Carcelul (Ephedra distachya), planta ce vindeca afectiunile respiratorii

1
1922
Carcelul (Ephedra distachya), planta ce vindeca afectiunile respiratorii

Carcelul este un arbust inalt de 90 cm care creste in zona Marii Mediterane, a Marii Negre si a Deltei Dunarii, in locuri stancoase, nisipoase si uscate. Are denumirea stiintifica de Ephedra disrachya si face parte din familia Ephedraceae. Carcelul are ramurile subtiri, cu numeroase frunze mici si verzi, membranoase, distribuite doua cate doua, opuse, la fiecare nod, florile sunt grupate cate 2-3, iar fructul este ca o baca de culoare rosie, este comestibil.

Ca planta medicinala carcelul a fost folosit in China cu sute de ani in urma chiar mii, in tratamentul febrei, tusei, astmului, durerilor de cap si infectiilor pulmonare. Are in compozitia sa alcaloizi (pseudo-efedrina si efedrina), taninuri, substante rasinoase, minerale si alte tipuri de compusi chimici.

Efedrina din planta are un efect asemanator cu adrenalina insa nu atat de accentuat, stimuleaza respiratia, creste circulatia sangelui si tensiunea arteriala, are proprietati bronhodilatatoare, antispastice si local vasoconstrictoare. Carcelul este o planta medicinala recomandata in tratamentul unor afectiuni de tipul: astm bronsic, dureri de gat si iritatii la nivelul lui, bronsita.

Ajuta in scaderea tensiunii arteriale, indeparteaza starea de oboseala si mai ales de somnolenta. Prin proprietatile sale vasoconstrictoare are efect asupra sistemului circulator. Este antialergica, ajuta in scaderea inflamatiilor si in tratamentul eruptiilor cutanate daca este aplicata direct sub forma de cataplasma.

Infuzia de carcel Ehedra distachya se prepara astfel: se pune o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 5 minute. Apoi se filtreaza si se bea cu inghitituri mici. Nu se bea mai mult de o cana pe zi, aceasta reprezinta doza indicata la adulti.

carcelul

Daca se depaseste doza recomandata sau se utilizeaza frecvent, planta poate da stari de nervozitate, anxietate, palpitatii si insomnie. De asemenea planta este contraindicata persoanelor care sufera de boli ale glandei tiroide, de hipertensiune arteriala, psihoza, insomnie si ateroscleroza. Uneori si in doze mici insa in cazuri foarte rare planta poate da stari de greata, dureri de cap si ameteala.

Citește și:  Ceaiul de lemn-dulce, tratament naturist pentru refluxul gastric sau esofagită

Carcelul este folosit in preparate ce tin de medicina populara alaturi de alte plante medicinale de tipul ginseng, lemn dulce si altele. Planta nu trebuie asociata cu alcoolul deoarece poate da anumite stari proaste. Planta este folosita de cei care fac sport, ea scade pofta de mancare deci ajuta in curele de slabire, accelereaza metabolismul si mareste considerabil consumul de energie.

Medicamentele care contin Ephedra pot da efecte cardiovasculare nedorite ce tin de ritmul cardiac si hipertensiunea arteriala. Sportivii folosesc efedrina ca stimulent, ea creste rezistenta musculara si ajuta activitatea creierului. Se considera ca efedrina ajuta la cresterea vitezei la alergari de aceea este utilizata in mod special la sportivi. Ea stimuleaza eliberarea de energie si diminuarea grasimilor, reduce apetitul si astfel contribuie la scaderea in greutate.

Deoarece contribuie la excretia de calciu din muschi poate duce la rigiditatea musculara, de aceea sunt recomandate suplimentele de calciu pentru acoperirea acestui deficit in corp. Expertii recomanda doar 0,8 mg de efedrina la 1 kg de greutate corporala. Deci la 100 kg trebuie sa se ia 80 mg de efedrina. De asemenea ei spun ca doza trebuie impartita in doze mai mici si astfel administrate pe parcursul zilei.

Carcelul are si efect afrodisiac, trateaza raceala si tonifica pielea. Compresele realizate din tifon si infuzie de planta calmeaza durerile musculare si cele care sunt cauzate de reumatism.

1 COMENTARIU

  1. Doresc să cumpăr planta carcel – ephedra distachya. Vă mulțumesc anticipat și aștept răspuns!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.