Oamenii tind să devină mai depresivi în lunile reci – Cum sa facă față depresiei, iarna?

0
6

Conform statistilor, aproximativ 10-20% dintre adulți suferă de tulburare afectivă sezonieră (SAD). Acest tip de depresie are legătură cu o serie de factori, ce includ în principal cantitatea de lumină scăzută din timpul zilei la care sunt expuși oamenii. S-a descoperit faptul că oamenii tind să devină mai depresivi iarna, din cauza lipsei de vitamina D de la soare, care provoacă un dezechilibru de alți nutrienți în corp, mai ales de vitamine.

Dacă ești mai deprimat, mai obosit și mai nervos iarna, este posibil să ai această tulburare afectivă sezonieră. Dispoziția depresivă din timpul iernii este explicată de medici, ea apare pentru că zilele sunt mai scurte și există mai puțină lumină solară. În această perioadă din an, când temperaturile sunt scăzute, este bine să discuți cu un medic despre tulburarea afectivă sezonieră și să afli mai multe aspecte despre cum poți preveni depresia de iarnă.

De ce depresia crește în lunile de iarnă?

Tulburarea afectivă sezonieră poate avea și cauze necunoscute. Ea este o depresie care inițial pare a fi legată de cantitatea de lumină din timpul zilei, care nu mai este atât de intensă ca în sezonul cald.

Iarna, pe măsură ce zilele se scurtează și vremea se răcește, tot mai multe persoane intră în depresie. S-a constatat faptul că două din trei persoane pot avea stări de depresie, de melancolie, oboseală, etc. Depresia este mai frecventă la femei decât la bărbați și apare îndeosebi la oamenii stresați. La copii, această tulburare afectivă sezonieră apare mai rar. În general, tulburarea afectivă sezonieră afectează mai mult oamenii care deja suferă de o formă de depresie, deci care sunt predispuși la stări depresive.

Cum poate fi depistată această depresie? Care sunt simptomele?

Tulburarea afectivă sezonieră include și depresia recurentă, deci simptomele depresive apar în mod repetat. Medicii spun că tulburarea afectivă sezonieră are legătură cu nivelul de melatonină din organism; acest horman fiind secretat de glanda pineala.

Simptomele sunt:

  • Scăderea capacității de concentrare
  • Stări de oboseală, tristețe, letargie, apatie, disperare
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Dureri de cap și stări de iritabilitate
  • Pierderea motivației și incapacitatea de a gândi
  • Senzație de epuizare, tendința de a dormi mai mult, creșterea timpului de somn
  • Schimbări bruște de dispoziție
  • Creșterea în greutate din cauza dorinței de a consuma mai mult zahăr și dulciuri.
Citește și:  Cum îngreunează stresul rezistența la poftele alimentare?

Noaptea, glanda pineală produce melatonină, care provoacă senzație de somn la oameni. Dimineața, lumina soarelui are un efect asupra oamenilor, face ca glanda să nu mai producă melatonină.

În zilele de iarnă se poate observa că nu există suficientă lumină primită de la soare pentru a declanșa acest proces de trezire. Asta face ca mulți oameni să fie mai somnoroși, să se trezească cu dificultate dimineața.

Cum îți poți consolida sănătatea mintală, pentru a scăpa de depresie?

Despresia sezonieră se caracterizează prin natura sa periodică. Simptomele apar în anumite zile, apoi se ameliorează. De regulă, terapia cu lumină ajută în reducerea lor. Aceasta facilitează reglarea ceasului intern al corpului, normalizarea ritmului biologic prin expunerea oamenilor la lumină.

Dacă simptomele sunt severe, atunci scade bunăstarea în viața de zi cu zi. Oamenii se simt mai deprimați și reușesc cu greu să facă față sarcinilor de la muncă și problemelor de acasă. Ei nu se mai bucură de lucruri simple, au o capacitate de concentrare relativ scăzută, sunt nervoși și mereu obosiți, nu mai au chef de viață și nici răbdare cu cei apropiați.

Lipsa serotoniei afectează funcționarea creierului

Motivul pentru care oamenii sunt predispuși să dezvolte tulburarea afectivă sezonieră este că au un nivel redus de serotonină și au o alimentație deficitară în vitamine și minerale. Când sunt expuși la lumina soarelui în timpul zilei se secretă în organism o substanță numită serotonină, care are legătură cu starea de bine, de fericire.

Pentru a preveni tulburarea afectivă sezonieră sunt indicate și exercițiile fizice. Acestea mențin sănătatea, forma fizică, dar sunt mai eficiente dacă ar fi combinate și cu expunerea la lumină, plimbări în natură, mersul pe jos în aer liber cel puțin o oră pe zi. Exercițiile intense ajută la producerea dopaminei, care controlează starea de spirit, reduce simptomele de iritabilitate și depresie. Prin sport te poți simți mai bine, mai revigorat și activ. Activitatea fizică și mișcarea îmbunătățesc starea fizică și psihică, dar și stilul de viață.

O dietă sănătoasă, echilibrată, ce conține mai puține grăsimi poate ajuta la menținerea greutății normale în limite normale, la prevenirea depresiei. Este recomandat consumul de proteine, vitamine, minerale. Alimentele care conțin triptofan ajută la producerea serotoninei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.