Ce alimente și boli afectează rinichii?

0
28

Bolile de rinichi se dezvoltă fără simptome specifice și pot fi cauzate printre altele și de anumite alimente. Există și o serie de boli care au consecințe asupra rinichilor, în sensul că pot deteriora sănătatea și funcția acestor organe.

Navigare rapidă în articol:

  1. Alimente care pot dăuna rinichilor
  2. Hipertensiunea arterială
  3. Anorexia nervoasă
  4. Hipercolesterolemie
  5. Mielonul multiplu
  6. Diabetul

1. Alimente care pot dăuna rinichilor

Un aliment care are un impact asupra rinichilor este spanacul. Această legumă (la fel ca și măcrișul consumat în exces) nu este bună pentru rinichi. Se spune că spanacul are oxalați care favorizează formarea pietrelor la rinichi. Cristalizarea oxalaților face ca pH-ul urinei să fie acid. Oxalații pot înfunda tubii din rinichi, pot produce durere și în timp cresc riscul de urolitiază.

Excesul de sare nu este indicat, mai ales că sarea apare în numeroase produse alimentare; ea dăunează inimii, sistemului circulator, rinichilor. Excesul de sare poate duce la dezvoltarea unor boli renale, sau chiar la formarea pietrelor la rinichi.

Alimentele fast-food trebuie evitate pentru că acestea nu fac parte din alimentația sănătoasă, ele duc în primul rând la obezitate. Și dietele bogate în proteine pot afecta rinichii pentru că favorizează apriția de produse toxice ale metabolismului. Un exces de proteine duce la hipertensiune renală, poate afecta funcția renală, crește riscul de formare de pietre la rinichi, de edem și risc crescut de infecție.

Alte produse ce dăunează sănătății rinichilor

Există și o serie de medicamente care pot dăuna rinichilor și anume: medicamentele nesteroidiene antiinflamatoare, antibioticele. Unele dintre acestea pot avea efecte secundare, pot cauza nefrită interstițială acută. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului înainte de a lua un medicament, pentru a afla contraindicațiile și efectele secundare ale acestuia.

Fumatul afectează printre altele și sănătatea rinichilor, este un factor de risc pentru ateroscleroză, care se poate instala și în vasele de sânge renale și deci poate duce la boli renale. Fumatul accelerează pierderea funcției renale în cazul unor boli cronice de rinichi și de asemenea poate crește și riscul de cancer de tract urinar, cancer de vezică urinară și cancer de rinichi.

2. Hipertensiunea arterială

Despre hipertensiunea arterială se spune că poate agrava bolile renale și bolile cardiace.

Această problemă de sănătate poate slăbi vasele de sânge și astfel poate afecta și rinichii. Prin slăbirea vaselor sanguine de la nivelul rinichilor este afectată eliminarea normală a substanțelor nocive din organism. Acest lucru poate duce și la un exces de lichid în vasele de sânge, la creșterea tensiunii arteriale și astfel problema persistă în continuare.

Citește și:  Afla ce poti face daca ai probleme de auz

Rinichii au o capacitate redusă de a ajuta în reglarea tensiunii arteriale. Hipertensiunea parenchimală renală se produce atunci când tensiunea arterială este anormal de mare, ea fiind cauzată de o boală renală. Aceasta este o hipertensiune arterială secundară.

Datele clinice arată că peste 90% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi au riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Cauzele sunt numeroase: boli renale diabetice, nefrită, boli de rinichi cu chisturi, leziuni renale, glomerulonefrită, etc.

3. Anorexia nervoasă

Această tulburare nervoasă este un sindrom psihosomatic ce duce la pierderea în greutate, din cauza unui consum scăzut de alimente. Asta duce și la un nivel diminuat de apă în organism ce ar putea avea consecințe mari, cum ar fi să ducă la dezvoltarea unei boli cronice de rinichi, la leziuni renale acute și chiar la insuficiență renală. Conform unui studiu de pe NCBI, anorexia nervoasă poate da anumite complicații, la probleme de sănătate și afectează rinichii.

4. Hipercolesterolemie

Un nivel anormal de colesterol în sânge crește riscul de boli de rinichi. Prea mult colesterol se poate acumula în vasele de sânge și le poate îngusta, iar asta duce la un posibil blocaj deci va împiedica sângele să ajungă în anumite zone ale corpului. Asta duce la boli coronariene, poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Medicii au constatat că la pacienții cu boli cronice de rinichi apar și boli cardiace și ale vaselor de sânge.

Studiile cercetătorilor arată că un nivel prea mare de colesterol rău în sânge (HDL) se poate observa și în vasele de sânge de la rinichi, iar asta poate afecta funcția renală. Această boală crește riscul de diabet și hipertensiune arterială.

5. Mielonul multiplu

Această formă de cancer distruge globulele albe ale sângelui care au rol în imunitate, în combaterea infecțiilor din corp. Celulele canceroase se acumulează în organism, în măduva osoasă, favorizează formarea unor proteine anormale care pot cauza tulburări renale.

6. Diabetul

Această boală poate produce multe probleme de sănătate, ce includ și boli cronice de rinichi. Diabetul afectează vasele de sânge din rinichi și eliminarea substanțelor nocive. Diabetul poate produce și leziuni ale nervilor, poate afecta fluxul urinar și crește riscul de infecții. La astfel de persoane apare frecvent retenția de apă și sare în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.