Care sunt riscurile pentru sanatate datorate excesului de sare?

0
271
Care sunt riscurile pentru sanatate datorate excesului de sare

Stiati ca un om nu trebuie sa consume mai mult de 5 grame de sare pe zi? Aceasta este doza medie de sare pe care nu trebuie sa o depaseasca nici o persoana, in caz contrar poate ajunge sa dezvolte in timp hipertensiune arteriala. Aceasta afectiune este foarte periculoasa deoarece duce la infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Daca renuntam la sare, mancarea nu are nici un gust, iar daca punem prea multa sare, ajungem sa ne facem rau singuri, pentru ca sarea in exces este daunatoare sanatatii. Dupa cum spun specialistii in domeniul sanatatii corpul uman are nevoie de sare, deoarece potrivit lor celulele nu ar putea lucra fara sare, ele functioneaza doar daca exista o anumita concentratie de sare in jurul lor.

Sistemul nevos, activitatea musculara si digestia depind de continutul de sare din sange. De asemenea un rol important il are sarea si in mentinerea echilibrului de apa in corp. Ceea ce trebuie sa intelegem insa este faptul ca doza prea mare de sare face rau corpului, iar de multe ori aceasta doza normala este depasita cu usurinta, chiar fara sa ne dam seama, datorita alimentelor care contin multa sare.

In general cand se serveste un preparat si apoi apare nevoia de a bea multa apa, este clar ca acela continea multa sare, care poate initial nu a fost depistata prin papilele gustative, acestea fiind invatate cu alimentele sarate si condimentate.

Persoanele care mananca alimente foarte sarate trebuie sa inteleaga ca astfel ingereaza sare in exces si au un risc mult mai mare de hipertensiune arteriala si deci de a dezvolta boli de inima si boli ale sistemului circulator. Mai mult decat atat, oamenii care consuma sare in exces ajung chiar la infarct de miocard, accidente vasculare cerebrale si deci la deces.

Specialistii in nefrologie au scris despre cat de daunatoare este sarea pentru organism, ea provoaca retentia de apa in corp si cresterea tensiunii arteriale. De asemenea excesul de sare duce la slabirea oaselor, la dezvoltarea bolilor autoimune (ex. artrita reumatoida).

excesul de sare

Cele mai periculoase pentru oameni sunt alimentele prelucrate industrial pentru ca au multa sare. Alimentele condimentate, pizza, mezelurile, branza sarata, muraturile, pestele si carnea conservata – toate au sare in exces.

Citește și:  Cum acorzi primul ajutor in caz de sufocare prin asfixiere mecanica?

Reducerea cantitatii de sare ar putea scadea foarte mult riscul de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, atac de cord, astm, boli de rinichi, artrita, cancer de stomac, accident vascular cerebral. De aceea este importat sa fie consumate cat mai putine produse fast-food, conserve si alimente porcesate industrial.

Sarea in exces face rau la copii, le afecteaza negativ dezvoltarea corpului, iar mai tarziu, la varsta adulta, ei pot dezvolta boli cronice.

Cu cat concentratia de sare este mai mare cu atat este afectata negativ mai tare sanatatea organismului, se pierde elasticitatea celulelor, vasele de sange se contracta iar tensiunea arteriala creste.

Avand in vedere faptul ca sarea prea multa este nesanatoasa pentru organism, trebuie sa fiti atenti la ceea ce mancati, sa gestionati cu atentie aportul de sare in fiecare zi, sa aveti o dieta saraca in sodiu. Multi oameni nici nu isi dau seama cat de usor pot ajunge la un nivel ridicat de sodiu datorita consumului de alimente procesate si care au prea multa sare. Astfel pot manca in exces alimente foarte sarate precum sunt: sunca, carnati, branzeturi, masline, conserve, produse fast-food, pizza, chips-uri, covrigei, castraveti conservati, muraturi, seminte si alte.

Factorul de risc din alimente este sodiul din sare, care poate fi in cantitate destul de mare in compozitia acestora. Acest lucru trebuie inteles deoarece sunt si alte substante ce apar in alimentele procesate si care contin sodiu. Astfel putem aminti glutamatul de sodiu care apare in mancarea asiatica sau chinezeasca.

Muraturile contin foarte multa sare, deci nu trebuie consumate in cantitate mare.

Afumaturile (slanina, sunca, pestele afumat, etc) contin multa sare. La fel si preparatele din carne – carnati, cremvursti, parizer – au o cantitate semnificativa de sare.

Branzeturile de tip telemea au multa sare de aceea este bine sa fie desarate inainte de a fi servite in cantitate mare.

Maslinele cu sare sunt foarte bune la gust, insa ar trebui sa contina mai putina sare pentru a nu dauna organismului. Este indicat sa alegeti masline fara sare sau care sunt conservate clasic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.