Catina-chinezeasca este un arbust ramificat originar din China, Coreea, Vietnam, Mongolia si Tibet. Ca specie are denumirea stiintifica de Lycium chinense si face parte din familia Solanaceae. Are aspect decorativ foarte frumos, impresioneaza prin fructele rosii si florile sale liliachii, creste inalt de 2,5-3 m.
Este verde si in lunile de iarna, are scoarta maronie, ramurile subtiri, lungi si curbate in jos, sunt prevazute cu spini, frunzele sunt eliptice, florile apar la axilele frunzelor, iar fructele sunt ovale, lungi de 0,5-1,5 cm, de culoare rosu-aprins. Caliciul este in forma de clopot, corola ca o palnie, de culoare mov-liliachie. Perioada de inflorire este in lunile iunie-august.
Acest arbust este apreciat in China din punct de vedere terapeutic inca din cele mai vechi timpuri. Creste in orice tip de sol, prefera zonele deluroase si pantele argiloase, locurile cu sol alcalin si nisipos. Are proprietati medicinale foarte valoroase datorita substantelor active din radacina si fructele sale. Acestea contin microelemente, vitamina (A si C), aminoacizi, polizaharide si altele.
Datorita elementelor active foarte importante, fructe sunt folosite in tratamentul bolilor de ficat si bila, au proprietati anticancerigene, ajuta in prevenirea imbatranirii premature a organismului, cresc sistemul imunitar al acestuia. De asemenea fructele si radacina sunt eficiente in scaderea continutului de zahar din sange, ajuta la reducerea grasimilor, la fortificarea ficatului, reglarea circulatiei sanguine, imbunatatirea acuitatii vizuale, normalizarea tensiunii arteriale. Au proprietati tonice, hemostatice, antioxidante, analgezice si antipiretice, sunt un instrument in scaderea glicemiei.
In medicina tibetana se realizeaza preparate din frunze si fructe de catina-chinezeasca care ajuta in tratamentul miopiei, dar si in cazuri de hipertensiune arteriala, diabetul, hiperplazie, prostatita, boli de rinichi si ficat, deteriorarea vederii, in calmarea durerilor articulare si de spate.
Fructele sunt folosite in medicina traditionala chineza pentru tratamentul unor boli si afectiuni precum sunt: tusea uscata cronica, durerile de cap, ameteala, pierderile de memorie, zgomot in urechi, dispnee, stare de slabiciune, hemoragie pulmonara, tuberculoza, febra si oboseala cronica. De asemenea fructele sunt benefice pentru memorie, auz, vedere, ajuta in cazuri de impotenta si in prevenirea imbatranirii premature a organismului.
Fructele se consuma proaspete cand ajung la maturitate, dar si congelate sau uscate.