetiei este obligatoriu avizul a doi medici specialisti.

In cazul in care avortul se efectuaza cu ajutorul medicamentelor, perioada maxima de evolutie a sarcinii este de maxim 7 saptamani. Ceea ce este cel mai important aspect in decizia femeii de a intrerupe sarcina este impactul psihologic pe care il va avea asupra constiintei ei. Avortul nu este foarte dureros din punct de vedere fizic, insa consecintele psihologice difera de la femeie la femeie.

Interventia chirurgicala de avort nu se efectuaza in orice conditii. Inainte de avort, medicul specialist va efectua o serie de analize paraclinice, un consult initial in care se discuta antecedentele personale sau familiale, un examen pelvian, o ecografie abdominala, etc.

avort

Avortul poate fi efectuat fie chirurgical, fie medicamentos. Din punct de vedere chirurgical, in functie de varsta pacientei si a stadiului de evolutie a sarcinii exista mai multe metode chirurgicale. Cea mai uzuala metoda este metoda KARMAN sau aspiratia endouterina.

Citește și:  Ce este aparatul auditiv si cum se poate procura?

Aspiratia endouterina se efectuaza pentru al doilea trimestru de sarcina, sub anestezie locala sau generala. Aceasta metoda consta in dilatarea mecanica sau medicamentoasa a colului uterin, urmat de introducerea unei canula in interiorul uterului. Aceasta canula sau tub de plastic este conectat la o pompa de vid, cu ajutorul caruia interiorul uterului este aspirat. Interventia chirurgicala are o durata medie de 3-5 minute.

Dupa aceasta interventie chirurgicala este obligatoriu a se respecta urmatoarele instructiuni:

  • Repaus si evitarea efortului fizic intens pentru cel putin 10 zile.
  • Sunt interzise baile in cada.
  • Este interzisa utilizarea tampoanelor interne, deoarece colul uterin fiind deschis, riscul unei infectii este deosebit de ridicat.
  • Este interzis contactul sexual timp de o saptamana de la avort.
  • Obligatorie contraceptia.
  • Este obligatorie vizita medicala, la medicul de specialitate la 2 saptamani de la efectuare avortului.

Din pacate in ceea ce priveste impactul psihologic al avortului asupra psihicului femeii nu exista niciun tratament. Recuperarea din punct de vedere psihic depinde de la caz la caz. In cazul in care dupa interventia chirurgicala se manifesta dureri abdominale foarte intense si dureroase, hemoragie vaginala, stari de voma, febra si frisoane sau secretii vaginale urat mirositoare de culoare caramizie este obligatoriu a va prezenta de urgenta la medicul de specialitate.

Metoda medicamentoasa a fost descoperita de francezul Etienne-Emile Baulieu in anul 1985. In prezent, aceasta metoda este legala doar in Franta si Regatul Unit al Marii Britanii. Metoda are la baza RU486, adica un hormon de sinteza care inlocuieste hormonul progesteronului, astfel se impiedica evolutia si dezvoltarea sarcinii. Cu alte cuvinte, ovulul este expulzat din uter. Pentru cresterea eficientei acestui medicament este utilizat prostaglandina.

Avortul provocat pe aceasta cale medicala se poate realiza in urmatoarele conditii:

  • Durata maxima de evolutie a sarcinii este de 49 de zile.
  • Metoda este interzisa femeilor fumatoare de peste 37 de ani.
  • Daca femeia insarcinata sufera de hipertensiune sau alte afectiuni cardiace, aceasta metoda nu este recomandata.

Modul de desfasurare a „interventiei”: obligatoriu administrarea se realizeaza in cadru medical, femeii insarcinate administrandu-i-se 3 comprimate de RU486, apoi la 36-48 de ore i se vor administra 2 comprimate de postaglandina.

In majoritatea cazurilor, la aproximativ 4-5 ore de la administrarea postaglandinei, se produce expulzia fetala in cadru medical. In aproximativ 40% din cazuri, expulzia fetala se produce la un interval de 24-48 de ore de la administrarea tratamentului medicamentos. Eficienta metodei este de 99% din cazuri, riscurile fiind mult mai putine decat in cazul interventiei chirurgicale.

Ceea ce este deosebit de important este ca avortul sa se desfasoare intr-un cadru medical legal si nu sa apelam la metode babesti sau la alte persoane care, desi nu au drept de practica medicala, se ofera sa efectueze interventia. In cele mai multe cazuri consecintele sunt grave: infectii, sterilitate sau chiar deces.

Avortul este o intervetie prin care se realizeaza o intrerupere voluntara a evolutiei fatului. Decizia este una de natura personala. Avand in vedere ca impactul psihologic al acestei interventii nu poate fi cuantificat si evaluat este obligatoriu ca membrii familiei sau apropiatii sa-i ofere suport si caldura. Si ce este cel mai important: bucurati-va de o viata sexuala sanatoasa, folosind cel putin o metoda de contraceptie eficienta. Este mult mai sanatos sa preveniti, decat sa vindecati sau sa luati decizii care va vor urmari intreaga viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.