Ginkgo Biloba este considerat ,,arborele vietii” si o minune a lumii, una din cele mai vechi soiuri de copaci care exista, folosit de secole in medicina traditionala chineza, indoneziana si japoneza. Inainte de a spune care este originea acestui arbore si proprietatile sale medicinale, trebuie sa specificam un lucru foarte important si anume ca Ginkgo Biloba este singura planta care contine in frunzele sale bilobalide si ginkgolide – substante terpene importante mai ales pentru efectele neuroprotectoare.
Arborele Ginkgo Biloba face parte din ordinul Ginkgoales, familia Ginkgoaceae. Descoperirile fosile arata ca aceasta specie exista in era Mezozoica, in perioada Jurasicului, in urma cu 270 milioane de ani, cand traiau dinozaurii. La un moment dat, cercetatorii au considerat ca aceasta specie a disparut, insa in anul 1691 arborele a fost redescoperit in Japonia. Supravietuirea sa este opera calugarilor budhisti, acestia considerandu-l un copac sacru, o reincarnare a unei divinitati.
Din cele mai vechi timpuri arborele a fost plantat in gradinele templelor din China si Japonia, pe langa castele si locuri sacre, deoarece se credea ca alunga spiritele rele si ofera protectie impotriva focului. Ginkgo Biloba este unul din cei mai longevivi arbori, unele exemplare rezista 3500 de ani.
Proprietatile preparatelor din Ginkgo Biloba
Oamenii de stiinta au demonstrat proprietatile medicinale deosebite ale lui Ginkgo Biloba. In scop terapeutic se folosesc toate partile plantei – frunzele, mugurii, scoarta si semintele. Frunzele se culeg cand sunt de culoare galbena-intensa, deoarece atunci au o cantitate importanta de substante active flavonoide ce sunt apreciate pentru proprietatile antioxidante.
In farmacii se gasesc frecvent comprimate de Ginkgo Biloba (care au in general cate 40 mg de extrat fiecare). Acestea se administreaza inainte de masa, pe stomacul gol, cate un comprimat de 3 ori/ zi, timp de doua sau trei luni.
Cei care au folosit astfel de comprimate, au spus ca s-au simtit mai bine inca din prima saptamana.
Care sunt utilizarile terapeutice ale extractului de Ginkgo Biloba
Principalele proprietati sunt antibacteriene, antifugice, antioxidante, neuroprotectoare, vermifuge, antialergice, linistitoare, digestive, de calmare a durerii, anticancerigene si pentru circulatia sangelui.
In primul rand efectul acestui extract este de imbunatatire a memoriei si a puterei de concentrare. Cercetatorii au demonstrat prin numeroase studii ca Ginkgo Biloba actioneaza asupra neuronilor, respectiv asupra celulelor creierului, astfel imbunatatesc memoria, cresc puterea de concentrare si performanta cognitiva.
Efectul sau este protector asupra neuronilor, de crestere a fluxului sanguin cerebral, de intensificare a oxigenarii celulelor nervoase si imbunatatire a functiei cerebrale, si de aceea este utilizat in medicina in tratamentul unor boli grave (cum este dementa degenerativa, boala Alzheimer). Componentele din frunzele arborelui de Ginkgo Biloba sunt similare cu medicamentele ce inhiba dementa si astfel ele ajuta la prevenirea si agravarea bolii, respectiv la prevenirea si inhibarea progresiei dementei.
Multi oameni sufera de tristete si anxietate, cu alte cuvinte nu au chef de viata, sunt intr-o stare de depresie. Pentru a combate o astfel de afectiune grava, medicul recomanda medicamente antidepresive sau indica un tratament alternativ pe baza de extract de Ginkgo Biloba. Desi efectele sunt deja stabilite de cercetatori, se impune sfatul unui medic cu privire la folosirea plantei. Aceasta nu trebuie combinata cu alte medicamente, care este posibil ca unii pacienti sa le foloseasca.
Daca nu se respecta modul de utilizare si se fac anumite combinatii, in sensul ca se iau mai multe medicamente ce in mod normal nu trebuie amestecate, se poate ajunge la efecte secundare, la stari de constipatie, dureri de cap si ameteala. De exemplu Ginkgo Biloba nu se ia impreuna cu medicamente anticoagulante sau cu venlafaxina. Cert este insa ca oamenii de stiinta au scris deja despre proprietatile antidepresive si de combatere a stresului ale acestui medicament Ginkgo Biloba.
Extractul de Ginkgo Biloba ajuta in prevenirea formarii placilor aterosclerotice in vasele de sange. Un astfel de medicament este recomandat la persoanele in varsta deoarece are efect protector impotriva aterosclerozei. In urma studiilor realizate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Ginkgo Biloba poate fi folosit in tratamentul celor care sunt predispusi la risc cardiovascular ridicat.
Medicamentul are proprietati vasodilatatoare, de scadere a presiunii arteriale, de impiedicare a oxidarii colesterolului si trigliceridelor pe peretii vaselor sanguine, de impiedicare a formarii placilor de aterom, de combatere a ingustarii vaselor de sange si de scadere a riscului de infarct.
Ca antioxidant Ginkgo Biloba este foarte important pentru organism deoarece combate radicalii liberi care pot produce leziuni vasculare si deteriorari ale membranelor celulare. In concluzie specialistii in domeniul sanatatii recomanda Ginkgo Biloba deoarece ajuta in protejarea vaselor de sange, normalizarea circulatiei sangelui si deci prevenirea trombozei sau a formarii cheagurilor de sange ce pot bloca vasele sanguine. Proprietatile antioxidante se datoreaza substantelor flavonoide din frunzele arborelui.
Extractul de Ginkgo Biloba protejeaza creierul, este recomandat celor care sufera de boala Alzheimer sau care sunt predispusi la accident vascular cerebral. Extractul are efect bun asupra mitocondriilor, ale caror disfunctii sunt prezente in boala Alzheimer, deci prin tratament cu acest medicament Ginkgo Biloba se incetineste procesul de degradare al mitocondriilor si al celulelor creierului.
Cat priveste persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau sunt predispuse sa faca unul, se stie ca ele au suferit sau vor suferi din cauza nealimentarii cu oxigen la nivelul creierului, aceasta fiind redusa. Prin administrarea de Ginkgo Biloba oxigenarea creierului se va face mai bine.
Mai mult decat atat, Ginkgo Biloba creste cantitatea de colina la nivelul creierului, acesta fiind un neurotransmitator ce poate fi redus in creier datorita dementei. Prin faptul ca Ginkgo Biloba ajuta la cresterea de colina care tine de performanta mentala se intelege importanta medicamentului pentru combaterea bolilor mintale cum este Alzheimerul.
Efectul antifungic si antibacterian al extractului de Ginkgo Biloba se explica prin substantele flavonoide din compozitia sa, astfel medicamentul ajuta in combaterea bacteriilor si ciupercilor care patrund in organism. De asemenea efectul antialergic fac din Ginkgo Biloba un remediu bun contra unor boli cum sunt: febra fanului, astm, alergii.
Ginkgo Biloba are efect anticancerigen, poate spori eficacitatea chimioterapiei in tratamentul cancerului de colon, cancerului pancreatic, cancerului ovarian si cancerului de san.
Prin substantele active pe care le contine, Ginkgo Biloba are proprietati calmante si analgezice, de aceea ajuta in ameliorarea simptomelor dureroase ce apar din cauza unor afectiuni sau boli.
Ginkgo Biloba este indicat in tratamentul problemelor circulatorii de la nivel ocular sau pentru combaterea oboselii oculare deoarece imbunatateste vederea, irigarea cu sange a ochiului si combate senzatia de oboseala. Substantele flavonoide din compozitia frunzelor previn procesele degenerative de la nivel ocular si deci protejeaza retina, mai ales in cazurile in care pacientii sufera si de diabet.
Ginkgo Biloba amelioreaza simptomele create de tinitus (sau zgomot in urechi), atenueaza starile create de raul de inaltime, ajuta femeile in perioada premenstruala sa se simta mai bine, sa nu aiba stari de iritabilitate, de oboseala si depresie, reduce riscul de osteoporoza, de boli cardiovasculare si de afectiuni ce apar in perioada de menopauza.
Semintele de Ginkgo Biloba sunt utilizate in preparate medicinale in cazuri de: tuberculoza, tuse, astm, viermi intestinali, boli de rinichi, anumite forme de cancere, probleme circulatorii, transpiratie excesiva, infectii ale vezicii urinare, alcoolism si imflamatii ale mucoaselor.
Cum se administreaza comprimatele de Ginkgo Biloba?
Pentru imbunatatirea memoriei se face o cura de 1-4 luni cu 3 comprimate/ zi, care se iau inainte de masa. Acest tratament este recomandat pentru persoanele uituce, care au pierderi de memorie de scurta durata sau chiar de lunga durata.
Pentru cresterea capacitatii de concentrare se face un tratament cu 2 comprimate de Ginkgo Biloba pe zi, sau chiar 4 comprimate pe zi, in functie de ce munca desfasoara persoana respectiva.
Cei care au probleme de atentie si stari de somnolenta pot folosi un astfel de medicament, trebuie sa ia cate 1-2 comprimate de Ginkgo Biloba pe zi. Efectul este foarte bun, dispare starea de oboseala, de somnolenta, atentia creste, iar puterea de concentrare in desfasurarea unei munci intelectuale este mai mare. Nu mai este nevoie de cafea si astfel nu se mai supra-stimuleaza nici sistemul nervos (cum se intampla din cauza cofeinei sau nicotinei).
Administrarea a 1-2 comprimate de Ginkgo Biloba pe zi ajuta si in combaterea depresiei, ofera o stare e bine si optimism. Pentru prevenirea aterosclerozei, ischemiei cardiace si infarctului se recomanda cate un comprimat de 3 ori/ zi, timp de 3 luni. Se administreaza inainte de masa, pe stomacul gol. Pentru prevenirea accidentului vascular cerebral si a trombozei se administreaza cate 2 comprimate de 40 mg pe zi, timp de 1-2 luni.