Bolile de rinichi sau afectiunile renale sunt diverse suferințe ale rinichii, afectand fie partea care asigura filtrarea lor (nefronii), fie tesutul lor de sustinere sau chiar vasele care ii iriga.
Exista patru mari grupe de boli care afecteaza rinichiul in functie de portiunea afectata: afectarea glomerulilor, afectarea tubilor urinari, a tesutului de sustinere a rinichiului sau boli ale vaselor de sange care iriga rinichi.
Afectarea glomerulilor
Afectiuniile glomerulare se regasesc in literatura de specialitate sub denumirea de glomerulo-nefrite. Acestea reprezinta un ansamblu de simptome reunite sub denumirea de sindrom nefrotic. Acesta determina o retentie excesiva al apei la nivelul tesuturilor. Ele pot fi acute sau cronice.
In cazul in care rinichii sunt afectati cronic, procesul este ireversibil, rinichiul afectat sau rinichii nu mai asigura functia de filtrare. Astfel, deseurile produse de organismul uman si transportate de sange spre rinichi pentru „curatare” nu mai sunt procesate, deci raman in sange.
Glomerulo-nefritele acute apar in general ca o consecinta directa a unei angine netratata corespunzator sau deloc. Pentru tratarea bolii se administreaza medicamente in vederea eliminarii retentiei de apa si diminuarea tensiunii arteriare. De asemenea, se asociaza cu regim alimentar, evitandu-se consumul de sare si lichide in exces. In cazul acestei afectiuni, daca este tratata corespunzator, vindecarea se produce rapid in maxim 15 zile de la inceperea tratamentului si fara a exista repercursiuni.
Glomerulo-nefritele cronice se dezvolta ca urmare al unor boli, precum: diabetul, afectiuni autoimune, caracterizandu-se printr-un autoatac al sistemului imunitar asupra propriului organism.
In cazul acestei afectiuni, tratamentul se face prin administrare de cortico-steroizi sau medicamente imuno-supresoare asociate, precum si alte medicamente care au menirea de a contracara anumite simptome. Regimul alimentar al pacientului este deosebit de important in cazul acestei afectiuni.
Afectarea tubulilor urinari
Afectiunile tubulilor urinari, regasite in literatura de specialitate sub denumirea de tubulopatii, pot fi acute sau cronice.
Tubulopatiile acute se manifesta ca urmare a unei supradoze de medicamente, absorbtiei de substante toxice sau al instalarii unei stari de soc, acesti factori determinand distrugerea tubulilor uriniferi. Aceste afectiuni se manifesta printr-o insuficienta renala acuta, efectul imediat fiind oprirea urinarii.
Pentru tratarea eficienta a bolii este necesara identificarea exacta a cauzei si tratarea acesteia. Daca gravitatea bolii o impune se poate apela la o filtrare temporara a sangelui (dializa) pana cand boala este tratata si vindecata.
Tubulopatiile cronice se manifesta printr-o gama foarte variata de simptome, cel mai des fiind determinate pe baza prezentei unei cantitati mari de glucoza in urina, desi pacientul nu sufera de diabet.
In cazul acestei afectiuni tubulii sunt incapabili sa absoarba aminoacizii, ceea ce se traduce prin formarea de calculi sau insensibilitate la hormonul antidiuretic. Acest fapt determina retentia excesiva a apei in organism.
Boli ale tesutului de sustinere a rinichiului
Aceste afectiuni se datoreaza fie intoxicatiilor medicamentoase, fie datorate infectarii cu o bacterie (pielonefrita). Pielonefrita acuta afecteaza de obicei un singur rinichi si se manifesta prin tulburari de emisie al urinei, senzatie de arsura in timpul urinarii, cresterea frecventei urinarilor, durere in spate, febra severa.
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice de catre medicul de specialitate.
Boli ale vaselor de sange care iriga rinichii
In aceasta categorie se cuprind nefroangioscleroza si sindromul lui Goodpasture.
Nefroangioscleroza reprezinta o rigidizare al arterelor si vaselor mici care iriga rinichii, consecinta a unei hipertensiuni prost tratate. Diagnosticul se stabileste in urma analizelor de laborator si a detectarii unei cantitati ridicate de proteine in urina. Netratata la timp boala evoluaza pana in stadiul de insuficienta renala.
Sindromul Goodpasture este determinat de proprii anticorpi. Acestia afecteaza peretii vaselor sanguine care iriga glomerulii renali si alveolele pulmonare. Nedetectata si netratata boala afecteaza grav organismul uman, pacientul ajungand in situatia de a necesita dializa sangelui.
Orice boala detectata in timp util se poate vindeca fara repercursiuni grave asupra corpului uman. Un control clinic general anual va poate scuti de o serie de neplaceri ulterioare.