
Proteinele sunt o sursă de energie, au rol în numeroase mecanisme funcționale și structurale ale organismului. Proteinele fac parte din celulele corpului, care apar în țesuturi, organe, deci în mușchi, ligamente, tendoane, cartilaje, piele, dinți, unghii, păr. De asemenea, proteinele sunt parte componentă a anticorpilor, enzimelor, hormonilor, membranelor, hemoglobinei. Sunt necesare în procesele de regenerare și creștere a celulelor în organism.
Oamenii au ajuns să creadă anumite lucruri despre proteine care nu sunt adevărate și pe care le vom aminti în cele ce urmează. În primul rând există credința că proteinele se găsesc doar în produse de origine animală și că vegetarienii vor avea cu siguranță carență de proteine deoarece nu consumă astfel de alimente. Acest mit poate fi ușor distrus prin simplul fapt că s-a demonstrat deja că plantele reprezintă surse mari de proteine vegetale și ajută la menținerea sănătății. Leguminoasele de exemplu sunt o sursă importantă de proteine, la fel și arahidele, semințele sau legumele. Alimentele vegetale conțin suficiente proteine, iar în plus sunt bogate și în oligoelemente, vitamine.
Un alt mit este combinarea alimentelor care se spune că ar oferi toți nouă aminoacizii de care organismul are nevoie. Se crede faptul că anumite alimente trebuie combinate pentru a se combate sau preveni deficitul de proteine. În realitate însă organismul folosește aminoacizii și nu proteinele în sine. El depozitează aminoacizi și creează proteine din aceștia, are posibilitatea de a absorbi din alimente toți aminoacizii, de a-i aduna și de a-și asigura necesarul de proteine.
Unii oameni cred că organismul are nevoie de multe proteine. Acesta este un mit, deoarece pentru menținerea sănătății nu este nevoie de o cantitate foarte mare de proteine, care pot fi și periculoase dacă sunt consumate în exces. Proteinele sunt metabolizate în rinichi și astfel ele fiind în exces vor face ca și rinichii să lucreze în plus, se va ajunge la suprasolicitatea lor, va crește riscul de pietre și afecțiuni la rinichi.
Alimentele bogate în proteine duc la creșterea în greutate. Acest lucru este adevărat deoarece este clar că se poate crește în greutate prin consumul de multe proteine la fel cum se pot acumula calorii multe și din alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați. Totuși există o diferență, aceea că arderea caloriilor din proteine se face în procent mai mare decât a celor din grăsimi și carbohidrați.
În concluzie, o alimentație bogată în proteine va determina o acumulare de grăsime mai mică decât o alimentație cu un conținut mare de grăsimi și carbohidrați. În plus consumul de proteine stimulează producția de glucagon ce intensifică arderea de grăsimi de către organism pentru producerea de energie. Deci prin aportul de proteine se pierde grăsime mai mult decât se acumulează (sau se crește în greutate).