Cum se alege factorul de protectie solara?

0
56
Cum se alege factorul de protectie solara

Pentru a sti cum se alege factorul de protectie solara trebuie sa ne cunoastem caracteristicile pielii si sa adaptam timpul si modul de expunere la conditiile mediului.

Desi soarele este esential pentru viata, expunerea excesiva la razele solare poate fi periculoasa pentru sanatate. Pentru a ne bucura de soare, dar in acelasi timp a ne pastra sanatatea pielii si a obtine si un bronz natural frumos, specialistii recomanda sa folosim anumite produse de protectie solara, cu scopul protejarii pielii de radiatiile ultraviolete.

Factorii de protectie solara se impart in patru grupe:

  • Protectie solara scazuta SPF 6-10.
  • Protectie solara medie SPF 15-20-25.
  • Protectie solara inalta SPF 30-50.
  • Protectie solara foarte inalta SPF 50+.

Expunerea moderata la soare

Daca o persoana cu pielea extrem de sensibila la soare, se expune in mod moderat la radiatiile ultraviolete (de exemplu cand face o plimbare in aer liber) trebuie sa foloseasca un produs cu factor de protectie solara SPF 50 sau SPF 30.

Daca persoana are pielea sensibila la soare, trebuie sa aleaga un produs cu factor de protectie SPF 20.

Daca are pielea foarte putin sensibila va folosi un produs cu factor de protectie solara SPF 10, care ii va asigura o protectie scazuta.

Daca are pielea rezistenta la soare, poate folosi un produs cu factor de protectie solara SPF 10.

Expunerea mare la soare

factorul de protectie solara

O persoana cu pielea extrem de sensibila care se expune la radiatii ultraviolete mai mult timp (ca de exemplu pe plaja sau in activitati la tara pe camp) trebuie sa foloseasca un produs cu protectie solara foarte inalta SPF 50+.

Daca are pielea sensibila va folosi un produs cu protectie solara inalta SPF 50 sau SPF 30.

Daca are pielea putin sensibila (care se inroseste doar la expuneri foarte intense), trebuie sa-si protejeze corpul folosind un produs cu protectie solara medie SPF 20.

Daca are pielea rezistenta la soare (care foarte rar se inroseste), va folosi un produs cu protectie solara SPF 10.

Citește și:  Ingrijirea mainilor

Expunerea extrema la soare

Acest tip de expunere la radiatiile solare apare daca de exemplu se face o excursie vara in zonele tropicale sau la munte la altitudini mari. O persoana cu pielea extraordinar de sensibila (care se inroseste mereu cand se expune la razele solare) va folosi un produs cu factor de protectie solara inalta SPF 50+.

Daca are pielea sensibila, va alege un produs cu factor de protectie solara inalta SPF 50+.

Daca are pielea doar putin sensibila (se inroseste numai atunci cand se expune un timp indelungat la soare), va trebui sa foloseasca un produs cu factor de protectie solara inalta SPF 50 sau SPF 30.

Daca are pielea rezistenta (care se inroseste doar foarte rar), trebuie sa aleaga un produs cu factor de protectie solara SPF 20.

Persoanele predispuse mai mult la arsuri solare sunt cele cu pielea deschisa, alba, foarte sensibila sau sensibila, cu parul roscat sau blond. Ele trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara SPF 50 in primele zile de expunere la soare si SPF 25 in urmatoarele zile. Timpul de expunere fara protectie este de 10 minute si cel mult 20 de minute.

Persoanele cu pielea alba si parul saten-deschis sunt predispuse la arsuri solare in mod constant si trebuie sa se protejeze cu un produs cu factor de protectie solara SPF 25. Timpul de expunere fara protectie este de o jumatate de ora.

Foarte rar sunt predispuse la arsuri solare persoanele cu pielea de culoare maslinie si parul saten-inchis sau negru. Ele trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara SPF 20 sau SPF 15. Timpul de expunere fara protectie este de 45-60 minute.

Persoanele cu pielea neagra si parul negru nu sunt predispuse aproape deloc la arsuri solare si trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara SPF 10. Timpul de expunere fara protectie este de peste o jumatate de ora, dar nu mai mult de o ora si jumatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.