In ultimii ani s-a vehiculat foarte mult faptul ca abuzul de carne la gratar este daunator deoarece creste riscul de cancer la colon. Mai mult decat atat, specialistii in domeniu au si explicat de ce carnea la gratar poate fi mai nesanataosa decat cea prajita in ulei.
Conform celor relatate de mediafax.ro, carnea la gratar ar duce la aparitia unor compusi cancerigeni in timpul prepararii ei. Acest lucru nu depinde de tipul de carne, poate fi de porc, miel, curcan, vita, peste sau pui, la toate se intampla la fel.
Care sunt compusii ce se formeaza in timpul prajirii la gratar? Este vorba despre aminele heterociclice (sau HCA) si respectiv de hidrocarbura policiclica (sau PAH). Prima apare mai ales la alimentele bogate in proteine care sunt preparate la gratar, iar a doua se dezvolta cand grasimea de pe carne se scurge la gratar si se arde, producand un fum necacios ce se depune pe carne.
In urma studiilor facute de cercetatori s-a ajuns la concluzia ca persoanele care consuma in mod frecvent carne prajita la gratar prezinta un risc mai mare de 50 % de a dezvolta cancer de pancreas. De asemenea cel de-al doilea compus care apare din cauza grasimii arse poate dezvolta in timp cancer de plaman, piele, colon, ficat, prostata si san. Astfel de compusi pot duce si la aparitia unor boli de tipul infectiilor gastrointestinale si leucemie.
Acelasi lucru se poate spune si despre carnea prelucrata sub forma de carnati afumati. De asemenea carnea tip Kebab duce la formarea de hidrocarburi policiclice aromatice, care sunt daunatoare corpului prin substantele cancerigene pe care le produc.
In scop preventiv cercetatorii recomanda ca inainte de a prepara carnea la gratar, ea sa fie marinata cu otet, lamaie, condimente si verdeturi. In acest fel se va reduce foarte mult riscul de a forma amine heterociclice in timpul prajirii. Timpul de conservare sub forma marinata trebuie sa fie de cel putin jumatate de ora pentru a se obtine rezultatele dorite.
Nutritionistii spun de asemenea ca este mai bine ca inainte de a fi prajita, carnea sa fie fiarta. Astfel grasimea se va diminua si ceea ce se mai obtine dupa prajire, respectiv partile carbonizate se vor inlatura.
Foarte important pentru mentinerea sanatatii este consumul de legume si fructe dupa ce s-a servit carne la gratar. Acestea contin multe vitamine, minerale si substante anticancerigene. Se pot alege fructe de orice fel, dupa dorinta fiecaruia, iar din categoria legumelor cele mai indicate sunt: rosiile, ardeii, ceapa, dovleceii si vinetele.