Cancerul de col uterin afectează tot mai multe femei, vezi ce rămâne de făcut

0
544
Cancerul de col uterin afectează tot mai multe femei, vezi ce rămâne de făcut

Cancerul de col uterin este o boala necrutatoare care se instaleaza fara un simptom evident si afecteaza femeile cu varsta peste 35 de ani. Astfel medicul ginecolog si testul Papanicolau devin cruciale. Cancerul de col uterin depistat in faza incipienta poate fi invins. Asadar, tinerelor si nu numai, daca ati inceput viata sexuala sau nu, este obligatorie o vizita la ginecolog. Doar 30 minute din timpul dumneavoastra poate insemna viata.

In Romania 6 femei decedeaza zilnic din cauza acestei boli necrutatoare. Romania este pe primul loc in Europa ca numar de decese la mia de locuitori din cauza cancerului de col uterin.

Ce este cancerul de col uterin si cum se dezvolta?

Cancerul de col uterin este o afectiune grava, generata de un carcinom, adica de celule maligne care se dezvolta in epiteliu(tesutul care acopera suprafata colului).

Cancerul este declansat de existenta unor leziuni precanceroase, denumite displazii ale colului uterin. Depistate in timp util, ele se trateaza si se evita dezvoltarea si evolutia in cancer. Nedepistate la timp ele evoluaza incet, dar sigur, spre cancer. Afectiunea, in ani, se extinde si la organele invecinate (bazin, vezica urinara, ovare, etc), astfel cancerul devine invaziv si foarte greu de tratat.

Factorii de risc in declansarea cancerului de col uterin sunt:

  • inceperea vietii sexuale precoce;
  • numar multiplu de parteneri sexuali si nefolosirea prezervativului;
  • femeile cu un numar mare de sarcini – peste 5 sarcini.

Acesti factori reprezinta un mediu favorabil contactarii de bacterii care determina aparitia infectiilor virale, in special din cauza virusului papillomatozei, care la randul ei cauzeaza aparitia leziunilor precanceroase. Exista peste 100 de tulpini ale virusului papillomatozei, majoritatea fiind inofensive. Tulpinile 16 si 17 sunt responsabile pentru declansarea cancerului de col uterin.

Din punct de vedere simptomatic cancerul de col uterin in faza incipienta nu se manifesta prin niciun semn caracteristic. Insa daca sesizati sangerari anormale dupa raportul sexual, secretii albicioase si urat mirositoare cu urme de sange, balonarea exagerata al abdomenului, dureri de spate, dureri pelviene, sangerari dupa ce ati trecut in stadiul de menopauza, ar trebui sa va prezentati urgent la medic.

Citește și:  Sanziana sau dragaica, planta de leac pentru corp si suflet

Insa efectuarea unui control ginecologic, macar o data pe an, si mai ales efectuarea testului Papanicolau poate determina daca aveti sau nu celule cancerigene. De ce spunem acest fapt? Testul Papanicolu presupune „razuirea” de pe peretele colului uterin a esantioanelor de celule, care urmeaza a fi examinate in laborator. In urma examinarii microscopice se poate detecta daca exista modificari la nivelul colului uterin.

Toate femeile cu varsta peste 18 ani, active din punct de vedere sexual, sau care au fost active sexual pana la un anumit punct trebuie ca anual sa efectueze testul. In cazul in care dupa mai multe teste, efectuate cu regularitate, se constata ca nu sunt semne de ingrijorare, medicul poate recomanda efectuarea mai rara a testului. Atentie, medicul este cel care recomanda!

Daca testul Papanicolau este pozitiv, pentru a stabili exact stadiul, medicul va va supune la o serie de teste si examinari: colposcopie, biopsie.

Colposcopia este un test, in timpul caruia medicul cu ajutorul unul colposcop examineaza colul. Imaginile obtinute, pot fi marite si medicul poate observa zonele suspecte si poate efectua bioposia.

Tratamentul prescris de medic va fi specific stadiului bolii, mai precis stadiului de evolutie al leziunilor:

  • in stadiul leziunilor precanceroase tesutul afectat, anormal, este distrus prin: inghetarea celulelor canceroase(crioterapie), vaporizare cu laser, cu ajutorul curentului electric sau bisturiu.
  • in stadiul leziunilor precanceroase severe tesuturile afectate se indeparteaza prin conizatie, sau ablatia unei portiuni conice spre baza colului.
  • stadiul cancerului invaziv: sunt mai multe metode de indepartare a tesuturilor afectate, medicul, impreuna cu pacienta, hotarand care metoda este cea mai eficienta.

Metodele sunt: interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie. Uneori pentru cresterea eficientei se combina metodele.

Astazi, conform studiilor, vaccinarea impotriva virusului papiloma uman (HPV) determina reducerea cu 94% a riscului de aparitie a cancerului de col uterin.

Articolul acesta nu are menirea de a speria pe nimeni, ci doar de a informa despre cruda realitatea a cancerului de col uterin.

Astazi mergi si fa-ti un simplu test pentru a stii sigur ca esti sanatoasa. Nu uita: cancerul de col uterin nu prezinta simptome in faza incipienta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.