
Ai buzele crăpate și dureroase, indiferent de sezon? Află care sunt factorii care pot afecta starea normală a buzelor. Buzele crăpate pot deveni o adevărată problemă pentru orice persoană, deoarece disconfortul creat de pielea uscată și de aspectul deteriorat poate fi inestetic dar și un motiv în calea zâmbetului. Pe de altă parte, deși la prima vedere buzele crăpate ar părea inofensive, ele pot dezvolta anumite complicații pe termen lung. Deteriorarea buzelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor și la apariția unor infecții fungice.
Iarna este anotimpul care ne afectează cel mai tare pielea buzelor. Frigul și vântul din timpul iernii ne usucă buzele, acestea devin crăpate și apare senzația de usturime și arsură. Temperaturile sub zero grade Celsius ne afectează foarte tare pielea dar și întregul organism.
Alți factori care contribuie la apariția crăpăturilor pe suprafața buzelor sunt reprezentanți de anumite boli. Din categoria acestora fac parte diabetul, sindromul Kawasaki, răceala (infecții virale ale tractului respirator), gripa, macrocitoza, febra, bolile de piele, folosirea anumitor medicamente, sindromul Sjogren, deficitul de vitamine.
Sindromul Kawasaki este o boală de sânge, o inflamație a buzelor și cavității bucale. În cazul bolii febra ține 5 zile, apare roșeață și pete severe pe anumite zone ale pielii, buzele devin roșii, uscate și tumefiate, limba are pete roșii, pielea degetelor se descuamează, se produce congestie conjunctivală.
Sindromul Sjogren este o boala autoimună în care sunt afectate buzele și mucoasele bucale. Principalele simptome în cazul acestui sindrom sunt: uscăciunea pielii, gurii, ochilor, apariția tusei uscate, tulburări ale glandei tiroide, uscăciune vaginală, furnicături și amorțeală la nivelul membrelor, dureri articulare și musculare, erupții cutanate, stare generală de rău. Sindromul Sjogren poate afecta mai multe părți ale corpului ca de exemplu pielea, plămânii, articulațiile, sistemul digestiv, vasele de sânge, buzele, nervii.
Macrocitoza este cauzată de anumite tipuri de anemie, precum este anemia provocată de lipsa de vitamina B12, anemia macrocitară, anemia datorată creșterii numărului de eritrocite, tulburărilor datorate deficitului de acid folic.
Leziunile herpetice afectează foarte tare sănătatea buzelor. Există două tipuri de astfel de virusuri și anume: virusul herpes de tip I care produce herpesul bucal, ocular și nazal și se transmite prin salivă și respectiv herpesul genital sau virsul herpes de tip II care se transmite prin raport sexual. În cazul acestor infecții herpetice, pentru stabilirea diagnosticului, se recurge la cercetarea virsului herpetic sau la titrarea anticorpilor antiherpetici.
Deshidratarea organismului poate duce la uscarea buzelor și apariția unor mici crăpături. Deshidratarea poate avea consecințte nedorite, poate provoca insuficiență renală acută, infecții bacteriene, infecții fungice și tulburări electrolitice. Pierderea accentuată a fluidelor din organism poate afecta starea de sănătate a întregului organism și chiar pune în pericol viața.
Carența de vitamine poate să provoace uscarea buzelor. Cel mai frecvent apar astfel de simptome în cazul deficitului de vitamina B2, B12 dar și în cazul lipsei de fier în organism. La femei carența de fier apare și din cauza menstruației dar și a dietelor neechilibrate pe care ele le folosesc frecvent pentru a-și păstra silueta.