Bronșita – Ce tratamente naturiste sunt recomandate de terapeuți pentru această boală infecțioasă

0
760
Bronșita – Ce tratamente naturiste sunt recomandate de terapeuți pentru această boală infecțioasă

Bronșita este o boală infecțioasă a căilor respiratorii, în partea superioară, în care apare inflamarea mucoasei bronhiilor, care se îngroașă, îngustează, blocând complet căile aeriene din plămâni, determinând crize de tuse cu expectorație vâscoasă.

Bronșita acută constă în inflamarea căilor respiratorii în totalitate, apare în timpul unei viroze și poate fi vorba chiar de o rino-traheo-bronșită sau de laringo-traheo-bronșită. Bronșita acută este provocată de virusuri și de bacterii (ciuperci micotice), alergie, poluare, boli contagioase. Simptomele bolii sunt: nas infundat, strănut, răgușeală, usturime în gât, dureri de cap și membre, febră, oboseală și expectorații.

Bronșita cronică este o boală destul de gravă și de lungă durată și este o urmare a bronșitei acute, care se manifestă cu tuse permanentă insoțită de secreții, atunci când sunt variații de temperatură apar accese de tuse, iar la vârstnici apare dispneea și cianoza. Bronșitele apar mai mult la adulți și la bărbați.

Tusea permanentă în cazul bronșitei este însoțită de o expectorație muculopurulentă. Dacă bronșita cronică nu este tratată la timp, devine obstructivă și apare enfizemul pulmonar, dilatația bronhiilor, insuficiența de respirație, cordul pulmonar cronic și se instalează bronhopneumopatia cronică obstructivă.

Leziunile care apar se extind până la bronhii și alveole care își pierd elasticitatea și apare enfizemul pulmonar cu dispne de la efort sau poate să se declanșeze astmul pulmonar. Toate acestea au urmări negative asupra inimii, care este obligată să-și mărească efortul și deci apare suferința cardiacă în timp. Insuficiența respiratorie care se instalează este urmare a stării de agitație, transpirații profunde, anxietate, tahicardie, creșterea tensiunii arteriale.

Tratamentul în cazul bronșitei constă în primul rând într-o alimentație echilibrată sau așa numitul regim alimentar pentru cruțare. Dacă bronșita este provocată de o infecție de la o bacterie, medicul va prescrie antibiotice cu spectru larg și astfel simptomele bolii vor disparea în câteva zile. În cazul bronșitei cronice, când apar evident infecțiile este important să se facă anticipat câte un vaccin antigripal și un vaccin împotriva pneumoniei.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul menopauzei – Iată zonele care reacționează cel mai bine la tratament

sirop de tuse

O astfel de vaccinare împotriva peumoniei te poate proteja pentru tot restul vieții împotriva tuturor tulpinilor care determină boala. Prin tusea productivă se elimină mucusul în exces din plămâni. În cazul tusei uscate este nevoie de un expectorant. Pentru dilatarea căilor respiratorii din plămâni medicii recomandă medicamente bronhodilatatoare.

Sunt preferate bronhodilatatoarele inhalatorii sub formă de aerosoli sau inhalatoare presurizate dozate în loc de medicamentele administrate oral. De importanță deosebită în tratamentul bronșitei este masajul reflexogen al zonei plămânilor bronhiilor paratiroidei, suprarenalelor, al coloanei cervicale și exerciții de respirație.

Tratamentul intern homeopat se face de trei ori pe zi, timp de 3-4 zile, folosind Aconit 6C, Bryonia, Sulfur și Kali bichromicum 6C. Tratamentul extern pentru bronșită constă în cataplasme cu făină de grâu, făină de in, făină de muștar sub formă de pulbere, băi cu esență concentrată de brad, frecții cu ulei de enupăr, muguri de pin, ulei de cimbru și eucalipt.

În tratarea bronșitei avem și recomandări ale unor cunoscuți medicii terapeuți: Maria Treben, Maurice Messeque, Rudolf Breuss, Ovidiu Bujor și Miercea Alexandru. Maria Treben recomandă macerat de tătăneasă 2-3 căni pe zi, ifuzie făcută dintr-un amestec de potbal, lumânărică, patlagină (din toate în părți egale).

De asemenea, este foarte bun și decoctul din patlagină și o bucățică de lămâie. Maurice Messeque spune că este bun pentru tratarea bronșitei infuzia din cimbru de grădină, urzică, salvie, toate în părți egale. Rudolf Breuss recomandă ca fiind de leac pentru bronșită infuzia din ceapă, precum și infuzia preparată din trei plante medicinale: lumânărică, patlagină și plămânărică, în părți egale.

Ovidiu Bujor și Mircea Alexandru indică o terapie în vindecarea bronșitei ce constă în infuzia din potbal și rădăcina de nalbă mare (câte 40 g din fiecare) și sovârf 20 g. O altă infuzie recomandată este cea din coada-șoricelului, ciuboțica cucului, soc, tei, lumânărică (în părți egale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.