Eliminarea in decurs de 24 de ore a mai mult de trei scaune foarte moi se numeste diaree. Ea apare foarte des pe timp de vara si mai rar pe timp de iarna. De ce? Pentru ca vara, datorita caldurii, alimentele au un risc mare sa se altereze mai repede decat in timpul iernii. Este o afectiune ce pare a fi banala la o prima vedere dar trebuie sa stiti ca nu este deloc asa daca nu iti va trece de la sine dupa 2 – 3 zile. Aceasta problema se poate rezolva foarte usor la tine acasa sau in cazuri mai grave trebuie sa te prezinti la medicul specialist.
Cauze
Exista mai multe cauze care duc la aparitia acestei afectiuni. Trebuie sa stiti faptul ca se cunosc trei tipuri de diaree si anume: normala, acuta si cronica. Aceasta problema poate sa apara datorita unei inflamatii a intenstinului subtire sau a celui gros. Se poate manifesta alaturi de febra, dureri de burta, scadere in greutate, etc. Poate sa apara datorita unei infectii temporare si nu este de durata.
Se diferentiaza trei probleme care pot slabi organismul in functie de intestinele afectate. Daca este afectat intestinul subtire problema se numeste enterita, iar daca intestinul gros este afectat persoana se confrunta cu o colita. In cazul in care ambele intestine sunt afectate, apare enterocolita. Cercetatorii au descoperit faptul ca virusul care provoaca cel mai des diareea se numeste rotavirus. Aveti tot timpul grija la ceea ce mancati, dar si la ce alimente organismul va este sensibil.
Sunt unele persoane care au intoleranta la lactoza, asadar fiti atenti la toate alimentele pe care le cumparati. O alta cauza a aparitiei acestei probleme sunt medicamentele. Asa cum unor persoane nu le face bine lactoza, sunt si altele carora antibioticele si antihipertensivele le fac mai mult rau decat bine. Dupa o interventie chirurgicala la stomac exista o foarte mare probabilitate sa apara diareea intrucat se produc unele dereglari in alimentatie.
Simptomatologie
In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus public faptul ca in jur de 15 mii de persoane au decedat datorita acestei afectiuni. Prezentarea la medic se va face in cazul in care aveti urmatoarele simptome: scaunele moi aduc cu ele dureri abdominale si rectale, apare voma, dureri de cap si organismul nu mai vrea sa primeasca alimente.
Starea de rau este permanenta, iar febra va fi peste 38 de grade Celsius. Scaunul va fi foarte moale, uneori apos si prezinta sange, puroi sau mucus. Diareea face ca senzatia de sete sa fie permanenta, iar pielea va fi uscata. Nu amanati prezentarea la medicul specialist. El va poate ajuta prin perfuzii dar si prin medicamente.
Prevenire
O vorba veche din batrani spunea „ mai bine previi decat sa tratezi” si chiar are mare dreptate. De ce sa te chinui si sa iti fie rau cand poti sa previi? Aveti mare grija pe timp de vara pentru ca atunci exista posibilitatea ca intestinele sa va fie afectate. Spalati-va foate bine pe maini cu apa si sapun. Este un lucru ce tine in primul rand de igiena personala, iar ea trebuie respectata mereu, cu atat mai mult cand urmeaza sa pregatiti masa.
De asemenea, nu uitati sa spalati si alimentele care vor fi preparate. Diareea se poate instala foarte usor daca se va consuma apa infectata cu diferite bacterii. Laptele si carnea trebuie cumparate din surse sigure (cum ar fi supermarket-urile) si nu de la vanzatorii din coltul strazii. Preparati foarte bine carnea si nu o consumati daca a depasit termenul de valabilitate sau daca gustul ii este modificat.
Tratament
Atunci cand va confruntati cu aceasta problema, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa reduceti consumul de alimente bogate in grasimi. Intestinul are nevoie sa stea putin in repaus, sa ia o pauza. Incercati sa eliminati pentru o perioada carnea. Nici painea nu este benefica in tratamentul diareei, dar daca este prajita „strange stomacul”. Asadar pastele fainoase, dulciurile, fasolea, mazarea, bauturile alcoolice si cele carbogazoase trebuie evitate in aceasta perioada.
Exista o multime de alte alimente care combat cu succes aceasta problema. Zeama de orez este „leacul” preferat de foarte multe persoane. Este usor de preparat (se scurge orezul care a fost fiert, iar acea zeama se bea), iar toleranta organismului este crescuta. Bananele, afinele si merele sunt trio-ul care te ajuta sa te pui pe picioare. Te scapa imediat de diaree si iti va reveni cheful de viata.
Usturoiul este si el pe lista alba a alimentelor care te ajuta. Tot ce trebuie sa faceti este sa inghititi un catel de usturoi pentru ca restul il va face el. Trebuie sa ai in vedere si scortisoara pentru ca este un antibiotic excelent. O jumatate de lingurita de scortisoara se va amesteca cu cateva lingurite de miere, iar acest tratament se va administra pe stomacul gol, atat timp cat este nevoie.