Cancerul – o afectiune severa

0
78
Cancerul - o afectiune severa

Cum se manifesta si ce este cancerul

Cancerul, denumit stiintific „neoplasm malign” reprezinta o categorie intreaga de boli care se manifesta prin diviziuni necontrolate a unei grupe de celule si au astfel capacitatea de a afecta si tesuturi ce se gasesc la nivelul intregului organism. Aceasta afectiune a celorlalte celule are loc fie prin invazie, mai exact cresterea in mod direct sau prin metastaza, adica transferul celulelor catre alte locuri din organism care sunt mai indepartate. Diviziunea cat si inmultirea necontrolata a acestor celule este pornita de anumite dezordini ale ADN-ului din celulele canceroase.

Aceste dezordini apar ca si o urmare a integrarii unor virusuri la nivelul genomului celular, ori a mutatiilor unor gene ce au capacitatea de a controla inmultirea celulelor de genul. Aceste mutatii, sau poate una singura dintre ele, au posibilitatea de a produce diviziunea, cat si inmultirea haotica a celulelor, iar in unele variante pot rezulta tumori maligne. Acestea sunt tumorile care pot sa ia controlul si asupra altor tesuturi, ori din apropiere (invazie tumorala) ori de la distanta (metastaze tumorale).

Simptomele cancerului depind de la caz la caz, de regula avand in vedere in prima faza tesutul ce a fost afectat, stadiul afectiunii, marimea tumorii, localizarea acesteia, dar si absenta sau prezenta metastazelor. Atunci cand diagnosticul este pozitiv acesta va necesita o examinare patalogico-anatomica asupra tesutului ce a fost afectat, astfel incat examenul la microscop sa confirme si sa precizeze natura cancerului. Fragment pentru analiza din tesut se pot obtine fie prin interventie chirurgicala fie prin biopsie, atunci cand este vorba de o tumoare solida, iar in cazul in care este vorba despre leucemii, se poate face punctie, de exemplu la nivelul maduvei.

Cum poate fi combatut cancerul si cand

Sunt cunoscute trei tipuri de tratamente pentru combaterea cancerului in cazul unei depistari timpurii: tratament profilactic, tratament curativ si tratament paliativ. In ceea ce priveste tratamentul profilactic avem in vedere: o profilaxie primara la nivelul cancerului care urmareste in primul rand cauzele bolii, iar in momentul in care acestea sunt cunoscute se incearca eliminarea oricaror factori de risc.

Sunt cunoscute cateva feluri de cancer ce pot fi provocate de anumite virusuri encogene, iar acestea ar putea fi prevenite cu un vaccnin impotriva acelori virusuri. Tot in cazul unui tratament profilactic se are in vedere si o profilxie secundara care ia in calcul depistarea afectiunii prin diverse forme de screening in stadiile de la incipit, pre canceroase, care pot fi vindecate prin tratament specific. Metoda prin care se va face screeningul depinde si de tipul cancerului ce este luat in calcul.

Citește și:  Dieta macrobiotica - alimentatia in armonie cu natura

cancer

De pilda in cazul unui cancer la san se va realiza autopalparea ori palparea de tip sistematic la fiecare control de ordin medical ce se iveste si exista si screeningul pentru mamografie. Pentru cancerul la plamani se va efectua in fiecare an un examen radiologic de tip pulmonar, mai ales daca persoana respectiva fumeaza, examenul se poate face si de doua ori pe an. Cancerul de col uterin se depisteaza prin examenul citologic ce poarta numele de Babes Papanicolau si ar trebui facut mai ales femeilor care sunt active sexual o data sau de doua ori pe an.

Tratamentul curativ se poate face prin trei metode si anume: cura chirurgicala, radioterapie si chimioterapie, acesta putand fi folosite singure sau in combinatii unele cu celelalte. Chimioterapia cat si radioterapia au in vedere eliminarea prin distrugere a celulelor de tip canceros. Cancerul care este descoperit, dar se afla intr-o stare avansata nu mai poate fi vindecat, dar in aceste situatii se aplica tratamente de tip paliativ care au doar scopul de a usura viata bolnavului pana la ultima clipa, de exemplu pentru ameliorarea durerii canceroase.

Tipuri de cancer

Tipurile de cancer, clasificate in functie de locatia in care isi fac aparitia, forme pot fi intalnite sunt: Cancer la piele, Cancer la ficat, Cancer pulmonar, Cancer la san, Cancer la testicule, Cancer la colon, Cancerul de colecist, Cancer la stomac, Cancerul esofagian, Cancer la rinichi, Cancer la tiroidă, Cancer cervical, Cancer osos, Leucemie, Markerii tumorali pentru cancer, Metastazele din cancer, Sarcomul.

In Statele Unite ale Americii, aproape 1500 de oameni sunt victime ale cancerului in fiecare zi, aceasta afectiune fiind cea de-a doua boala ca raspandire, dupa bolile de inima, iar in Romania, conform ultimelor studii, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer si din pacate jumate dintre ele sunt in faza incurabila.

Cel mai indicat este sa profitati de toate testele si sa vi le faceti anual, dar si sa incercati o alimentatie mai sanatoasa, fara prea multe toxine, care ar putea cauza o boala grea la nivelul intregului organism sau chiar sa evitati si fumatul care chiar daca nu duce sigur la moarte, macar provoaca suferinta in timpul vietii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.