Bauturile alcoolice contrafacute mimeaza bauturile alcoolice distilate, au o compozitie chimica ce in timp afecteaza starea de sanatate. In functie de aceasta compozitie chimica si de consumul mai mare sau mai mic si sanatatea este mai mult sau mai putin afectata.
Ele contin coloranti artificiali, indulcitori, conservanti, pontetiatori de arome, alti alcooli decat cei din bauturile distilate, amestecuri de substante chimice care au rolul de a da impresia unei bauturi naturale. Astfel de bauturi nu contin fructe naturale (care ar trebui sa existe la vinuri), ele au o cantitate de fruct infima, spre zero.
Principalele simptome care apar datorita consumului de astfel de substante chimice sunt: lipsa poftei de mancare, incapacitatea de concentrare si de atentie, dureri musculare, stare de oboseala cronica, dureri mari de cap, scaderea acuitatii vizuale, a randamentului intelectual, etc.
Daca se consuma 500 ml alcool pe zi timp de 3 luni se ajunge la alcoolism. Conform specialistilor un astfel de obicei de a a bea 500 ml alcool pe zi (mai ales daca este si de proasta calitate) duce la dereglarea functiei hepatice. Toate substantele care intra in organism trec prin ficat, deci acesta indeplineste rol de filtru si prin el substantele chimice dar si cele benefice sunt metabolizate, detoxifiate si eliminate.
Astfel se explica de ce excesul de bauturi alcoolice afecteaza celulele hepatice, favorizeaza moartea acestor celule, duce la hepatita si apoi la ciroza. De asemenea, bauturile alcoolice de proasta calitate pot creste riscul de a dezvolta diverse boli cardiace, sau anumite forme de cancere.