Ce este ulcerul cornean, care sunt simptomele și cum se poate trata?

0
3785
Ce este ulcerul cornean, care sunt simptomele și cum se poate trata

Ulcerul cornean reprezintă deteriorarea membranei corneei. Aceasta poate fi lezată și din cauza unor infecții care pot duce la dezvoltarea de inflamații și ulcerații. Treptat ochiul se umflă și apar stările dureroase. Ulcerul cornean este o afecțiune gravă a ochiului, care în lipsa unui tratament adecvat poate provoca complicații grave, uneori poate duce chiar la orbire.

Ulcerul cornean poate fi cauzat de folosirea neadecvată a lentilelor de contact sau de leziunile provocate de prezența unui corp străin în ochi. În funcție de tipul de infecție – care poate fi bacteriană sau fungică – ulcerul cornean se poate dezvolta destul de rapid. Orice prejudiciu al corneei, sau orice iritație care poate leza membrana globului ocular dă naștere la ulcerul cornean.

Simptomele ulcerului cornean sunt neplăcute deoarece afectează vederea. Secrețiile lacrimale sunt excesive iar ochiul devine roșu și umflat. Când sunt astfel de stări neplăcute este necesar să fie îndepărtate imediat lentilele de contact de la ochi, deoarece afecțiunea se poate agrava.

De asemenea, pentru menținerea sănătății ochilor și prevenirea ulcerului cornean nu este indicat să se poarte lentilele de contact și noaptea, în timpul somnului. Ochii nu trebuie forțați să suporte lentilele de contact prea mult timp, cu cât mai puțin cu atât mai bine.

ulcear corneal

Corneea poate fi afectată de infecția cu ciuperci, stafilococ, pneumococ și pseudomonas. Ulcerul cornean poate fi și o infecție virală a membranei globului ocular care produce înroșirea ochilor, scăderea vederii, fotofobie, vedere neclară, creșterea secrețiilor lacrimale, tendința de a clipi foarte des.

Citește și:  Tratarea cancerului tiroidian are o rată de succes ce se apropie de 100%

Cea mai comună infecție virală este keratita herpetică. În ciuda durerii care apare, pacientul trebuie să nu ducă mâna la ochi deoarece poate agrava simptomele și ulcerațiile. Pentru vindecare este indicată vitamina A și substanțele bioflavonoide care au proprietăți antivirale. De asemenea, pentru combaterea bolilor de ochi este recomandată vitamina A, luteina, zeaxantina și substanțele carotenoide.

La apariția acestor simptome este necesar să se consulte un medic specialist în boli de ochi deoarece ulcerul cornean este o urgență oftalmică. Dacă nu se ia o asemenea afecțiune în serios, infecția se poate agrava și leziunile pot deveni chiar ireversibile ceea ce deteriorează acuitatea vizuală. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente antibiotice pentru ochi care sunt sub formă de picături.

Acestea ajută în combaterea infecției bacteriene sau fungice și la ameliorarea simptomelor. În anumite cazuri se iau antibiotice și pe cale orală sub formă de pilule. În cazuri grave este necesară intervenția chirurgicală pentru vindecarea ulcerului cornean. O îngrijire medicală este necesară pentru protejarea vederii, pentru a verifica cum evoluează boala și cum dă rezultate tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.