Ce contine carnea de miel si cum se prepara corect?

0
1095
Ce contine carnea de miel si cum se prepara corect

Intotdeauna cand se cumpara carnea de miel este necesar sa sa intrebe care a fost greutatea animalului inainte de sacrificare. Pentru a nu suferi de indigestie, nutritionistii recomanda ca mieii sa aiba o greutatea cuprinsa intre 10-15 kg. Daca hotarati totusi sa cumparati un miel foarte mic, in dorinta de a face economie la bani, trebuie sa stiti la ce riscuri va expuneti.

Astfel de miei ce au greutatea mai mica de 6 kg au carnea bogata in purine, in cristale de acid uric si nu este deloc bine ca astfel de substante sa ajunga in organsimul omului. Ele se depun pe articulatii si pe rinichi, produc indigestie sau chiar pot duce la aparitia unor boli destul de grave, a unor afectiuni digestive, afectiuni renale, etc.

Cei care cumpara carne de miel (a carui greutate a fost mai mare de 9 kg) nu au de ce sa isi faca probleme. Carnea sa proaspata este bogata in acizi grasi Omega-3 si Omega-6. De asemenea contine vitamine din grupa B, colina si biotina. Toate aceste elemente active ajuta metabolismul si previn dezvoltarea de boli cardiovasculare datorita faptul ca opresc acumularea excesului de homocysteina in corp.

Foarte important este ca animalul sa fie crescut intr-un mediu sanatos, in natura si sa aiba o alimentatie bio. Mieii care sunt crescuti la ferme si hraniti cu furaje speciale (care au antibiotice si hormoni de crestere) nu sunt recomandati.

Pentru cei care doresc sa serveasca carne de miel in zilele de Paste prezentam 2 retete extraordinare ale lui Radu Anton Roman:

Ciorba de miel

carnea de miel

Cel dintai trebuie sa va spunem ca indiferent de reteta, carnea de miel se fierbe la foc mic. De asemenea este indicat sa se adauge carnea de miel in apa clocotita si nu de la inceput in apa rece in oala pusa la fiert.

Pentru a prepara ciorba de miel sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • un cap de miel, gat, coada, coaste, carne cu os
  • 1-2 bucati de radacina de pastarnac
  • 2-3 morcovi (depinde cat sunt de mari)
  • 1 telina
  • 2-3 cepe
  • 100 g orez
  • 2 oua
  • 100 g macris
  • 200 ml smantana
  • 20 boabe de piper
  • o legatura de leustean
  • tarhon
  • 100 ml otet sau un litru de bors acru
  • sare dupa gust.

Mod de preparare: se pregateste carnea, se taie bucati potrivite, se spala bine cu apa curata si se pune la fiert in 3 litri de apa fierbinte; in timp ce fierbe carnea, se ia spuma de deasupra din cand in cand; toate radacinile sau legumele se curata si se spala cu apa curata, se taie in bucati mici; ceapa, morcovul, pastarnacul, telina se adauga pe parcurs cand carnea nu este inca bine fiarta; de asemenea se pune sare, piper si nu se uita sa se ia spuma ce se aduna deasupra; cand carnea este aproape gata fiarta se adauga orezul si macrisul taiat in bucatele mici; la final, dupa ce carnea si toate legumele sunt fierte, se adauga borsul acru si se lasa sa dea iar in clocot; se drege cu smantana si ou batut, se mai adauga sare daca este nevoie, iar deasupra se presara tarhon si leustean.

Citește și:  Cat de buna este carnea de miel, care sunt proprietatile ei nutritive?

Miel la cuptor

Pentru aceasta reteta sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • un miel de cel putin 6 kg (fara cap, gat, partea de jos a picioarelor)
  • 200 ml ulei
  • 200 g unt
  • 2 pahare de vin alb
  • o capatana de usturoi vechi
  • 6 bucati de usturoi verde sau mai multe
  • sare si piper macinat dupa gust.

Mod de preparare: carnea se taie in bucati potrivite pentru tava, se spala si se lasa la scurs de excesul de apa; cei care doresc pot spala carnea de miel cu apa si otet; usturoiul vechi se curata de coaja si se piseaza; se freaca carnea de miel cu sare, piper, usturoi pisat si apoi cu ulei; se aprinde cuptorul din timp pentru a fi incins cand se pune tava cu carnea de miel; tava trebuie unsa cu unt si ulei, se baga in cuptor si cand grasimea incepe sa sfaraie se pune si carnea; in timp ce carnea se coace la foc suficient de iute, se unge din cand in cand cu grasimea din tava; cand carnea are o crusta maro se da focul la mic, se toarna 2 pahare de vin peste carne, se lasa putin sa se patrunda pana cand carnea este destul de frageda (se incearca cu furculita) si apoi se pune usturoiul verde peste carne; se lasa tava in cuptor inca 10 minute si apoi friptura de miel este gata. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.