Una dintre cele mai mari probleme sociale in ziua de azi este stresul. Oamenii care sufera de stres si nu gasesc o modalitate de a scapa de aceasta stare ajung la depresie. Uneori chiar si cea mai mica problema reuseste sa ne dezechilibreze organismul si sa ne impiedice sa ne adaptam in situatii de criza. Avand in vedere faptul ca oamenii se confrunta cu stresul zi de zi, nutritionistii recomanda un regim alimentar adecvat care sa reduca cat mai mult efectele acestuia.
Dieta pentru persoanele care muncesc in conditii de stres
- Cel mai important lucru este ca dieta sa contina alimente care ajuta la consolidarea sistemului imunitar.
- Apa este necesara organismului. In fiecare zi este indicat sa se bea 1,5-2 litri de apa plata. Aceasta combate deshidratarea organismului, oboseala, stresul si restabileste energia corpului.
- Pentru ca organismul nostru sa reziste la infectii sunt recomandate coacazele negre care sunt o sursa importanta de vitamina C. De asemenea aceasta vitamina care intareste sistemul imunitar se gaseste in legume, rosii, broccoli, varza, spanac, conopida, mure, citrice, ceapa, varza acra, zmeura, etc.
- Ciocolata neagra are efect bun asupra corpului, dar nu trebuie consumata in cantitate mare. Ajuta in combaterea stresului, la imbunatatirea starii de spirit si activarea creierului.
- De asemenea corpul are nevoie de magneziu pentru buna functionare a sistemului nervos, de zinc si seleniu pentru ca acestea contribuie la producerea de endorfine, la eliberarea de seretonina si astfel corpul are mai multa energie si o stare de bine.
- Vitamina B ajuta la buna functionare a sistemului nervos si are un efect calmant. Aceasta vitamina se gaseste in drojdie de bere, lapte, carne, peste, cereale, varza, cartofi, spanac, migdale, nuci, banane, avocado si altele.
- Ceaiurile de plante medicinale inlatura stresul si au efecte benefice asupra sistemului nervos. Cimbrul, maghiranul, busuiocul, rostopasca, valeriana, hameiul sunt doar cateva plante recomandate pentru combaterea stresului.
- Trebuie evitate chips-urile si dulciurile, este necesar sa se consume legume si fructe proaspete. Dintre legume se recomanda morcovii, castravetii si conopida. Grasimile trebuie evitate pentru a scadea riscul de a dezvolta boli de inima si de a suferi de obezitate.
- Alcoolul este contraindicat pentru ca afecteaza negativ sistemul nervos. El imbunatateste doar o scurta perioada de timp starea de spirit.
- Cafeaua trebuie si ea redusa pentru ca are cofeina si accentueaza starea de anxietate.
Exemple de meniuri pentru a diminua efectele stresului
Micul dejun: doua felii de paine prajita cu unt, 50 g somon afumat sau sunca, salata de marole cu putina zeama de lamaie, sare si o lingurita de ulei de masline si un pahar de suc de grapefruit. Se poate alege si un meniu mai simplu format din iaurt natural cu fulgi de cereale.
Pranz: 200 g peste prajit in putin ulei de masline, cu putina sare, piper si lamaie, sau tocana de legume cu carne de vita si salata de marole. Eventual se poate servi un bol de supa de carne de pui si legume.
Cina: 200 g carne de pui sau de curcan la gratar sau preparat la cuptor cu salata de rosii si castraveti.