Ce inseamna SPF?

0
1436
Ce inseamna SPF

Ce inseamna SPF? – Este un parametru – numit factorul de protectie solara – care exprima capacitatea unui produs de protectie solara de a opri radiatiile solare, mai ales radiatiile ultraviolete UVB care produc arsuri asupra pielii.

Acest parametru se calculeaza in laborator pe baza unui raport intre energia necesara pentru a produce aspectul de roseata pe pielea protejata de produsul respectiv si energia necesara pentru a obtine acelasi rezultat fara protectie.

Factorii de protectie se pot imparti in patru grupe:

  • Protectie scazuta – SPF 6-10.
  • Protectie medie – SPF 15-20-25.
  • Protectie inalta – SPF 30-50.
  • Protectie foarte inalta – SPF 50+.

Razele soarelui contin radiatii ultraviolete UVA, UVB, UVC.

Radiatiile ultraviolete UVA au lungimea de unda mare, fapt ce face sa patrunda in profunzimea pielii si sa duca la ridarea, uscarea si imbatranirea acesteia.

Radiatiile ultraviolete UVB au lungimea de unda medie, ele cauzeaza arsuri pe suprafata pielii dupa o expunere la soare mai indelungata.

Radiatiile ultraviolete UVC sunt filtrate prin stratul de ozon, de aceea nocivitatea lor nu este importanta, pentru ca ele sunt absorbite de mediu.

SPF

Factorul de protectie solara SPF este un parametru ce masoara timpul pana cand pielea se inroseste sau se arde. Daca avem un produs cu SPF 25 inseamna ca el asigura o protectie UVB cu un timp de multiplicare de 25 fata de acel timp calculat pana la inrosirea pielii. Altfel spus, daca in mod normal arsura solara apare dupa 10 minute de la expunerea pielii fara protectie, atunci cand se aplica o crema cu indice SPF 25 se va asigura protectia timp de 25×10 minute, adica 250 de minute in aceleasi conditii de expunere.

  • Produsul cu factorul de protectie SPF 15 protejeaza corpul de 94% din radiatiile ultraviolete.
  • Produsul cu factorul de protectie SPF 25 opreste 96% din radiatiile ultraviolete.
  • Produsul cu factorul de protectie SPF 30 poate absorbi 97% din radiatiile ultraviolete.
  • Produsul cu factorul de protectie SPF 50 blocheaza 98% din radiatiile ultraviolete.
Citește și:  Plante medicinale – Soparlita (Polygala vulgaris)

Dupa cum se observa diferenta dintre SPF 50 si SPF 15 este de 4%, deci foarte mica, ceea ce arata ca protectia fata de radiatia solara este aproape la fel la ambele produse, dar ceea ce face diferenta este timpul cat o persoana se expune la soare fara a se arde. De asemenea este important continutul de substante cu rol de protectie, acestea trebuie sa fie de calitate, sa aiba rol nutritiv, sa protejeze pielea si sa nu duca la intoxicatii si alergii.

Trebuie sa se tina cont si de doza care se aplica pe piele (2 mg/ cm²), pentru ca factorul de protectie solara sa aiba efect. De obicei pe gat si fata se aplica 0,5 g, iar pe restul corpului cca. 28 g. Intotdeauna trebuie urmate intocmai instructiunile de utilizare ce apar pe produsele de protectie solara. Daca doza este prea mica, pielea va fi vulnerabila la atacul radiatiilor solare in timpul expunerii la soare.

Foarte important este ca fiecare produs sa ofere o protectie impotriva radiatiilor ultraviolete UVB si UVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.