Secara este una dintre cele mai importante cereale. Se aseamana doar aparent ca aspect si structura cu graul. In realitate boabele de secara sunt de forma ovala, mai alungite decat boabele de grau. Culoarea boabelor de secara este si ea diferita de a celor de grau, de regula este gri-vernil datorita clorofilei si uneori galbena sau maronie.
Elementele componente ale secarei si beneficiile ei pentru sanatate
Boabele de secara sunt bogate in vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9 si E.
Au un continut semnificativ de micro- si macroelemente: magneziu, zinc, fosfor, cupru, siliciu, bor, sodiu, seleniu, sulf, cobalt, iod, nichel, titan, vanadiu, fluor, staniu.
Secara contine proteine cu continut mare de aminoacizi ce sunt din punct de vedere calitativ superiori celor din grau. Astfel de aminoacizi sunt lizina, treonina, metionina, valina, leucina, izoleucina, arginina, acid aspartic, alanina, histidina, cistina, tirozina, serina, acid glutamic si altii.
Boabele de secara la fel ca semintele de in contin acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6.
De asemenea contin zaharuri (monozaharide, polizaharide, di-, tri-, tetrazaharide), fibre, amidon si altele.
Secara are proprietati antioxidante si imunostimulatoare.
Secara previne imbatranirea peamatura a organismului si tumorile cancerigene datorita continutului de vitamina E, substante antioxidante, seleniu.
Prin continutul mare de vitamine si minerale, secara ajuta la buna functionare a tuturor sistemelor organismului: cardiovascular, nervos, muscular.
Combinatia de potasiu, magneziu, fier si seleniu ce se afla in boabele de secara este foarte importanta pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.
Datorita continutului mare de iod, secara imbunatateste buna functionare a glandei tiroide si mentine sanatatea acesteia.
Painea de secara ajuta la normalizarea metabolismului si eliminarea toxinelor din organism.
Imbunatateste functia intestinala si ajuta in prevenirea tumorilor canceroase.
Secara mentine sanatatea inimii si previne bolile de inima deoarece are acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6 care sunt esentiali reducerii nivelului de colesterol rau din organism.
Semintele germinate de secara ajuta in prevenirea tuturor bolilor dar si a tumorilor cancerigene. De asemenea boabele de secara incoltite sunt un adevarat ,,vaccin” pentru imunitate, consolideaza rezistenta organismului. Se recomanda zilnic 100 g de seminte de secara germinate, acestea pot fi servite in amestec cu salate de verdeturi si legume. Acest tratament ajuta la curatarea organismului de toxine si la intinerirea corpului datorita continutului de minerale, vitamine si aminoacizi.
Painea de secara este recomandata in dietele de slabit deoarece faciliteaza scaderea in greutate.