Beneficiile consumului de magneziu
Magneziul este mineralul care actioneaza ca un factor de crestere asupra organismului. El este regenerator, este tonic, are rolul de a reda echilibrul psihic, este si tranchilizant si antidepresiv. Foarte multe dintre proprietetile sale ajuta si asupra colesterolului, magneziul fiind si un foarte bun drenor hepatic, un excelent antiseptic extern si intern, esential chiar pentru celula vie, fiind si anti-aterosclerotic, mentine contanta toata concentratia calciului in sange si multe altele care vor fi relevate pe parcurs.
Magneziul este totodata si cheia organismului, el fiind foarte necesar pentru a putea avea o viata lunga si pentru a putea lupta impotriva starilor de oboseala. Totodata magneziul este si un bun echilibrant al sistemului nervos si al sistemului muscular, lupta impotriva stresului si combate starile de anxietate si cum nu se termina aici lista de calitati ale magneziului putem continua cu faptul ca el joaca si un rol extrem de important in actiunea de fixare a calciului in oase, dar si in decontractarea muschilor, magneziul fiind si cel care ajuta la reglarea intregului ritm cardiac, favorizand scaderea colesterolului si ajuta si la reglarea tranzitului intestinal.
Rolurile magneziului
Asa cum spuneam, magneziul este un element foarte benefic pentru organismul nostru, insa si o doza echilibrata este recomandata, deoarece tot ce e in exces cu siguranta nu face bine. Batranii si sportivii sunt cei care in mod normal trebuie sa aiba un consum mai ridicat de magneziu, deoarece organismul lor fie este mai slabit, fie este mai supus efortului fizic. Iar printre rolurile acestui element se numara: rolul foarte important de a pierde in greutate, deoarece transforma grasimile in energie si ajuta la organizarea celulelor si la oxigenarea acestora, fapt ce ajuta si la transformarea grasimilor si la eliminarea lor.
Un rol foarte important mai este si acela de a ajuta procesele cardiace, asa cum am mentionat anterior: nu trebuie sa lipseasca din procesul de crestere, este esential pentru formarea si dezvoltarea oaselor, pentru acumularea de proteine si de acizi grasi, ajuta la transformarea alimentelor in energie si transmite influxuri de ordin electric din muschi si din nervi. Totodata magneziul este cel care ajuta la formarea de noi celule si stimuleaza si grupul viteminei B si ajuta la relaxarea masei musculare.
Un alt rol foarte important in aportul de magneziu corespunzator este cel de a preveni crizele cardiace si de a ajuta si la mentinerea echilibrului dintre alcalinitate si aciditate din intregul organism. Si ca sa nu uitam, nu in ultimul rand, magneziul intervine la reglarea metabolismului glucidelor si a metabolismului calciului, ajutand si la densitatea oaselor, insa impreuna cu un consum regulat de calciu.
Unde gasim magneziul
Acest mineral atat de benefic se gaseste in stare naturala in multe alimente care de altfel sunt considerate si alimente care dau energie sau care elimina starile depresive si calmeaza. Printre aceste alimente se numara cu siguranta: ciocolata, susanul, nucile, semintele de floarea soarelui, cacao pudra, legumele uscate precum lintea si fasolea, crustaceele si molustele precum scoici sau creveti, cerealele, germenii de grau, musli, ovaz sau faina, apa minerala, fructe si legume, precum brocoli, banane, avocado, cartofi si altele.
Asa cum mai este numit – elixir al sanatatii, magneziul poate intr-adevar sa ne ajute sa ducem o viata sanatoasa si mai lunga, iar motivele sunt toate cele enumerate pana acum. Ca sa nu uitam nici un aspect, putem preciza si rolul important pe care il are in formarea dintilor, regland si echilibrul calcic din acestia, regleaza temperatura corpului si ajuta la stabilizarea sistemului imunitar.
Lipsa magneziului din organism se manifesta prin hiper – emotivitate, senzatii de lipsa a aerului, dureri puternice de cap, spasmofilie, ameteli, tremuraturi, crampe musculare si insomnii, precum si furnicaturi si amorteli ale membrelor, palpitatii, dischinezie biliara, oboseala a ochilor, colici abdominale, fragilitatea parului, a dintilor si a unghiilor, duce la stari depresive si la isterie, provoaca decalcifierea oaselor si agraveaza sistemul degenerativ. Totodata, carenta de magneziu poate provoca si foarte multe reactii alergice, diminueaza puterea de aparare a organismului in cazul infectiilor, provoaca crize de tetanie sau rinite de care cu greu mai scapi, oboseste corzile vocale si favorizeaza instalarea aterosclerozei si a hipercolesterolemiei.
Dozele necesare in functie de varsta
Pentru a putea preveni toate aceste stari, pe langa faptul ca trebuie sa aveti grija la aportul zilnic de magneziu, indicat este sa faceti si controale medicale periodice in cazul in care va simtiti slabit sau aveti una dintre simptomele mentionate mai sus si astfel puteti regla un supliment de magneziu pe care il puteti consuma zilnic sub forma de pastile. Se stie ca organismul, intregul trup uman, contine cu aproximatie 25 de grame de magneziu, iar zilnic ar trebui sa consumam aproximativ 300 de miligrame, indiferent de sex, iar femeile insarcinate ar trebui sa consume cu cateva miligrame in plus, indicat maxim 50 de mg.
La bebelusi, in primul an de viata, este necesara o cantitate medie de maxim 70 de miligrame pe zi, iar pe masura ce acestia inainteaza in varsta trebuie sa creasca si cantitatea consumata, ajugand la varsta de zece ani cu un aproximativ de magneziu de 250 de miligrame.