Gonoreea sau blenoragia, o boala cu transmitere sexuala

0
1483
Gonoreea sau blenoragia, o boala cu transmitere sexuala

Una dintre afectiunile cele mai raspandite, care poate fi transmisa pe cale sexuala, este gonoreea, numita si blenoragie. Numele provine de la bacteria care produce aceasta boala, care este numita gonococ sau Neisseria gonorrheae, descrisa pentru prima data in anul 1879, de catre Albert Neisser.

Are o forma sferica si se afla in grupuri de cate doua, fiind asemenanatoare cu doua boabe de cafea. De asemenea, este un microb specific omului, care se instaleaza cu usurinta in orgamism, fara sa fie atacat de sistemul imunitar al acestuia. Astfel, omul este singura gazda a acestui microb, care nu poate supravietui in afara organismului.

Modul in care este alcatuit microbul gonoreei sau blenoragiei este extrem de interesant, nu doar pentru ca detine o capacitate uimitoare de a supravietui in organismul uman, dar si pentru ca infecteaza barbatii si femeile in maniere diferite, care din nefericire nu dau gres, folosind in avantajul lor conditiile pe care le are organismul uman, preferand partile umede sau calde ale corpului. Aceasta boala poate fi intalnita atat la femei si la barbati, cat si la copii, o femeie insarcinata care sufera de aceasta afectiune o poate transmite copilului.

Transmiterea gonoreei sau blenoragiei este posibila prin contact sexual vaginal, oral sau anal si in functie de actul sexual, pot fi afectate uretra, rectul, vaginul, colul uterin sau ochii, gura si gatul. Ochii pot fi molipsiti cu microbii acestei boli, prin atingerea repetata a zonelor afectate si apoi atingerea ochilor, transportandu-se astfel microbii. O alta caracteristica a acestei boli venerice este faptul ca nu se poate contamina prin atingerea anumitor obiecte, cum se intampla in cazul altor afectiuni de acest gen, deoarece gonococul nu supravietuieste in afara corpului.

Din nefericire, factorii de risc care pot produce aparitia gonoreei sau blenoragiei nu sunt luati in calcul, existand persoane care neglijeaza importanta unei vieti sanatoase. Astfel, un factor important care poate determina aceasta boala consta in lipsa protejarii in timpul actului sexual. Totodata, existenta unor parteneri multipli de sex nu este favorabila, precum nici relatiile sexuale cu persoane care au avut relatii cu parteneri infectati cu Neisseria gonorrheae, fiind, de asemenea, nerecomandata inceperea vietii sexuale inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Perioada de incubatie a gonoreei sau blenoragiei variaza intre 1-14 zile. O caracteristica care poate induce in eroare este faptul ca de foarte multe ori se poate intampla ca o persoana afecata sa nu prezinte simptome. Din acest motiv este numita si “infectia tacuta”. Din nefericire, lipsa simptomelor nu inseamna ca nu este o afectiune grava, dimpotriva, infectia cu Neisseria gonorrheae, daca nu este tratata, poate duce la foarte multe complicatii.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de durere abdominală – Tu știi cum să reacționezi?

O complicatie grava pe care o poate aduce imbolnavirea cu gonoree sau blenoragie la o femeie este infertilitatea, deoarece trompele uterine pot fi cele mai afectate, datorita urmarilor nefaste pe care le are gonococul asupra trompelor uterine, determinand producerea unei sarcini extrauterine.

O alta complicatie poate fi infectarea lichidului amniotic, insa si transmiterea ereditara a bolii, de la mama la fat poate fi periculoasa, culminand cu orbirea copilului, daca nu se urmeaza un tratament imediat. In situatia in care infectia a fost transmisa prin sex oral sau anal, simptomele constau in infectii ale gatului sau nasului, fiind valabile atat la femei, cat si la barbati.

Blenoragia sau gonoreea se manifesta la barbati prin durere si usturime in timpul urinarii sau urinari frecvente, secretii uretrale de culoare galben-verzuie, care se intampla mai frecvent dimineata, fiind numite „picatura matinala”, in jurul ariei anale sau genitale se pot simti dureri sau umflaturi, alaturi de dureri abdominale joase. Un alt simptom este umflarea testiculelor, care poate produce infertilitatea. De aici pot exista complicatii, precum raspandirea infectiei in intreg corpul, care poate duce la inflamarea articulatiilor sau la infectarea valvelor inimii.

Diagnosticarea gonoreei sau blenoragiei se realizeaza diferit la barbat, prin examinarea microscopica a unei picaturi de secretie a uretrei, iar rezultatul se poate afla imediat. La femeie rezultatul se obtine dupa 48 de ore, in urma examinarii unei culturi de secretii vaginale. Descoperita la timp, aceasta boala se poate trata in totalitate, insa, fara tratament, infectia va exista in continuare in organism, chiar daca nu ma exista simptome.

Tratamentul consta in antibiotice, atat pe cale orala, cat si injectabile, care poate elimina microbul din organism, importante fiind, pentru eficienta, respectarea cu strictete a perioadei si dozei de tratament. Printr-o descoperire la timp a bolii, tratamentul va da rezultate mai bune si este posibila evitarea complicatiilor specifice bolii, care nu pot fi vindecate, din nefericire, cu antibiotice.

Cu toate acestea, se intampla ca antibioticele sa nu poata distruge anumite tulpini de gonococ. In aceasta situatie se prescrie un alt tratament, de catre medic, putand exista si un tratament chirurgical care consta in drenare si excizie chirurgicala, daca infectia se acumuleaza sub forma unui abces. Indiferent de tratamentul necesar vindecarii, important este ca gonoreea sau blenoragia nu este incurabila si exista cale de vindecare, chiar daca cel mai bine este sa avem o viata sanatoasa, ferita de boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.