Brândușa de toamnă – plantă pentru tratamentul bolilor de piele

0
646
Brândușa de toamnă – plantă pentru tratamentul bolilor de piele

Brândușa de toamnă crește în luncile umede și pășunile din Europa Centrală, de Vest și de Sud. Această plantă care înflorește toamna, în luna septembrie, este folosită în scop terapeutic pentru tratamentul bolilor de piele. Se aseamănă foarte mult cu brândușa de primăvară.

Are denumirea științifică Colchicum autumnale și face parte din familia Colchicaceae. Este cunoscută cu numele popular de bălură și brândușel. Poate crește înaltă până la 7-10 cm și are florile duble, de culoare roz, alb sau violet. Frunzele sunt verzi, în formă de lance, iar fructul este ca o capsulă ce conține semințe negre. Un singur bulb poate da mai multe flori roz-violet. Această plantă perenă preferă să crească la soare, iar solul să nu fie prea uscat, chiar umed și bine drenat.

Planta este considerată ca fiind otrăvitoare deoarece are un alcaloid cu efect toxic numit colchicină. Acesta este în procent de 2% în flori și de 1,5% în semințe. Colchicina poate provoca crampe, scăderea temperaturii corpului, diaree, vărsături, scăderea tensiunii arteriale și tulburări ale ritmului cardiac, dacă planta este consumată în doză mare, sau ingerată accidental.

Citește și:  Sfaturi utile pentru tratamentul ridurilor – Masca din spanac

brandusa de toamna

Planta este toxică și pentru animalele domestice sau sălbatice, pentru bovine, oi, capre, cai, vaci, iepuri, hamsteri, cobai și altele. Doza letală este considerată ca fiind de 1 mg la 1 kg greutate corporală. Semințele sunt otrăvitoare, una singură are 4 mg colchicină. Medicamentele realizate din plantă sunt bine analizate pentru a fi sigure pentru sănătatea oamenilor. În general, un medicament de acest fel se folosește în doză exactă, sub supravegherea medicului.

Brândușa de pădure este folosită pentru uz intern și extern, sub formă de infuzie, băi, cataplasme. Este eficientă în tratamentul bolilor de piele, afecțiunilor inflamatorii și reumatismale: psoriazis, pediculoză, leziuni precanceroase, ascită, reumatism, gută. Proprietățile antiinflamatorii și analgezice ale acestei plante sunt apreciate de specialiști, de aceea unele medicamente din brândușa de pădure sunt pentru tratamentul bolilor reumatismale și în lupta împotriva cancerului.

Planta este interzisă femeilor însărcinate pentru că poate afecta fătul. În general se folosește doar la recomandarea medicului, în cazul unei boli sau afecțiuni de care spuneam mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.