Cancerul de prostata este o boala care afecteaza, conform statisticilor, unul din doi barbati dupa varsta de 80 ani. Aceasta boala se dezvolta ca urmare a aparitiei pe portiunea externa a prostatei a unei tumori maligne.
Cancerul de prostata este o boala cu evolutie lunga in timp, ajungand in stare maligna dupa o perioada de 10-30 de ani. Din acest motiv medicii recomanda barbatilor trecuti de 45-50 de ani un control medical de specialitate o data pe an.
Prostata reprezinta o glanda genitala a aparatului genital masculin, localizata sub vezica urinara. Aceasta are un rol important in producerea unei secretii care intra in compozitia spermei.
Marirea volumului prostatei din cauza dezvoltarii celulelor canceroase apare in 50% din cazuri la barbatii pana in 60 de ani si in proportie de 90% la cei cu varsta de peste 80 de ani.
Desi nu se poate stabili o conexiune directa intre aparitia si dezvoltarea cancerului de prostata si hormonul masculin testosteron, cercetatorii presupun ca acesta ar avea o anumita influenta asupra dezvoltarii cancerului.
Boala nu are o simptologie aparte, fiind una din asa numitele boli asimptomatice. In majoritatea cazurilor boala se depisteaza doar in urma unui examen clinic de specialitate. In unele situatii pacientii care sufera de aceasta boala pot avea urmatoarele simptome:
- Sange in urina.
- Tulburari de urinare: cresterea anormala a frecventei urinarii, precum si faptul ca pacientul are dificultati in urinare.
- Scaderea in greutate sau anemie.
Exista situatii in care, boala fiind extrem de avansata, uretra este comprimata de catre prostata sau vezica si uretra au fost afectate de celulele cancerigene. In acest caz evacuarea urinei nu este posibila pe cale naturala.
Diagnosticarea bolii este destul de dificila, boala fiind asimptomatica. Pentru depistarea ei trebuie efectuat un examen clinic de specialitate.
Metodele de diagnostic sunt:
- Introducerea de catre medic a unui deget acoperit cu o manusa sterilizata in tuseul rectal.
- Ecografie endorectala.
- Biopsie de prostata (prelevarea pentru analizele de specialitate ale unor celule din tesutul suspect ca fiind afectat de celulele maligne).
Este deosebit de important ca dupa stabilirea diagnosticului sa se determine gradul de evolutie a bolii. De asemenea, se va stabili daca cancerul s-a raspandit in organism, afectand si alte organe, metastazele cele mai frecvente fiind cele osoase sau ganglionare.
Pentru depistarea eventualelor organe afectate se efectuaza urmatoarele investigatii:
- radiografie toracica: importanta pentru depistarea metastazelor pulmonare.
- scintigrafia osoasa pentru determinarea metastazelor osoase.
- injectarea in sange, in doze precise, a unei proteine speciale, antigen prostatic care permite depistarea metastazelor.
- biopsia ganglionilor pelvieni.
Alegerea celui mai potrivit tratament pentru cancerul de prostata depinde de gradul de evolutie a bolii, de varsta pacientului, precum si de starea clinica generala a pacientului.
Astfel, in cazul in care cancerul este localizat la nivelul prostatei, nu exista semne ca metastazele sa fi afectat si alte organe, iar varsta si starea generala a pacientului este buna se va efectua o interventie chirurgicala, denumita ablatie, prin care prostata, veziculele seminale si colul vezical sunt extirpate. De asemenea se aplica, complementar, radioterapie externa sau curieterapie (tehnica care presupune utilizarea unor surse radioactive introduse in organism). Sansele de reusita a interventiei sunt destul de crescute.
Urmarile ablatiei prostatei sunt:
- in 50-70% din cazuri rezulta o impotenta sexuala, deoarece sunt afectati nervi erectori situati in apropierea prostatei;
- in 1-5% din cazuri rezulta o incontinenta urinara.
Daca cancerul de prostata este descoperit in faza incipienta, prostata care obtureaza uretra prostatica, prin ablatie endoscopica partiala simptomele bolii sunt atenuate. Atentie vorbim de atenuarea bolii, nu de vindecarea ei!
In cazul in care cancerul de prostata este in faza metastazica, starea clinica generala a pacientului este precara sau varsta prea inaintata se va urma un tratament agresiv: hormonoterapia.
Hormonoterapia presupune suprimarea secretiei de hormoni androgeni, care stimuleaza dezvoltarea celulelor cancerigene. Aceasta metoda presupune doua cai de aplicare: ablatia chirurgicala a tesutului functional testicular sau calea anterior mentionata in combinatie cu un tratament medicamentos continuu.
Atentie boala are o evolutie lenta. Depistata in faza incipienta se trateaza rapid, astfel incat sa va puteti bucura de o viata normala.