Bananierul si proprietatile fructelor sale

0
811
Bananierul si proprietatile fructelor sale

Bananierul (Musa paradisiaca) este o planta ierbacee, mereu verde care creste pana la inaltimea de 10 m si face parte din familia Musaceae. Este una dintre cele mai vechi plante de cultura ale omenirii, un hibrid obtinut din Musa acuminata si Musa balbisiana.

Tulpina bananierului este formata din suprapunerea tecilor foarte dezvoltate ale unor frunze. La partea superioara a plantei frunzele sunt foarte mari, au 2 m lungime si aproximativ 40 cm latime. Florile sunt hermafrodite, cele masculine de culoare rosiatica se gasesc la partea superioara a plantei, iar cele feminine apar mai jos si sunt cele care produc fructele. Dupa ce fructele se coc, planta moare dar raman lastarii care in anul urmator vor da nastere unor noi plante.

Planta este apreciata pentru fructele sale alungite – bananele – la inceput verzi si apoi galbene, care sunt cunoscute in toata lumea pentru gustul lor excelent si valoare lor nutritiva.

Ce contin bananele?

  • Aceste fructe au un continut mare de apa, amidon, tanin.
  • Vitamine: A, B, C, E.
  • Contin foarte multe saruri minerale: magneziu, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, cupru, zinc.
  • Fructul are un continut de zahar care este usor digerabil si care sporeste in proportii atunci cand coaja bananei se face maronie pe anumite locuri.
  • Fructele contin glucide, proteine, materii azotate, oxid de fier, hidrati de carbon, grasimi si alte materii.
  • Bananele sunt mai hranitoare decat cartofii: 100 g banane au 100 de calorii.

Proprietatile si utilizarea bananei

Banana este un fruct foarte hranitor recomandat copiilor si batranilor, precum si celor care fac munci intelectuale sau fizice.

Este un aliment ideal pentru oamenii slabi, ososi, precum si pentru cei extenuati sau obositi.

Este un fruct gustos care potoleste setea, creste pofta de mancare, ajuta la asimilarea proteinelor si hidratilor.

Bananele pot fi mancate de copii inca din a doua luna de viata, iar de persoanele mature la orice varsta.

Aceste fructe cresc capacitatea de concentrare datorita continutului de potasiu.

Astenia, anemia – Se recomandata sa se consume zilnic banane combinate cu miere de albine, deoarece au un continut bogat de vitamine si minerale. Acest fruct stimuleaza producerea hemoglobinei din sange.

Bolile de nervi – Acest fruct echilibreaza si calmeaza sistemul nervos, deoarece are un continut bogat de vitamina B.

Citește și:  Iaurt cu fructe si seminte, un desert ideal vitaminizant si energizant

Diaree, dizenterie – Bananele sunt un bun remediu impotriva diareei deoarece se stie ca au un usor efect constipant. Insa daca sunt consumate in mod constant si corect se spune ca vindeca constipatia, fiind bogate in fibre, astfel regland activitatea intestinelor. De asemenea, in cazul acestor afectiuni de un real ajutor sunt bananele coapte.

Problemele digestive cronice – Dupa fiecare masa trebuie mancata o banana deoarece ajuta in procesul digestiei.

Artrita, guta, hepatita – Se recomanda consumul de banane datorita continutului de fier.

Durerile musculare – Se aplica coji de banane pe locul dureros, astfel zona nu se umfla si este ameliorata durerea.

Fumatul – Acest fruct este recomandat celor care vor sa se lase de fumat, pentru ca are un continut bogat de vitamina B6, B12, A1, C, magneziu si potasiu – acestea ajuta in refacerea organismului care sufera datorita efectelor negative ale lipsei de nicotina.

Ulcerul gastric, gastrita – Bananele sunt un aliment ideal deoarece au o valoare bazica ridicata. Dieta cu banane regularizeaza tractul intestinal, aceste fructe avand o textura moale si fina. Pot fi mancate crude fara probleme, ele neutralizeaza aciditatea, reduc iritatiile si protejeaza peretii stomacului.

De asemenea banana este un fruct racoritor care scade temperatura corpului.

Depresia – Bananele contin un tip de proteina tytophan care este transformata de organim in seretonina – substanta care dupa cum se stie imbunatateste starea afectiva, relaxeaza.

Diabetul – Banana nu este indicata diabeticilor deoarece contine hidrati de carbon.

Cosmetica – Pulpa fructului se recomanda pentru ingrijirea tenului, catifeleaza, tonifica si confera prospetime.

Negi – Se aplica coaja de banana pe negi si se bandajeaza.

Faina de banane – Se obtine din fulgi de banane puverizati si uscati si se foloseste pentru prepararea unor prajituri.

Petele de cerneala de pe degete se scot daca se sterge degetul cu partea interioara a unei coji de banane.

In India bananele sunt considerate un fruct sfant, ele sunt folosite pentru obtinerea unor mancaruri pentru serviciul divin, numite ,,prasad”.

Nu trebuie uitat ca pentru mentinerea starii de sanatate trebuie consumate zilnic mere, portocale si banane. Aceste fructe confera organismului vitalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.