Cancerul pulmonar este o forma de cancer usor de depistat. Este o boala provocata de fumat, 5 cazuri din 6 au drept cauza fumatul. Datorita fumatului, in ultimii 20 ani a crescut dramatic numarul cazurilor de cancer la plamani.
Acest cancer incepe de obicei in peretii bronhiilor, in caile aeriene ramificate tubulare din plamani. Cercetatorii au identificat peste 20 de tumori de tip maligne aparute in plamani.
Principalele tipuri sunt: cancerul pulmonar cu celulele mici si cancerul pulmonar cu celule care nu sunt mici.
Cancerul pulmonar cu celule care nu sunt mici este mai des intalnit si poate fi de trei feluri: carcinom epidermoid, carcinom cu celule mari si adenocarcinom.
- Carcinomul epidermoid – apare in celulele din bronhiile principale, ramurile mari ce alcatuiesc arborele bronsic si este forma cea mai intalnita de cancer la plamani, al celor care fumeaza. Este o forma de cancer care se raspandeste incet dar este usor de depistat.
- Adenocarcinomul – este considerat o forma de cancer intalnita mult la femei si nefumatori. Apare in zonele din jurul plamanilor, in bronhiile mai mici sau bronhiolele mici, el se extinde intre plamani si suprafata peretelelui toracelui (astfel este mai greu de detectat in primele faze).
Carcinoamele cu celule mari – grup de celule canceroase cu aspect mare, originea fiind in jurul plamanilor. Sunt mai putin intalnite.
Cancerul pulmonar cu celule mici – este o forma agresiva de cancer. Acest cancer apare la bronhiile principale, in general are o extindere rapida si este o forma destul de periculoasa. Aceasta forma de cancer este mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta intre 40-65 de ani. Sunt predispuse sa faca cancer de plamani persoanele care au avut rude in familie (mama, sora, frate) cu aceasta boala, deci model genetic.
Persoana care fumeaza mult risca foarte tare sa faca aceasta boala la plamani. Intreruperea fumatului reduce riscul la boala. Riscul este destul de mare si pentru persoanele care stau si muncesc in preajma fumatorilor. Sunt si alti factori care cresc riscul acestei boli, ca de exemplu; muncitorii care se expun in zonele cu siliciu, azbest, praf de carbune, gaz radioactiv radon, iar daca sunt si fumatori riscul este si mai mare. Plamanii care au fost tratati de o alta boala (tuberculoza) sunt predispusi mai puternic la cresteri tumorale precum si persoanele care sunt mari consumatoare de grasimi sau care au cresteri de colesterol.
In cazul in care la un examen medical se descopera ganglioni limfatici mai mari langa clavicula, o crescatura in abdomen, respiratia slaba, sau sunete de respiratie anormale la plamani, e probabil ca este o tumora. Sunt cancere pulmonare care produc cresteri sanguine mari, din anumiti hormoni sau calciu. La radigrafie tumoara este vizibila, iar o tomografie la torace da o exameninare mai in detaliu. Analiza care se face din sputa sau lichidul din plamani releva natura celulelor canceroase.
Daca se confirma cancerul pulmonar prin biopsie se fac si alte teste care vor determina forma de cancer si extinderea lui. Ganglionii din jurul tumorii sunt si ei testati iar alte tehnici detecteaza tumora in alte locuri ale corpului. Nu sunt recomandate efectuarea radiografiilor toracice anuale pentru a depista cancerul pulmonar, deoarece in multe cazuri aceste radiografii nu au depistat tumorile mici.
Atunci cand cancerul pulmonar poate fi inlaturat chirurgical cu succes, sunt sanse de supravietuire de circa un an si doar circa 50% din cazuri pot trai peste 5 ani. Importanta este detectarea acestei boli din timp pentru a se face operatie rapida. In interventia chirurgicala important este sa se tina cont de tipul de cancer, de cat de mult s-a extins si de starea de sanatate in general a pacientului.
Multi din acesti bolnavi (mai ales fumatori) au probleme pulmonare si cardiovasculare care nu permit interventiile chirurgicale. Cancerul care a ajuns la ganglionii limfatici (aflati intre plamani) este inoperabil, dar cu chimioterapie pre si postoperatorie, radioterapie ameliorarea bolii a crescut.
In cancerul pulmonar cu celule care nu sunt mici este preferata interventia chirurgicala dar mai ales trebuie redusa dimensiunea tumorii prin tratamente precum: radioterapia, chimioterapia. Operatia consta in indepartarea tumorii si a tesutului din jur, cu ganglionii limfatici. Uneori intregul plaman se indeparteaza. Dupa operatie, bolnavii primesc medicamente analgezice pentru dureri. Ulterior dupa aproximativ o luna (dupa vindecare) este necesara radioterapia pentru a distruge eventualele celule cancerigene ramase.
Cancerul pulmonar cu celule mici – este tratat prin polichimioterapie, utilizand combinatii de mai multe medicamente, si a radioterapiei. Cei care prezinta cancere metastazate (intinse pe zone indepartate) sunt tratati prin radioterapie sau chimioterapie si sunt greu de vindecat. Tinta este sa se asigure confort si cat mai mult posibil prelungirea vietii micsorand tumorile, diminuand simptomele (durerile).
Chirurgia cu laser a redus si eliminat cu succes aceasta tumora imbunatatind respiratia. Se fac in continuare studii cercetari pentru imunoterapie si terapia genica in cazul cancerului de plaman.
Important este sa se tina seama in cazul acestei boli de o alimentatie si de o dieta echilibrata (fibre, substante nutritive), medicina psihosomatica, exercitii fizice, vitamine si minerale (asigura protectia organismului). Sa se poarte haine de protectie, pieptul sa fie adapostit de soare, inlaturarea fumatului definitiv (dar in mod treptat), masuri de protectie pentru a indeparta inhalarea de substante toxice, praf de carbune etc.