Cât de importantă este igiena fizică în prevenirea bolilor?

0
1116
Cât de importantă este igiena fizică în prevenirea bolilor

Prin igiena fizică se înțelege și eliminarea toxinelor din organism, deci și o curățare internă, nu doar externă. Prin alimentație și respirație introducem în organism elemente nutritive necesare sănătății, dar acumulăm și toxine. Curățarea corpului înseamnă eliminarea rezidurilor din interior, dar și respectarea igienei exterioare a acestuia, prin periatul dinților, baie sau duș. Prin expirație, plămânii curăță corpul eliminând aerul stătut sau bioxidul de cabon, iar prin transpirație se elimină o parte din toxine prin pori.

Oamenii nu dau atenție alimentației și astfel ajung să aibă probleme cu colonul. Este suficient să spunem despre constipație, o afecțiune care la prima vedere nu îngrijorează, însă din păcate poate duce la dezvoltarea unor boli grave. Scaunul are rolul de a debarasa corpul de toxine, deci prin intermediul fecalelor se elimină rezidurile solide din organism.

Dacă ajungi să ai probleme cu scaunul, să nu mai ai un proces regulat de eliminare a fecalelor înseamnă că hrana nu mai este corect digerată și suferi de afecțiuni ale tractului digestiv. Diareea este și ea un simptom al bolilor cronice ale tractului gastrointestinal. Neeliminarea la timp a toxinelor și rezidurilor prin fecale poate cauza dureri de cap, pierderea apetitului alimentar, indigestie, constipație, hemoroizi, ulcer, cancer.

Spălatul pe dinți este foarte important pentru menținerea igienei și trebuie efectuat nu doar dimineața ci și în timpul zilei. În mod normal ar trebui să se facă igiena gurii după fiecare masă. Neglijarea igienei cavității bucale poate contribui la apariția cariilor, gingivitei, indigestiei și altor afecțiuni ale organismului.

Periatul dinților trebuie să se facă corect pentru a menține igiena acestora și nu de a produce traumatisme dentare sau iritarea gingiei. Dacă dinții sunt stricați și igiena dentară precară poate afecta sănătatea deoarece sângele infectat poate ajunge în tot corpul, inclusiv la inimă.

dus

Dușul de dimineață sau baia de seara ajută la stimularea circulației sângelui, ceea ce este foarte important pentru sănătate. Dimineața ești mai plin de energie după un duș nu foarte cald, iar seara prin baia caldă circulația sangvină este normalizată și calitatea somnului îmbunătățită.

Citește și:  Cat de sanatoasa este faina de cereale integrale si cum ajuta corpul uman?

Curățarea pielii este foarte importantă deoarece prin porii acestui organ al corpului se elimină mare parte din toxinele din organism. În plus, o baie este întotdeauna relaxantă, alungă oboseala, ameliorează durerile de spate și din alte părți ale corpului, stimulează circulația sângelui, combate insomnia și calmează sistemul nervos. Pentru a fi mai eficienți în timpul zilei ne putem spăla și pe cap, astfel se menține și sănătatea părului și a scalpului.

Unghiile trebuie și ele îngrijite pentru a elimina bacteriile ce se acumulază în jurul acestora și a preveni îmbolnăvirea în timp ce mâncăm. În oraș, dacă nu avem apă și săpun la îndemână, putem folosi un touch antibacterian cu ajutorul căruia ne reducem numărul de germeni și de bacterii de pe mâini. Acest produs ajută la dezinfectarea mâinilor și menținerea igienei.

Aerisirea casei este obligatorie, a tuturor camerelor în care mâncăm, lucrăm sau dormim. Aerul curat este o necesitate pentru menținerea sănătății corpului, minții și inimii. Nu trebuie uitat că germenii preferă aerul stătut, care nu este bine ventilat și se dezvoltă, cresc riscul de îmbolnăvire. Aerul curat crește rezistența organismului împotriva bolilor respiratorii, ale sistemului cardiovascular, de plămâni și așa mai departe. Lumina soarelui are efect benefic asupra oragnismului, se spune că omoară foarte multe tipuri de bacterii, chiar și cele care duc la dezvoltarea pneumoniei.

Neglijarea igienei corporale poate afecta și relația de cuplu, viața sexuală. Mirosul corpului din cauza transpirației și dezvoltării germenilor, dinții stricați, folosirea unor haine care indică o anumită neglijență, sunt factori care pot îndepărta partenera. După contactul sexual este de asemenea importantă igiena, golirea vezicii urinare, un duș sau o baie caldă. Prin aceste metode simple se menține sănătatea corpului, a organelor sexuale, se previn afecțiunile prostatei, infecțiile urinare dar și bolile care se transmit pe cale sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.