Bolile cu transmitere sexuala mai poarta numele de boli venerice, iar numarul persoanelor infestate a crescut considerabil in ultimii ani. Dupa cum spune si numele, infestarea se realizeaza si prin contact sexual (de orice fel). Singura metoda care ofera protectie impotriva infestarii este folosirea prezervativului.
Chiar daca traim in anul 2011, iar prezervativele sunt la indemana oricui, fiind chiar oferite gratuit in centrele de planificare familiala, foarte multe persoana uita sau nu doresc sa le foloseasca, fapt pentru care bacteriile se raspandesc foarte usor de la individ la individ. Aceste boli afecteaza in aceeasi masura atat persoanele de sex feminin, cat si pe cele de sex masculin, indiferent de varsta. Este foarte trist faptul ca din neglijenta si inconstienta parintilor purtatori, multi copii se nasc cu astfel de boli.
Exista foarte multe situatii in care persoana infestata nu prezinta simptome, putand astfel sa raspandeasca mai departe bacteriile catre partenerul sau partenerii sexuali. In randurile urmatoare va prezentam, pe scurt, cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.
Clamidioza
Este una dintre cele mai intalnite dintre bolile cu transmitere sexuala. Aceasta boala este provocata de o bacterie, Chlamydia. Poate afecta atat barbatii, cat si femeile, insa in randul barbatilor zona afectata este mai mica, fiind vorba doar despre uretra, pe cand in randul femeilor sunt afectate uretra si organele reproducatoare superioare.
O persoana infestata cu Chlamydia este mult mai predispusa infectiei cu HIV. In 80% din cazuri, clamidioza nu are anumite simptome, insa in cazul in care apar usturimi in timpul urinarii, urinari dese, durere in partea inferioara a abdomenului, sangerari dupa contactul sexual, febra, este cazul sa consultati un medic de specialitate. Tratamentul consta in administrarea unui antibiotic puternic ambilor parteneri .
Virusul HPV (Human Papilloma Virus)
O alta boala cu transmitere sexuala foarte des raspandita in intreaga lume este cauzata de virusul HPV (Human Papilloma Virus). Acesta produce negii, inclusiv negii genitali, care pot avea repercursiuni foarte grave la nivelul cervixului uterin. Exista mai multe tipuri de HPV, unele dintre acestea crescand riscul aparitie cancerului de col uterin.
HPV poate fi transmis pe cale sexuala, insa, se presupune ca unele tipuri pot fi transmise si prin folosirea unor obiecte intime in comun. Aparitia negilor la nivelul organelor sexuale, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor, necesita vizita de urgenta la medic. Tratamentul poate fi unul de lunga durata, negii pot fi cauterizati, insa virusl va ramane intotdeuna in organism, existand posibilitatea ca boala sa recidiveze.
Gonoreea
Este o boala cu transmitere sexuala grava. Este o infectie de tip bacterian care poate afecta uretra, atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor, dar si colul uterin in randul celor dintai. Bacteria care cauzeaza gonoreea se numeste Neisseria gonoree.
Multi dintre cei diagnosticati cu aceasta boala au afirmat ca nu au avut simptome specifice, iar altii au acuzat dureri pelvine, urinari frecvente, dureroase, sangerari vaginale, febra. Persoanele infestate cu aceasta bacterie risca sa contacteze si alte boli de acest gen. Gonoreea se poate vindeca in cateva luni de la inceperea tratamentului antibiotic.
Sifilisul
Reprezinta una dintre cele mai grave infectii cu transmitere sexuala. Aceasta boala evolueaza in patru stadii. Daca nu este tratat, sifilisul poate produce probleme foarte grave la nivelul sistemului nervos si al celui circulator. Este bine ca sifilisul sa fie tratat din timp, penicilina fiind un antibiotic recomandat, deoarece in utlimul stadiu, sansele de vindecare totala sunt foarte scazute.
Vaginita
Este o boala foarte des raspandita in randul persoanelor de sex feminin, active sexual. Poate fi provocata de bacteri, dar si de alti factori cum ar fi medicamentele, antibioticele sau pilulele contraceptive. In cazul aparitiei acestei boli, persoanele in cauza au acuzat scurgeri vaginale neobisnuite, abundente, cu miros ciudat, senzatie de disconfort. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice sau ovule.
SIDA
Este cea mai grava si mai dura boala cu transmitere sexuala. SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) este produsa de virsul HIV (virusul imunodeficientei umane), care ataca sistemul imunitar, astfel incat acesta devine incapabil sa lupte impotriva unor alte infectii. Virsul HIV se gaseste in secretiile corpului uman, in sange, in sperma, in lacrimi, in secretii nazale, etc.; contaminarea se poate face pe cale sangvina (in cazul unor transfuzii de sange, folosirea acelor in comun, folosirea unor instrumente medicale nesterilizate) pe cale sexuala si pe cale tansplacentara.
Insa, de cele mai multe ori, virsul HIV este transmis pe cale sexuala. La inceput, infestarea cu acest virus nu prezinta simptome, insa cu timpul apar infectii dese, pierderi in greutate sau alte schimbari in organism. SIDA este o boala incurabila, existand doar medicamente care incetinesc evolutia bolii.
Ca in cazul oricarei boli, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Pentru a evita contactarea unei boli cu transmitere sexuala cea mai eficienta metoda este folosirea prezervativului. Pe langa asta, o relatie cu un singur partener este ideala. Mai mult decat atat, igiena personala joaca un rol deosebit de important. In cazul in care stiti ca aveti o boala cu transmitere sexuala, nu ezitati sa ii comunicati si partenerului.